1. remiss till ögonläkare? Det kan din optiker hjälpa dig med!

IRRITERADE ÖGON – behandling och orsak


Ihållande irritation, klåda eller en svidande och brännande känsla i ögonen kan ha många olika orsaker – och ofta fler än en. Övergående ögonirritation är ofta ofarlig, men ihållande symtom kräver behandling. Därför bör du alltid söka hjälp hos din ögonläkare eller optiker om du upplever att du har irriterade ögon - och irritation som inte försvinner.

Mild ögonirritation brukar vara relativt ofarligt, men det kan sänka livskvaliteten drastiskt och vara ett tecken på ögonsjukdom. Du bör alltid ta symtomen på allvar så att du inte går och lider i onödan, eftersom irriterade ögon vanligtvis kan åtgärdas om orsaken begränsas.

Hos Synsam är våra optiker utbildade för att identifiera möjliga orsaker till irriterade ögon, så att vi kan hjälpa dig att lösa problemet. Om vår undersökning visar att dina irritationer kan bero på begynnande sjukdom i ögat hänvisar vi dig dessutom alltid till en ögonläkare, så att du kan få den hjälp du behöver.

Symtom

Irriterade ögon kan i princip beskriva flera olika tillstånd av övergående eller kroniskt obehag i ögonen. Ögonen kan vara röda och klia, eller så kanske du plågas av en brännande eller svidande känsla i ögongloben. Många som lider av ögonirritationer beskriver till exempel en känsla av mycket torra ögon eller av grus och sand i ögat.

Irriterade ögon

Vanliga symtom på irriterade ögon kan också vara:

 • Röda ögon
 • Trötta ögon
 • Kliande och ömma ögon
 • En brännande, stickande eller svidande känsla i ögat
 • Svullnad i ögonområdet
 • Ögon som känns våta eller rinniga
 • Ihopklibbade ögonlock efter sömn

Gemensamt för alla symptomen är att de kräver närmare undersökningar av ögat för att orsaken ska kunna fastställas – eller i vilket fall begränsas. En ögonläkare kan avgöra om ögonirritationen beror på en specifik ögonsjukdom, men optikern är alltid ett bra ställe att börja om du bara upplever lätt obehag eller svag smärta i ögonen. Om irritationen inte är akut och inte orsakats av sjukdom finns det flera saker du kan göra själv för att avhjälpa problemet.

BehandlA & Förebygg

Även om det kan vara svårt att förebygga eller förhindra irriterade ögon när du inte känner till den direkta orsaken, kan det ändå vara värt att försöka. Hos kvinnor kan ögonirritation till exempel vara en allergisk reaktion på ingredienserna i en viss kosmetisk produkt, som en mascara, en ögonskugga eller liknande. Om du plötsligt upplever irritation i ögonområdet kan du försöka undvika att använda smink under en tid för att se om det har effekt.

Irriterade ögon kan också vara en reaktion på ett dåligt inomhusklimat. Var noga med att vädra regelbundet och att städa ordentligt, så att dina ögon inte störs av smuts eller damm. Låg luftfuktighet kan också vara irriterande för ögat, vilket framför allt kan bli ett problem på vintern. Skruva ned elementen och köp gärna en luftfuktare som kan tillföra fukt till ditt inomhusklimat.

En utbredd orsak till torra och irriterade ögon kan också vara överansträngning – till exempel till följd av för många timmar framför en datorskärm på jobbet. Här kan ett par skärmglasögon vara en bra lösning, så att dina ögon inte störs av skärmljuset eller ansträngs på grund av fel läsavstånd. Du kan också minska risken för ögonirritation till följd av datorarbete genom att ta regelbundna pauser och minimera skärmtiden så mycket som möjligt när du är ledig.

Sjukdomar som kan orsaka irriterade ögon

Som redan nämnt är det dock inte alla orsaker till irriterade ögon som du själv kan göra något åt. Det finns flera olika ögonsjukdomar som kan leda till ögonirritation – och det krävs hjälp från ögonläkaren för att få dem diagnostiserade och behandlade.

När det gäller ögonsjukdomar är det dock i många fall avgörande med en tidig diagnos. Om du har haft irriterade ögon i mer än en vecka är det därför viktigt att du uppsöker en optiker eller en ögonläkare, så att eventuell behandling kan påbörjas snarast möjligt. Genom att lära dig mer om symptomen på de vanligaste ögonsjukdomarna kan du dessutom vara extra uppmärksam och söka hjälp omedelbart om du misstänker att dina irriterade ögon beror på sjukdom.

Åldersförändringar i gula fläcken 

Åldersförändringar i gula fläcken, även kallat makuladegeneration eller AMD (age-related macular degeneration), är en ögonsjukdom som varje år drabbar 4–5 000 svenskar över 50 år. Åldersförändringar i gula fläcken kan ge upphov till ögonirritation och orsakas av ögonförkalkning, som uppstår hos många människor när de blir äldre.

Grå starr och grön starr

Två andra vanliga ögonsjukdomar som också kan orsaka irriterade ögon är grå starr och grön starr. ”Starr” kommer från det tyska ordet ”stahren”, vilket betyder stirra – när man har grön eller grå starr får man nämligen ofta problem med att se tydligt och tenderar därför att stirra.

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


 

 1. SÅ KAN SYNSAM HJÄLPA DIG

  Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

  Boka ögonhälsoundersökning

   

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer