Glasögon som skyddar mot ohälsosamt blått ljus


Läsplattor, datorer och mobiler har blivit en självklar del av våra liv från en tidig ålder. Men hur ohälsosamt för är det blå ljuset från skärmarna? 

Optikern Håkan Broman, expert på ögonhälsa, berättar mer:

- Blått ljus är i sig inget farligt. Det har alltid funnits och kommer från himlen hela tiden. Det blå ljuset är jätteviktigt för oss för att vi ska kunna hålla oss vakna och så vidare. Men det är också delar av det blåa ljuset som studier säger kan vara ohälsosamt för ögat och kan skada ögats näthinna, säger Håkan Broman.

Skärmar, läsplattor, datorer och andra "onaturliga" källor för blått ljus blir allt vanligare.

- Med skärmar och moderna ljuskällor så ökar mängden blått ljus vi utsätts för i sin inomhusmiljö. Vi vet inte riktigt effekterna av detta men att filtrera bort delar av det blåa ljuset kan inte skada och upplevs av de flesta som vilsamt för ögonen, säger Håkan Broman.

Välj modell utan styrka
 1. Readers Readers Blue Block Rectangular Black
  Readers
  Readers Blue Block Rectangular Black
  300 kr
 2. Readers Readers Blue Block Round Tortoise
  Readers
  Readers Blue Block Round Tortoise
  300 kr
 3. Readers Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  Readers
  Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  300 kr
 4. Readers Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  Readers
  Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  300 kr

Risker med blått ljus från skärmar

 • Kan öka risken för så kallad digital ögontrötthet: suddig syn, svårt att fokusera, torra och irriterade ögon, huvudvärk, nack- och ryggont.
 • Stör den naturliga dygnsrytmen.
 • Kan öka risken för depression.
 • Kan orsaka permanenta skador på ögat som kan bidra till åldersförändringar i gula fläcken, vilket i sin tur leder till förlorad synförmåga.

Blockera blått ljus?

– Idag ser vi fler olika tecken på att skärmar påverkar oss. Studier visar till exempel att mängden närsynta ökar. Det kan bero på att barnen inte är utomhus och tittar på långt håll lika mycket som tidigare. Det finns däremot inte lika många studier som visar vad den ökade exponeringen av blått ljus gör med våra ögon, säger Håkan Broman.

Blått ljus är omdiskuterat:

– Det finns vissa som kallar det för skrämselpropaganda att säga att blått ljus från skärmar är skadligt. Samtidigt finns det oberoende studier som visar att blått ljus är ohälsosamt. Som optiker kan jag säga att en sak är helt säker. Våra ögon är känsliga och det finns inte något negativt med att skydda ögonen innan vi vet med säkerhet vad den ökade exponering av blått ljus gör med oss, säger Håkan Broman.
 

Glasögon med blåljusfilter

Vi på Synsam erbjuder glasögon med blåljusfilter HMC+Blue. Behandlingen reflekterar delar av det blå ljuset för ökad komfort och ögonhälsa. Du kan välja denna ytbehandling både i butik och när du köper glasögon online.

Vi har också Eyezen-glas i vårt sortiment. Glasen är speciellt utformade för att förhindra att dina ögon blir överansträngda samtidigt som de filtrerar bort delar av det blåa ljuset.

- Där är den skyddade egenskapen inbäddad i själva glaset. Samtidigt påverkar inte skyddet färgseendet, säger Håkan Broman.

Är du ute efter läsglasögon? Readers Blue Block är läsglasögon med blåljusfilter. Dessa finns både med lässtyrkor och utan styrka. Genom att använda glasögon med blåljusfilter känner vi oss piggare i ögonen, får mindre besvär med huvudvärk och minskar risken för ögonrelaterade sjukdomar.

Glasögon för barn med blåljusfilter
 1. D. Arnesen B23 C6 4615 Blåljusfilter
  D. Arnesen
  B23 C6 4615 Blåljusfilter
  500 kr
 2. Readers Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  Readers
  Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  300 kr
 3. D. Arnesen B23 C6 4615 Blåljusfilter
  D. Arnesen
  B23 C6 4615 Blåljusfilter
  500 kr
 4. Readers Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  Readers
  Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  300 kr

Synsam erbjuder också glasögon som skyddar mot blått ljus i barnmodell. De finns i två olika modeller och passar barn i åldern 5 till 9 år.  Glasögonen är perfekta för barn som gillar att titta på film på sin läsplatta, spela spel på datorn eller sitta längre stunder med sin mobil.

– Vi har tagit fram ett par glasögon utan styrka för barn som kan användas för att filtrera bort delar av det blåa ljuset. Vi har fokuserat på det kortvågigt blåa ljuset eftersom forskningen visar att det är det mest ohälsosamma. Denna typ av ljus kan skada synen eftersom det absorberas djupt in i ögat, säger Håkan Broman.

Andra sätt att skydda ögonen:

På mobil, Ipad och andra läsplattor kan du ställa in så kallat Night Mode. Problemet med den lösningen är att färgerna inte kommer fram lika bra vilket i sin tur kan göra själva upplevelsen sämre.

– Samma sak gäller också de appar som finns att ladda ner som skalar bort det blå ljuset. Det är bra men det är inte så härligt att titta på. Det blå ljuset ger en mer kontrastrik bild, säger Håkan Broman.

Fler skärmtips:

 • Ta pauser och låt ögonen få vila.
 • Sitt inte inne en hel dag med skärmen. Ögat mår bra av att titta på långt håll också. Det gör man enklast utomhus.
 • Tänk på hållningen och avstånd.  Cirka 60-80 centimeters avstånd mellan skärmen och ögonen är att rekommendera.

 

glasögon med blåljusskydd
 1. Readers Readers Blue Block Rectangular Black
  Readers
  Readers Blue Block Rectangular Black
  400 kr
 2. Readers Readers Blue Block Round Tortoise
  Readers
  Readers Blue Block Round Tortoise
  400 kr
 3. Readers Readers Blue Block Rectangular Black
  Readers
  Readers Blue Block Rectangular Black
  400 kr
 4. Readers Readers Blue Block Round Tortoise
  Readers
  Readers Blue Block Round Tortoise
  400 kr

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer