Unika glasögon för just dig


Dina ögon är unika, varför ska då inte dina glasögon vara det? Med Essilor Varilux Physio 3.0 FIT får du ett par glasögon anpassade för just dina ögon. Upplevelsen är som att flytta från yttersta kanten till mitten av biosalongen.

Essilor Varilux är namnet på världens första moderna progressiva glasögonlins för att korrigera presbyopi, det som i dagligt tal kallas ålderssynthet. Den lanserades redan 1959 och sedan dess har varumärket Varilux utvecklats till ett antal olika produkter för att passa många olika typer av kunder. 

Individuellt anpassade glasögon

Eftersom vår syn är något väldigt individuellt är det självklart att även våra glasögon behöver vara det, både för att korrigera våra synproblem på bästa sätt och samtidigt ge oss optimal synkomfort. Varilux Physio 3.0 FIT är samma progressiva glas som Varilux Physio 3.0 men med skillnaden att de är specifikt anpassade för var och en av glasögonbärarnas förutsättningar.

– Vi pratar om ett antal olika parametrar för att se till att optiken placeras på exakt rätt plats framför ögat. Dessa är toppunktsavstånd – avståndet mellan hornhinnan till glaset. Inklination är hur mycket glaset är inåtvinklat mot kinden, och wrap beskriver bågens kupighet, säger Hugo Schunnesson som är Product Manager och legitimerad optiker hos Essilor. 

 

Verktyget eyecode mäter avståndet till ögats mittpunkt

Genom att mäta dessa egenskaper hos båge och bärare är det mycket enklare att placera optiken i glaset på rätt ställe framför ögat, i både höjd- och sidled. Och det finns ytterligare ett verktyg för att skräddarsy glasögonen, Essilor eyecode. 

– Om man ser ögat som en boll så finns det en punkt i mitten som står stilla när man vrider på ögat. Avståndet från glaset och in till ögats mittpunkt är olika för olika personer eftersom vi har olika stora ögonglober. Det här påverkar vilket avstånd vi får till glaset när vi vrider på blicken, säger Hugo Schunnesson. 

Han liknar det vid de olika upplevelser du får av en film beroende på var du sitter i en biosalong: 

– Om du sitter långt ut på kanten så ser du visserligen bilden och hör ljudet, men du upplever filmen ur ett förvrängt perspektiv och missar surroundupplevelsen. Med eyecode är det som att sitta mitt framför duken och ha optimal ljud- och bildupplevelse, säger han.

Bredare synfält

Att ha glas som är individuellt anpassade innebär att de tar hänsyn både till att ögonen inte sitter eller beter sig likadant på alla människor, liksom att det finns skillnader mellan höger och vänster öga. Hugo Schunnesson tar ett exempel:

– När vi ska läsa på långt håll går ögonen ihop lite, eller konvergerar som vi säger. De flesta ögon konvergerar lika mycket, men det finns individuella avvikelser som vi kan ha hänsyn till med eyecode. Det gör att bäraren kan pendla med blicken lika mycket åt båda håll utan att uppleva någon försämring, säger han.

Mer individuella glas

Varilux®Physio® 3.0 Fit™ är samma progressiva glas som Varilux®Physio® 3.0 men individuellt anpassade för dina ögon och den båge du väljer. Med Essilor® eyecode mäts avståndet mellan glaset och ögats mittpunkt. Med hjälp av dina individuella mätdata får du glasögon som ger ett bredare synfält och en mer naturlig synupplevelse.