Populära sökningar

10 tecken på att ditt barn behöver glasögon

Forskning visar att vart fjärde barn behöver synkorrigering.

Synsam
Synsam

Många barn vet inte om att de ser sämre än vad de faktiskt borde. Här har vi samlat 10 tecken som kan göra det lättare för dig som förälder att upptäcka eventuella synproblem hos ditt barn.

Sitter ditt barn nära tv-skärmen eller går runt och kisar? Det kan vara tecken på att ditt barn behöver glasögon. Ett av fyra barn behöver glasögon, enligt studier. Vi ser också att närsynthet är ett ökande problem.

Är man närsynt har man problem att se bra på långt håll. Det gör att det kan vara svårt att se vad som skrivs på tavlan i skolan. Man bör kontrollera barnens syn en gång per år under uppväxten. Synen förändras över tid och det är inte alltid lätt att uppmärksamma att det inte är som det ska.

När synen plötsligt börjat försämras och det blir svårt att se vad som skrivs på tavlan är det inte lika roligt att vara i skolan. Om ditt barn uppträder allt mer rastlöst under lektionerna eller klagar över att det är tråkigt i skolan kan det vara en god idé att besöka en optiker för en synundersökning.

Om ditt barn blinkar ofta, är röd i ögonen eller får tårar i ögonenkan det vara en signal om att det kan vara något som inte står rätt till i ögonen.

Har ditt barn plötsligt börjat flytta sig allt närmre tv-skärmen? Detta kan helt enkelt bero på att barnets syn blivit sämre och att det därför måste korta ner avståndet till tv:n för att se något.

En annan vanligt signal på att något kan vara fel med synen är att man ofta får huvudvärk. Förklaringen är att man måste anstränga sig extra mycket och kanske kisa för att se tydligt.

Tecken på att ditt barn kan ha synfel:

– Svårt att sitta stilla och koncentrera sig.

– Blundar ofta med ena ögat för att fokusera blicken.

– Trött vid läsning och rör ofta på läpparna vid arbete på nära håll.

– Huvudvärk.

– Barnet kisar.

– Tycker inte om att läsa eller syssla med sådant som kräver närfokus.

– Lägger ofta huvudet på sned.

– Sitter väldigt nära tv:n eller håller föremål tätt intill ögonen för att se ordentligt.

– Ser dubbla eller ”hoppande” bokstäver.

– Ser suddigt.
 

Observera och ställ frågor

Förutom att vara uppmärksam på vanliga tecken är det bra om du observerar och ställer frågor under tiden du leker med barnet. Det är ett enkelt sätt att ta reda på om barnet kan skilja på olika former och färger och om de ser lika bra på båda ögonen.

Om du själv använde glasögon när du var liten är det vanligt att ditt barn också behöver det. Ett tips är att barnet själv får vara med och välja ut glasögonen, så blir de roligare att använda.

 

Boka synundersökning