Populära sökningar
Kvinna som läser i mörkret

10 tecken på att du behöver glasögon

Går du runt och kisar, har suddig syn och svårt att se vad det står på skyltar eller mobilen? Har du dessutom huvudvärk, yrsel och svidande ögon? Då kan det vara dags att testa synen hos en optiker och prova ut linser eller glasögon. 

Boka synundersökning

Så vet du att du har dålig syn

Många som har dålig syn väntar länge med att göra en synundersökning hos optiker, trots att det är mycket som pekar på att synen har försämrats, och så lider man av sitt synfel helt i onödan. Det kan bero på fåfänga, rädsla eller en tanke om att det kanske bara är något tillfälligt som kommer att gå över. Om du är osäker på om du behöver glasögon eller linser finns några vanliga tecken på dålig syn att hålla utkik efter:

1. Du får ofta huvudvärk

Huvudvärk är det vanligaste tecknet på dålig syn. De flesta synfel kan leda till huvudvärk, men särskilt översynthet, hyperopi. Vid översynthet ser du ofta ganska bra på långt håll, men sämre ju närmare föremålet du kommer. Ofta kryper sig huvudvärken på när du har läst eller suttit framför datorn länge. Det beror på att det är tröttande för översynta att hålla skarpt fokus och när man försöker se tydligt måste ögat anpassa sig.

2. Du kisar när du tittar på tv

Ser du avlägsna föremål, till exempel vägskyltar, dåligt? Behöver du kisa för att kunna se bra på långt avstånd? Det kan bero på närsynthet, myopi. Hos den som är närsynt är ögonloben något för lång eller hornhinnan för böjd, och ljuset bryts så att bildens fokus hamnar framför näthinnan. Den som är närsynt ser bra på nära håll men inte på längre avstånd. Glasögon eller linser hjälper dig att se bättre på långt håll. 

3. Du drabbas av yrsel

Om du ofta upplever yrsel kan det bero på att du omedvetet anstränger ögonen på grund av dålig syn. Ett synfel som ofta orsakar yrsel och huvudvärk är astigmatism, som är ett vanligt brytningsfel. Ljusets bryts inte till en skarp punkt på näthinnan, oavsett avstånd. Synen blir då suddig vilket kan vara mycket ansträngande för ögonen. Astigmatism är nästan alltid kombinerat med översynthet eller närsynthet. Det finns linser för alla typer av brytningsfel och det finns även glasögon för astigmatiker.

4. Du tappar lätt fokus eller ser suddigt

Är det ansträngande för dina ögon att fokusera på ett föremål? Hos den som har dålig syn kan synen lätt bli oskarp, vilket kallas ackommodationsstörning. Synfältet och föremål i omgivningen blir otydliga och ser ser suddigt. Man kan behöva blinka för att få ögonen att kunna fokusera igen. Flera olika typer av synfel kan leda till problem med att hålla skarpt fokus, bland annat översynthet och astigmatism.

5. Du ser enskilda bokstäver sämre

Om du tycker att du ser ganska bra men ändå känner en viss osäkerhet på vissa bokstäver kan det bero på astigmatism. Synfelet leder ofta till ett mer diffust seende, men synskärpan kan också blir riktigt dålig. Vid astigmatism är synsystemet ständigt belastat, eftersom det kämpar för att korrigera felet. Den ansträngningen kan leda till kraftig huvudvärk och yrsel.

6. Du har svårt att köra i mörker

Om du misstänker att du har dålig syn bör du ta det på allvar, eftersom det kan leda till riskfyllda situationer, särskilt om du kör bil när det är mörkt ute. En del upplever att det är svårt att köra bil i mörker och upplever ljuskällor som solar. Detta kan bero på att man blir aningen mer närsynt i mörker och mörkerseendet försämras när man blir äldre. Ett sätt att komma tillrätta med problem att köra i mörker, är att skaffa särskilda glasögon som hjälper till vid just mörkerkörning. Dessa har olika ytbehandlingar som optimerar seendet i skymning och mörker och som hjälper ögat att slappna av.

7. Du ser skuggbilder av föremål

När du tittar på ett föremål upplever du det som dubblerat, eftersom du både ser det och en skuggbild av det. Detta är ett symtom på brytningsfelet astigmatism. Astigmatism beror på att hornhinnan, eller ibland ögats lins, inte är helt rund utan kupig. Därför kan man också uppleva att ett runt föremål ser ovalt ut. Dålig syn på grund av astigmatism kan korrigeras med hjälp av glasögon eller astigmatiska linser, som också kallas för toriska linser.

8. Du behöver hålla text längre ifrån dig

Har du svårt att läsa vad det står i menyn på restaurangen eller i mobilen? Upplever du att texten är suddig och flyter ihop? Med åren får de allra flesta problem att se bra på nära håll, eftersom linsens förmåga att ställa in rätt synskärpa för olika avstånd blir sämre. Det är ett naturligt tillstånd som kallas ålderssynthet (presbyopi). Lösningen heter läsglasögon eller progressiva glasögon eller linser, som hjälper dig att se bra på både nära och långt håll.

9. Dina ögon svider och gör ont

Även detta kan vara ett tecken på dålig syn på grund av ålderssynthet, men kan också bero på andra synfel som anstränger ögat. Åldersynthet kan komma plötsligt eller ske gradvis, men de allra flesta som passerat 45 drabbas av ålderssynthet. Hos en optiker får du hjälp med att hitta rätt lösning, som till exempel läsglasögon, progressiva glasögon eller linser.

10. Du känner dig tröttare

Känner du dig ofta trött och seg trots att du sover bra? Det kan bero på att du har dålig syn som gör att din ögon är ansträngda för att försöka fokusera. Ansträngda ögon anstränger även psyket, vilket gör dig trött. Detta kan orsakas av de flesta synfel, som exempelvis astigmatism och åldersynthet. Om du lider av åldersynthet och dessutom har dålig syn till följd av ytterligare synfel kan du variera mellan läsglasögon och vanliga linser, eller använda progressiva glasögon. Ett annat alternativ är att korrigera synfelet med progressiva kontaktlinser.

Vilken typ av glasögon behöver jag?

Om du misstänker att du har dålig syn och behöver glasögon bör du kontakta en optiker för att boka en synundersökning

Boka en synundersökning

Håkan Broman

Håkan Broman

Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.