Huvudvärk kan bero på synproblem


Huvudvärk, trötthet och en tung känsla i huvudet? Eller värk nära pannan, ögonmigrän, dubbelseende och koncentrationssvårigheter? När du tar en värktablett är det istället kanske glasögon som skulle kunna hjälpa dig.

Huvudvärk kan bero på synproblem

Huvudvärk är ett vanligt problem med många olika orsaker. En vanlig anledning är synfel, som om de inte korrigeras, innebär en påfrestning för ögonen och ger upphov till huvudvärk.

Översynthet och huvudvärk

Översynthet, även kallat hyperopi, innebär att du har svårt att fokusera blicken på föremål på nära håll. Är du översynt utan att veta om det innebär det ofta huvudvärk när du suttit och läst länge eller suttit länge framför en datorskärm. Mindre vanligt är också att huvudvärken orsakas av skelning.

Hur vet jag att huvudvärken har med min syn att göra?

– Kommer huvudvärken ofta krypande under dagen och sitter i pannan, ja då är det med ganska stor sannolikhet kopplat till ansträngning för ögonen och att du behöver glasögon, säger Håkan Broman, klinisk expert på Synsam.

Har du däremot huvudvärk direkt när du vaknar på morgonen, då ögonen fått vila, eller har huvudvärk som sitter mitt på eller i bakhuvudet kan du stället behöva söka hjälp för på din vårdcentral, kommenterar han.

Synundersökning kan hjälpa 

Med hjälp av en grundlig synundersökning hjälper din optiker dig till de glasögon du behöver och som kan ta bort symtom i form av huvudvärk och suddig syn.

– Korrigerar du synfelet med hjälp av glasögon kan alla dina upplevda besvär kopplade till synfelet försvinna, säger Håkan Broman.

Ögonmigrän

Många upplever också ögonmigrän, ett flimmer i synfältet, ibland även dimsyn, och som kan vara från några minuter till upp till en timme och ibland följas av huvudvärk. Läs mer om ögonmigrän.

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.