Populära sökningar
Synsam
Synsam

Ögonhälsoundersökning

Testa din ögonhälsa – boka nu!

Oroar du dig för ögonsjukdomar som grå starr eller åldersförändringar i ögats gula fläck? En ögonhälsoundersökning hos din optiker kan hjälpa dig att upptäcka problem med ögonen – allt ifrån glaukom till torra ögon.

Boka ögonhälsoundersökning

1199:- (Lokala avvikelser kan förekomma)

– De flesta är vana vid att gå till optikern för en kontroll av synskärpan, men många av våra optiker erbjuder också ögonhälsoundersökningar, berättar Awet Tesfamariam, legitimerad optiker.

Fotograferar ögonbotten

I Synsams ögonhälsoundersökningar undersöks hela ögat med hjälp av den senaste tekniska utrustningen. För att upptäcka olika sjukdomar gör man bland annat en fotografering av ögonbotten, tryckmätning av ögat och synfältsmätning. Detta ger optikern möjlighet att fånga upp vanliga sjukdomar som drabbar ögat. Men samtidigt kontrolleras även din syn och optikern hjälper dig med dina glasögonstyrkor.

– Vid undersökningen tittar vi på hela ögat, från ytan via linsen och hela vägen in till näthinnan, förklarar Awet.

Ögonhälsoundersökningen kan upptäcka de tre vanliga ögonsjukdomarna: grå starr, grön starr och åldersförändringar i gula fläcken.

Grå starr är en vanlig sjukdom och innebär att linsen blir grumlig. 

Grön starr, eller glaukom, drabbar synnerven med synfältsbortfall som följd. Ofta spelar ett högt ögontryck roll i denna sjukdom.

Åldersförändringar i gula fläcken eller AMD (Age related macular degeneration) drabbar det centrala seendet. Har du ärftlighet för diabetes, högt blodtryck eller grön starr är det bra att göra en fördjupad hälsokontroll av ögat, även om du inte själv upplever några symptom ännu.
 

Detta ingår i en ögonhälsoundersökning

  • Ögats främre delar. Undersökning av ögats yta och lins. Förrändringar i hornhinna och lins kan påverka ögats hälsa, som torra ögon eller grå starr.
  • Ögontrycksmätning. Vi mäter ditt ögontryck. Ett förhöjt tryck är en av flera indikationer på grön starr.
  • Ögonbottenfotografering. En bild tas av näthinnan där bland annat synnerven, gula fläcken och blodkärl undersöks.
  • Synfältsmätning. En mätning av ditt synfält visar om delar av ditt synfält saknas, extra viktigt vid ögonsjukdomar som grön starr.
  • Torra och trötta ögon. Berätta för din optiker om du upplever torra ögon. Under en ögonhäsoundersökning tittar vi på din tårkvalitet, krävs det ytterligare utredning får du hjälp av oss och du får tips om hur du på bästa sätt tar hand om dina ögon. 
  • Nervsystem. Optikern kontrollerar och kan upptäcka förändringar längre bak i ögats nervsystem, som kan påverka ögats funktioner.

  • Ögonmotorik. Vi undersöker hur ögonen jobbar tillsammans och hur flexibelt de fokuserar på olika avstånd. Eventuella skelningar upptäcks och bedöms.

  • Ärftlighet. Vid en mer grundlig undersökning mäter optikern ögontrycket men kontrollerar också synfältet och synnerven. Har du en familjemedlem som behandlas för sitt ögontryck är det extra viktigt att regelbundet kontrollera dina ögon.
  • Glasögonstyrka. En fördjupad och mer omfattande synundersökning som ger underlag för nya glasögon och kontaktlinser.

Ögonhälsocenter från Umeå till Malmö

Ett flertal Synsam-butiker finns utspridda över hela landet med beteckningen Ögonhälsocenter, där specialutbildad personal erbjuder hälsokontroll av ögonen.

– En optikers uppgift är att skilja det sjuka ögat från det friska ögat och hjälpa kunder med misstänkt ögonsjukdom vidare i vårdkedjan. Optiker spelar numera en allt större roll i samarbetet med ögonläkarna och vi hjälper till att sålla fram vilka som behöver remiss vidare till ögonläkare och vilka som kan gå kvar hos oss. Vi vill ha rätt vård på rätt plats, säger Awet.

Kolla ögats hälsa över 40

I takt med att befolkningen i Sverige blir allt äldre kommer också fler att drabbas av ögonsjukdomar. Våra ögon åldras, särskilt efter 50, och med det kommer åldersrelaterade ögonsjukdomar. Awet rekommenderar att personer över 40 år gör en ögonhälsoundersökning vartannat eller vart tredje år, oavsett om man bär glasögon eller inte.

– Ett besök hos ett Ögonhälsocenter för att göra en Ögonhälsoundersökning handlar inte bara om glasögon utan om hela ögonhälsan. Och med en undersökning kan vi fånga upp sjukdomar tidigt, innan du själv märker av besvären, säger Awet.

Mycket skärmtid kan ge torra ögon

Vid undersökningen passar optikern även på att prata lite om skärmanvändning. När vi tittar länge på en skärm blinkar vi inte lika mycket som vanligt, vilket lätt resulterar i torra ögon. Torra ögon går att behandla med bland annat ögondroppar, men det är också viktigt att ta pauser från skärmen. Det finns även specialglas för glasögon som skyddar ögonen från det blå ljuset som skärmarna avger.

– För att ta hand om sina ögon bör man, förutom att lägga undan skärmen med jämna mellanrum, bära solglasögon i solsken eftersom UV-ljuset påskyndar ögats åldrande. Det är även bra att avstå från rökning samt äta en varierad kost med mycket grönsaker och frukt, säger Awet.

Här kan du boka

På Synsams Ögonhälsocenter tar våra specialiserade optiker hand om din ögonhälsa och kan upptäcka, förebygga och, om det behövs, remittera dig vidare till en ögonläkare.