HON HAR KNEPEN MOT SKÄRMTRÖTTA ÖGON


Ändlösa timmar framför datorn på skolan eller jobbet och så några timmar till med scroll hemma för att komma i kapp Instagram-flödet från dagen. Bekant?

Vardagen framför en skärm ger ofta huvudvärk och trötthet. När man sitter vid en skärm blinkar man inte lika mycket som när man sitter i till exempel en konversation. Då blir ögonen torra, börjar svida och känns grusiga, säger Lina Broholm, optiker på Synsams butik vid Sankt Eriksplan i Stockholm.

– Många kommer till oss för få avlastning för sina ögon när de sitter vid skärmar. Jag märker också att det är yngre och yngre personer med såna besvär, säger hon.
NÄRSYNTHETEN HOS BARN och unga har ökat för att de inte är utomhus lika mycket som tidigare och leker. I stället hamnar blicken ofta på datorer, telefoner eller surfplattor.

– Ögat är gjort för att ofta växla mellan långa och korta avstånd, men när man tittar mycket på nära håll kan muskeln i ögat få en kramp och när man då tittar upp upplever man att synen är sämre på långt håll, så kallad falsk närsynthet, säger Lina Broholm.
I den digitala vardagen behövs pauser för att låta ögat återhämta sig, som vid lek utomhus. Men det är också viktigt med rätt anpassade glasögon.

Läs också: Torra ögon – symton och behandling

– Att ha rätt glas är viktigt. Då finns Eyezen EPS som avlastar ögat på nära håll och dessutom filtrerar bort ohälsosamt kortvågigt blått ljus som vi utsätts för både naturligt och från skärmar. EyeZen kan man på sig hela tiden precis som vanliga glasögon och inte bara när man sitter vid en skärm, säger Lina Broholm.

MEN DET ÄR INTE BARA scrollande barn som mår bra av de filtrerande glasen.
– Eyezen är för både barn, ungdomar och äldre upp till 45–50 år, säger Lina Broholm och tillägger:

– Måste du titta mycket på nära håll, se till att ta pauser för att titta på långt håll och ha ett par korrekt anpassade glasögon för dina behov. Detta kommer garanterat minimera negativa symptom.

  1. Hitta butik

Hitta din närmsta Synsambutik


Vill du veta mer om glasen och vad som passar just dig och dina behov?
Besök någon av våra 180 butiker.
Varmt välkommen till oss.

Hitta din butik
  1. Boka synundersökning

Boka synundersökning


För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. Vi erbjuder synundersökningar för både glasögon och linser. 

Boka din synundersökning här eller kontakta din närmaste Synsam-butik.

Boka här