Ögoninflammation- konjunktivit


Har du röda, irriterade eller rinnande ögon? Ögoninflammation, eller konjunktivit, kan bero på många olika saker och ställa till det i vardagen. Men det finns hjälp att få.

Ögoninflammation, eller konjunktivit, kan bero på många olika saker – men det finns hjälp att få.

Ögoninflammation orsakas oftast av virus

Du kan drabbas av ögoninflammation, eller konjunktivit, av olika anledningar. Det som händer är att den så kallade bindhinnan, slemhinnan på insidan av ögonlocket som ska hålla ögat fuktigt, har blivit inflammerad. Symtomen blir då röda, rinniga och irriterade ögon. Vanligaste orsaken är en virus- eller bakterieinfektion.

Ögoninflammation hos barn

Vid en bakteriell infektion blir ögat kladdigt av var. Det är vanligt hos barn, sker ofta i samband med en förkylning och smittar mycket lätt. Därför är handhygien extra viktigt. Se till att rengöra ögat flera gånger om dagen, gärna med sterila servetter. Om ögoninflammationen inte gått över av sig självt inom fem dagar ska du kontakta läkare.

Ögoninflammation av allergi

Vid en allergisk reaktion blir ögat svullet, rött och kan klia, men aldrig kladdigt. Då hjälper receptfria ögondroppar och allergimedicin.

Ögoninflammation + torra ögon

Torra ögon är en annan orsak till ögoninflammation och kan behandlas med smörjande ögondroppar.

– I många fall beror röda, irriterande och rinnande ögon på grund av just torra ögon, säger Håkan Broman, klinisk expert på Synsam.

Även ögonlocksinflammation, så kallad blefarit, alltså svullna ögonlock, kan orsaka ögoninflammation. Där hjälper noggrann rengöring.

Var vaksam med ögondroppar

– Däremot ska du aldrig försöka dölja röda ögon med receptfria kärlsammandragande droppar, poängterar Håkan Broman.

– Det finns alltid ett skäl till att ögat är rött. Om du droppar i något som drar ihop blodkärlen i ögat så döljer du orsaken istället för att ta hand om den, säger Håkan Broman.

Smärta i ögat – uppsök optiker

Känner du dessutom smärta i ögat och upplever ljuskänslighet är det viktigt att uppsöka en optiker eller en ögonmottagning för att få ögat undersökt.

– Det kan vara tecken på en inflammation på hornhinnan, vilket är ett tillstånd som måste behandlas medicinskt på en gång, säger Håkan Broman.

  1. SÅ KAN SYNSAM HJÄLPA DIG

    Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

    Boka ögonhälsoundersökning

     

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer