Rinnande ögon – orsak och symtom

 

Rinniga ögon innebär att tårflödet har ökat. Det kan finnas flera orsaker till att man får rinnande ögon, exempelvis ögoninflammation, blockerade tårkanaler eller bindhinnekatarr. Men var inte orolig – det finns behandling att få.

Rinniga ögon – symptom

Rinniga ögon kännetecknas främst av att du får ett ökat tårflöde och upplever att tårarna rinner. Det drabbar ofta personer över 60 år men det är vanligt hos alla att ögonen rinner tillfälligt vid utomhusvistelse eller förkylning utan att något är fel. Håller besvären i sig och du besväras av rinniga ögon även inomhus är det bra att kolla upp det. Likaså om du har andra besvär eller symptom samtidigt, som smärtande eller svidande öga, att ögat känns grusigt eller kladdigt av sekret samt att ögonlocket är ömt eller rött.

Rinniga ögon – orsak

Det kan finnas fler orsaker till att dina ögon rinner. Att ögonen rinner orsakas ofta av för lite fet vilket ger en ostabil tårfilm. Kanske upplever du rinnande ögon vid utevistelse i kallt eller blåsigt väder, eller att tårvätskan ökar vid förkylning. Det är vanligt och oftast övergående. En del kopplar även rinnande ögon till klimakteriet.

Rinniga ögon är också vanligt vid konjuktivit (ögoninflammation) och bindhinnekatarr. Det kan även bero på ett inåt- eller utåtvänt ögonlock eller att du har fått ögonlocksinflammation.

Vanliga orsaker till rinniga ögon:
•    Förkylning eller allergi
•    Torra ögon
•    Ögoninflammation
•    Ögonlocksinflammation
•    Bindhinnekatarr
•    Inåt- eller utåtvänt ögonlock

Så kan du behandla rinnande ögon:

Om dina rinniga ögon beror på tillfälliga orsaker, som en förkylning eller kallt och blåsigt väder, går det troligtvis över av sig själv inom kort. Du kan alltid kontakta oss på Synsam så att vi kan utreda orsaken till dina besvär. Om det är så att du behöver ögondroppar så kan vi guida tig till rätt sort för just dig. 

Om du använder kontaktlinser kan det vara en god idé att överväga endagslinser eller, om så behövs, byta till en annan endagslins.

•    Rätt ögondroppar i kombination med tex rengöring eller Omega 3 kan lindra besvären av rinnande ögon. Kontakta din optiker för hjälp att välja rätt ögondroppar.

•    Fortsätter dina ögon att rinna ofta, eller att du samtidigt upplever något av symptomen ovan, behöver du kontakta din husläkare eller ögonläkare för att få hjälp.

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


 

  1. Så kan Synsam hjälpa dig

    Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

    Boka ögonhälsoundersökning

     

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer