Torra ögon – så kan du få hjälp


Torra ögon är ett vanligt besvär som dessutom ökar med åldern. Det finns hjälp för att lindra besvären, som kan orsaka känslan av grusiga, svidande och torra ögon, men också suddig syn och röda ögonvitor. Här är optikerns bästa tips: 

Torra ögon är ett vanligt besvär som dessutom ökar med åldern.

Därför får man torra ögon

Det finns framförallt två huvudgrupper i definitionen av torra ögon:

• Du kan ha för dålig produktion av tårvätska som gör att dina ögon blir torra. Det är ofta kopplat till reumatiska och autoimmuna sjukdomar eller Sjögrens syndrom, som innebär att immunförsvaret angriper den egna vävnaden och framförallt visar sig genom torrhet i ögon och mun.

• Du kan ha för dålig produktion av fett i tårvätskan. Konsekvensen blir att tårarna dunstar snabbt, dina ögon kan rinna och du upplever en torrhet. Ofta upplevs besvären som mest vid till exempel långvarigt användande av bildskärmar.

– Tittar du på en skärm så blinkar du mindre än om du till exempel för ett samtal med någon. Därför upplevs de här besvären ofta kopplat till skärmar, säger Håkan Broman, klinisk expert på Synsam.

Läs också: Trötta  ögon – vanliga symtom och behandling

Torra ögon kan bero på miljö och ålder

Du kan också drabbas av torra ögon om du vistas i miljöer med luftkonditionering, om du bär kontaktlinser som inte är rätt anpassade för dina ögon, eller om du lider av hormoniella förändringar som tex klimakteriet. Men även vissa mediciner kan orsaka besvären.

I takt med att vi blir äldre minskar också tårvätskan i våra ögon. Problemen upplevs som vanligare bland kvinnor.

Vanligare bland kvinnor över 40

Ungefär 10 till 20 procent lider av riktigt sjukligt torra ögon med låg produktion av vätska men långt fler än så upplever problem. Det är vanligare att kvinnor över 40 år har problem vilket beror på hormonella förändringar som gör slemhinnorna torrare. Som kvinna kan du få hjälp med att hitta en annan lins som passar dina ögon bättre. Det är också bra att börja återfukta ögonen med ögondroppar. Vi har också sett att det hjälper att äta Omega 3-kapslar. Det finns speciella för ögonen.

Vanliga symtom

- Ögonen är röda.
- Du upplever att du måste blinka ofta.
- Det kliar i ögonen.
- Du är ljuskänslig.
- Grusiga ögon.
- Ögon som rinner.

Oftast kan man känna igen symptomen och förstå att man lider av torra ögon. Men för en del kan det vara svårt att förstå just varför man upplever obehag. Om det känns grusigt och sandigt kanske man tror att man har fått något i ögat. En del får också rinniga ögon på grund av att ögat försöker återställa balansen i tårfilmen genom att producerar mera vätska.

Så kan du få hjälp

Det finns flera sätt att behandla torra ögon. Med hjälp av en tårfilmsanalys i en ögonhälsoundersökning hos din optiker kan du få hjälp. Synsam erbjuder en särskild synundersökning för dig som har torra ögon och som vill ha dina problem utredda. Vår särskilda undersökning av torra ögon tar reda på vilken behandling som hjälper dig med just dina problem. En sak som kontrolleras är till exempel om du kan behöva ögondroppar och i så fall vilken grad av smörjningseffekt de ögondropparna bör ha.

– När man testar ögondroppar är det viktigt att välja ögondroppar utan konserveringsmedel. Det kan ha en negativ påverkan på det torra ögat, säger Håkan Broman.

Om du har torra ögon så kan det kännas som om linserna skaver mot ögat. Då kan det vara en god ide att testa linser för torra ögon.

Omega 3 för torra ögon

Att ta kosttillskott i form av omega 3 ger också en förebyggande effekt mot torra ögon. Det är den essentiella fettsyran som har en positiv verkan på ögat. Synsam har ett stort sortiment av kosttillskott som är bra för ögonen.

Vid större problematik går det att behandla torra ögon med pulserande ljus, en så kallad E-Eye-behandling. I denna nya typ av både effektiv och långtidsverkande behandling stimuleras körtlarnas produktion av fett. Även massage av ögonlocken uppges som en behandlingsmetod, samtidigt som nya studier menar att det istället kan ha negativ effekt.

  1. Så kan Synsam hjälpa dig

    Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

    Boka ögonhälsoundersökning