1. Ögondroppar mot blefarit - ögonlocksinflammation

Blefarit – ögonlocksinflammation


Om du har röda, irriterade och svullna ögonlock kan det vara tecken på ögonlocksinflammation, så kallad blefarit. Åkomman är ofarlig, men ofta långdragen och återkommande. Som tur är finns det sätt att lindra besvären.

Vad är blefarit?

Det är en ögonlocksinflammation som oftast beror på antingen en infektion orsakad av exempelvis stafylokocker eller till följd av hudsjukdomar som mjälleksem eller rosacea. Inflammationen uppstår när de små körtlarna i ögonlockskanterna täpps igen. Körtlarna producerar i normala fall fett som hjälper till att smörja ytan av ögat och ögonlocken. Vid blefarit täpps körtlarna igen och det blir en obalans i smörjningen av ögat. De tilltäppta körtlarna irriterar ögonlockskanterna och bakterier börjar gro.

Vanliga symtom på blefarit

Vanliga symtom på blefarit är en brännande och skavande känsla i ögonen, även klåda. Ibland tåras ögonen mycket när tårfilmen, som normalt ska innehålla smörjmedel från körtlarna, blir mer vattnig. Detta gör att ögonen känns torra och grusiga trots att tårarna rinner. Ögonlockskanterna kan också bli röda och svullna och det kan finnas fjällande hudavlagringar i ögonfransarna. Oftast återkommer besvären och de kan bli långvariga. Båda ögonen är alltid påverkade i någon grad – har du fått blefarit i ena ögat smittar det oftast till det andra ögat. Blefarit är inte allvarligt men kan leda till andra problem och till exempel orsaka konjunktivit.

I de flesta fall är blefarit kronisk. Det finns inte någon botande behandling, men det går att behandla symptomen och under perioder bli helt symptomfri.

Behandling för blefarit

Behandling av blefarit görs i första hand genom noggrann rengöring av ögonlockskanterna. För att lindra symtomen är det bra att utveckla ögonlockshygien till en daglig rutin, precis som att till exempel borsta tänderna. För bästa resultat förespråkar många ögonläkare att följa fyra steg – värme, massage, rengöring och ögondroppar eller salva. Värmen får oljigt sekret att flyta ut ur körtlarna och luckrar upp beläggningarna. Produkter för att tillföra värme på ögonlocken finns hos Synsams Ögonhälsocenter och andra välsorterade optiker. Massagen är till för att frigöra tårkörtlarnas mynningar, avlägsna beläggningar och pressa fram ansamlingar av var och sekret i körtlarna. Massagen ska ske vid ögonlockskanterna med tops eller väl rengjorda fingertoppar. Tänk på att inte trycka för hårt på ögonen utan massera bara lätt. Vid rengöring av ögonlocken rekommenderas produkter som är framtagna just för det så det sker på ett 100% hygieniskt sätt. Även här finner du kvalitetssäkrade produkter på Synsams Ögonhälsocenter och hos andra välsorterade optiker. Du följer instruktionerna för produkten för ett optimalt resultat.  

Förebygg blefarit

Regelbunden ögonlockshygien är det allra viktigaste. Ett annat råd är att se över användandet smink såsom maskara och annat som påverkar ögonlocken. Försök också att undvika att vistas i rökiga eller dragiga miljöer samt i lokaler med torr luft. Du bör också undvika att bada i simbassänger med klor.

Vanliga frågor

Är blefarit smittsamt?
Nej, blefarit smittar inte mellan personer. Däremot smittar det lätt från ett öga till det andra.

Kan ögonlocksinflammation hos barn vara blefarit?
Blefarit förekommer i alla åldrar, men äldre människor och personer med torr och känslig hud löper störst risk att drabbas.

 

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


 

Vanliga frågor om Blefarit

Hur ser ögonlocksinflammation ut?

Röda, irriterade och svullna ögonlock kan vara tecken på ögonlocksinflammation, så kallad blefarit. Ögonlockskanterna kan bli svullna och det kan finnas fjällande hudavlagringar i ögonfransarna.

Kan ögonlocksinflammation smitta?

Nej, ögonlocksinflammation, eller blefarit som det också heter, smittar inte mellan personer. Däremot smittar det lätt från ett öga till det andra.

Hur lång tid tar det att bli av med blefarit?

I de flesta fall är blefarit, eller ögonlocksinflammation, kronisk. Det finns inte någon botande behandling, men det går att behandla symptomen och under perioder bli helt symtomfri.

Vad gör man åt ögonlocksinflammation?

"Behandling av blefarit görs i första hand genom noggrann rengöring av ögonlockskanter. För bästa resultat förespråkar många ögonläkare att följa fyra steg – värme, massage, rengöring och ögondroppar eller salva. Värmen får oljigt sekret att flyta ut ur körtlarna och luckrar upp beläggningarna. Den lätta massagen vid ögonlockskanterna sker med tops eller väl rengjorda fingrar och är till för att frigöra tårkörtlarnas mynningar, avlägsna beläggningar och pressa fram ansamlingar av var och sekret i körtlarna. Vid rengöring av ögonlocken rekommenderas produkter som är framtagna just för det ändamålet, så det sker på ett 100 procent hygieniskt sätt.

  1. Så kan Synsam hjälpa dig

    Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

    Boka ögonhälsoundersökning

     

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer