1. ögoninflammation barn

ÖGONINFLAMMATION PÅ BARN – SYMPTOM OCH BEHANDLING

 

Ögoninflammation är väldigt vanligt hos barn i förskoleålder. Här kan du läsa mer om symptom och behandling av ögoninflammation för barn.

Ögoninflammation hos barn är vanligt och förekommer ofta i samband med en förkylning. Lyckligtvis går det att behandla ganska enkelt.

Symtom på ögoninflammation på barn:

• Ögonvitan är röd och irriterad.
• Ögat kan se svullet ut.
• Ögat blir ofta rinnigt och kladdigt av var.
• Det skaver i ögat.
• Det rinner var från ögat
• Infektionen märks oftast av mer på morgonen då ögonen kan klibba ihop under natten.

Ögoninflammation bebis

Det inte ovanligt att du ser ett gulaktigt sekret i ögonen hos spädbarn. Orsaken till det är att det nyfödda barnen har trängre tårkanaler än äldre barn. Använd ett mjukt papper och torka försiktigt bort det om det blir för mycket sekret.

Hur länge smittar ögoninflammation?

Det beror på vilken typ av inflammation det är men så länge ögonen har vätska kan du räkna med att det smittar. För att minska smittspridningen är det viktigt att sköta hygienen

Ögoninflammation på barn går att behandla hemma. Se till att rengöra ögat flera gånger om dagen, gärna med sterila servetter, genom att tvätta från den yttre ögonvrån till den inre ögonvrån. Använd aldrig samma servett två gånger. Har du inte en steril servett till hands kan du fukta ett mjukt papper eller bomull. Om ögonen kladdat ihop under natten kan du försöka lösa upp varet med en fuktig, ljummen handduk eller bomullstuss först.

Ögoninflammation och förskolan

Ögoninflammation hos barn smittar mycket lätt, i synnerhet bland de minsta eftersom de leker tätt ihop, och därför är handhygien extra viktigt. Många förskolor brukar kräva att barnen stannar hemma under tiden som ögat är infekterat även om barnet verkar friskt i övrigt. Läs mer om detta hos Vårdguiden.se.

Så undviker du att ditt barn smittas

Ett tips för den som vill undvika ögoninflammation hos barn är att tvätta händerna noggrant vid förkylning  och byt handdukar ofta, speciellt i förkylningstider. Om ögoninfektionen inte gått över av sig självt inom fem dagar ska du kontakta läkare.

Ögoninflammation på vuxna är också vanligt förerkommande. Ögoninflammation kallas även konjunktivit.

 

 

Håkan Broman
Håkan Broman är Synsams kliniska expert och svarar på frågor om glasögon och ögonhälsa. Se fler artiklar från Synsams expert på glasögon.


 

  1. SÅ KAN SYNSAM HJÄLPA DIG

    Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

    Boka ögonhälsoundersökning