Ögoninflammation på barn


Ögoninflammation är väldigt vanligt hos barn i förskoleålder. Här kan du läsa mer om symptom och behandling av ögoninflammation på barn.

Ögoninflammation på barn

Ögoninflammation hos barn

Ögoninflammation hos barn är vanligt och förekommer ofta i samband med en förkylning. Vid en bakteriell ögoninfektion blir ögonvitan röd och irriterad och ögat kan se svullet ut. Det brukar ofta blir rinnigt och kladdigt av var, inte sällan märks det på morgonen då ögonen klibbat ihop under natten. 

Smittar lätt mellan barn

Ögoninflammation hos barn smittar mycket lätt, i synnerhet bland de minsta eftersom de leker tätt ihop, och därför är handhygien extra viktigt. Många förskolor brukar kräva att barnen stannar hemma under tiden som ögat är infekterat även om barnet verkar friskt i övrigt. Se till att rengöra ögat flera gånger om dagen, gärna med sterila servetter, genom att tvätta från den yttre ögonvrån till den inre ögonvrån. Använd aldrig samma servett två gånger. Har du inte en steril servett till hands kan du fukta ett mjukt papper eller bomull. Om ögonen kladdat ihop under natten kan du försöka lösa upp varet med en fuktig, ljummen handduk eller bomullstuss först.

Ett tips för den som vill undvika ögoninflammation hos barn är att tvätta händerna noggrant vid förkylning. Om ögoninfektionen inte gått över av sig självt inom fem dagar ska du kontakta läkare.

  1. SÅ KAN SYNSAM HJÄLPA DIG

    Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

    Boka ögonhälsoundersökning