Lider du av torra ögon?

så här kan du få hjälp


Torra ögon är ett vanligt besvär som dessutom ökar med åldern och kan ge symtom som röda, grusiga eller ljuskänsliga ögon. Men det finns hjälpa att få!

 1. Torra ögon kan bero på många olika saker

Vanliga symtom

- Ögonen är röda.
- Du upplever att du måste blinka ofta.
- Det kliar i ögonen.
- Du är ljuskänslig.
- Grusiga ögon.
- Ögon som rinner.

Oftast kan man känna igen symptomen och förstå att man lider av torra ögon. Men för en del kan det vara svårt att förstå just varför man upplever obehag. Om det känns grusigt och sandigt kanske man tror att man har fått något i ögat. En del får också rinniga ögon på grund av att ögat försöker återställa balansen i tårfilmen genom att producerar mera vätska.

Därför drabbas du av torra ögon:
 

• Du har för dålig produktion av tårvätska. I takt med att vi blir äldre minskar tårvätskan i våra ögon. Problemen upplevs som vanligare bland kvinnor. Produktionen av tårvätska kan vara  kopplat till reumatiska och autoimmuna sjukdomar eller Sjögrens syndrom, som innebär att immunförsvaret angriper den egna vävnaden. 

• Du kan ha för dålig produktion av fett i tårvätskan. Konsekvensen blir att tårarna dunstar snabbt, dina ögon kan rinna och du upplever en torrhet. Ofta upplevs besvären som mest vid till exempel långvarigt användande av bildskärmar.

• Du vistas i miljöer med luftkonditionering.

• Om du bär kontaktlinser som inte är rätt anpassade för dina ögon.

• Du lider av hormoniella förändringar som till exempel klimakteriet.

• Du äter mediciner som kan orsaka besvären.

– Tittar du på en skärm så blinkar du mindre än om du till exempel för ett samtal med någon. Därför upplevs de här besvären ofta kopplat till skärmar, säger Håkan Broman, klinisk expert på Synsam.

Läs också: Trötta  ögon – vanliga symtom och behandling

Vanligare bland kvinnor över 40

Ungefär 10 till 20 procent lider av riktigt sjukligt torra ögon med låg produktion av vätska men långt fler än så upplever problem. Det är vanligare att kvinnor över 40 år har problem vilket beror på hormonella förändringar som gör slemhinnorna torrare.

Som kvinna kan du få hjälp med att hitta en annan lins som passar dina ögon bättre. Det är också bra att börja återfukta ögonen med ögondroppar. Vi har också sett att det hjälper att äta Omega 3-kapslar. Det finns speciella för ögonen.

Hjälp för torra ögon
 1. HYLO DUAL INTENSE Smörjande ögondroppar 10 ml
  HYLO DUAL INTENSE
  Smörjande ögondroppar 10 ml
  198 kr
 2. EyeQ Comfort Solution Ögondroppar Pump Bottle 10 ml
  EyeQ Comfort Solution
  Ögondroppar Pump Bottle 10 ml
  169 kr
  LIFESTYLE
 3. Thealoz Duo Ögondroppar 10 ml
  Thealoz Duo
  Ögondroppar 10 ml
  140 kr
 4. Hylo-Gel Smörjande ögondroppar 10 ml
  Hylo-Gel
  Smörjande ögondroppar 10 ml
  180 kr
 5. Thealoz Duo Gel Ögondroppar 30 st endospipetter
  Thealoz Duo Gel
  Ögondroppar 30 st endospipetter
  137 kr
 6. EyeQ Comfort Solution Ögondroppar Squeeze bottle 10 ml
  EyeQ Comfort Solution
  Ögondroppar Squeeze bottle 10 ml
  169 kr
  LIFESTYLE

Så kan du få hjälp

Det finns flera sätt att behandla torra ögon. Med hjälp av en tårfilmsanalys i en ögonhälsoundersökning hos din optiker kan du få hjälp. Synsam erbjuder en särskild synundersökning för dig som har torra ögon och som vill ha dina problem utredda.

- Under undersökningen tar vi reda på vilken behandling som hjälper dig med just dina problem, säger Håkan Broman.

BOKA ÖGONHÄLSOUNDERSÖKNING

Ögondroppar för torra ögon

En sak som kontrolleras under en undesökning är om du behöver ögondroppar och i så fall vilken grad av smörjningseffekt de ögondropparna bör ha.         

– När man testar ögondroppar är det viktigt att välja ögondroppar utan konserveringsmedel. Det kan ha en negativ påverkan på det torra ögat, säger Håkan Broman.

– Har du torra ögon är det viktigt att välja ögondroppar utan konserveringsmedel.

Om du har torra ögon så kan det kännas som om linserna skaver mot ögat. Då kan det vara en god ide att testa linser för torra ögon.

 

Omega 3 för torra ögon

Att ta kosttillskott i form av omega 3 ger också en förebyggande effekt mot torra ögon. Det är den essentiella fettsyran som har en positiv verkan på ögat. Synsam har ett stort sortiment av kosttillskott som är bra för ögonen.

Vid större problematik går det att behandla torra ögon med pulserande ljus, en så kallad E-Eye-behandling. I denna nya typ av både effektiv och långtidsverkande behandling stimuleras körtlarnas produktion av fett. Även massage av ögonlocken uppges som en behandlingsmetod, samtidigt som nya studier menar att det istället kan ha negativ effekt.

Vanliga frågor om torra ögon

Vilka ögondroppar är bäst mot torra ögon?

Ögondroppar hjälper med besvär att fukta ögat och förhindra att du blir torr i ögonen. Det är viktigt att välja ögondroppar utan konserveringsmedel om du lider av torra ögon, då de kan påverka torrheten negativt. Hos oss på Synsam kan du välja bland ögondroppar som Thealoz Duo, Systane Complete och EvoTears. Ögondropparna passar dig som har kontaktlinser och upplever att ögonen blir torra av linser. De passar även dig som sitter mycket framför olika skärmar eller om du har problem med tårvätska.

Vilka linser är bäst för torra ögon?

Om du har torra ögon så kan det kännas som om linserna skaver mot ögat kan det kan vara en god idé att testa linser för torra ögon. Dagens moderna linser släpper igenom mer syre och väta till ögonen. Rådfråga en optiker om du vill byta till linser som ger dig mindre torra ögon.

Vad hjälper mot torra ögon?

Det finns flera sätt att behandla torra ögon. Med hjälp av en tårfilmsanalys i en ögonhälsoundersökning hos din optiker kan du få hjälp. Vår särskilda undersökning av torra ögon på Synsam tar reda på vilken behandling som hjälper dig, om du till exempel kan behöva ögondroppar och vilka särskilda egenskaper i ögondropparna som du behöver. Att ta kosttillskott i form av omega 3 ger också en förebyggande effekt mot torra ögon. Vid större problematik går det att behandla torra ögon med pulserande ljus, en så kallad E-Eye-behandling.

Kan man få sämre syn av torrhet i ögonen?

Torrhet i ögonen kan innebära grusiga, svidande ögon och suddig syn. Torra ögen kan också leda till att du får suddig syn och blir känslig för starkt ljus. För att du ska få god synskärpa och minskade besvär är det därför viktigt att behandla dina torra ögon.

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


 

 1. Så kan Synsam hjälpa dig

  Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

  Boka ögonhälsoundersökning