Kolla dina ögon – upptäck ögonsjukdomar i tid

 

Oroar du dig för ögonsjukdomar som grå starr eller åldersförändringar i ögats gula fläck? En ögonhälsoundersökning hos din optiker kan hjälpa dig att upptäcka problem med ögonen – allt ifrån glaukom till torra ögon.


– De flesta är vana vid att gå till optikern för en kontroll av synskärpan, men många av våra optiker erbjuder också ögonhälsoundersökningar, berättar Isabel Helander, legitimerad optiker vid Synsams butik på Dragarbrunnsgatan i Uppsala.
 

Fotograferar ögonbotten

I Synsams nya ögonhälsoundersökningar undersöks hela ögat med hjälp av den senaste tekniska utrustningen. För att upptäcka olik sjukdomar gör man bland annat en fotografering av ögonbotten, tryckmätning och synfältsmätning. Detta ger optikern möjlighet att fånga upp vanliga sjukdomar som drabbar ögat. Men samtidigt kontrolleras även din syn och optikern hjälper dig med dina glasögonstyrkor.

– Vid undersökningen tittar vi på hela ögat, från ytan via linsen och hela vägen in till näthinnan, förklarar Isabel.
 

Kan upptäcka ögonsjukdomar som grå och grön starr

Ögonhälsoundersökningen kan upptäcka de tre vanligaste ögonsjukdomarna – grå starr, grön starr och åldersförändringar i gula fläcken. Grå starr är en vanlig sjukdom och innebär att linsen blir grumlig. Glaukom, eller grön starr, drabbar synnerven med synfältsbortfall som följd. Ofta spelar ett högt ögontryck roll i denna sjukdom.

– Sjukdomen är inte sällan ärftlig, därför är det extra viktigt att personer som har glaukom i släkten gör regelbundna ögonhälsoundersökningar, säger Isabel.

Åldersförändringar i gula fläcken eller AMD (Age related macular degeneration) drabbar det centrala seendet. Har du ärftlighet för diabetes, högt blodtryck eller grön starr är det bra att göra en fördjupad hälsokontroll av ögat, även om du inte själv upplever några symptom ännu.
 

Detta ingår i en ögonhälsoundersökning:

  • Undersökning av ögats yta och lins.
  • Mätning av trycket i ögat.
  • Ögonbottenfotografering med kontroll av gula fläcken och blodkärlen.
  • Mätning av synfältet.
  • Kontroll av tårarnas kvalitet för vidare behandling av eventuellt torra ögon.
  • Kontroll av ögats motorik, om det exempelvis föreligger en skelning.
  • Kontroll av glasögonstyrkor.
     

Ögonhälsocenter från Umeå till Malmö

Isabel har utvecklat konceptet med ögonhälsoundersökningar och hennes butik i Uppsala är en av flera Synsam-butiker i landet som har beteckningen Ögonhälsocenter där specialutbildad personal erbjuder hälsokontroll av ögonen.

– En optikers uppgift är att skilja det sjuka ögat från det friska ögat och hjälpa kunder med misstänkt ögonsjukdom vidare i vårdkedjan. Optiker spelar numera en allt större roll i samarbetet med ögonläkarna och vi hjälper till att sålla fram vilka som behöver remiss vidare till ögonläkare och vilka som kan gå kvar hos oss. Vi vill ha rätt vård på rätt plats, säger Isabel.

Kolla ögats hälsa över 40

I takt med att befolkningen i Sverige blir allt äldre kommer också fler att drabbas av ögonsjukdomar. Våra ögon åldras, särskilt efter 50, och med det kommer åldersrelaterade ögonsjukdomar. Isabel rekommenderar att personer över 40 år gör en ögonhälsoundersökning vartannat eller vart tredje år, oavsett om man bär glasögon eller inte.

– Ett besök hos ett Ögonhälsocenter handlar inte bara om glasögon utan om hela ögonhälsan. Och med en undersökning kan vi fånga upp sjukdomar tidigt, innan du själv märker av besvären, säger Isabel.
 

Mycket skärmtid kan ge torra ögon

Vid undersökningen passar optikern även på att prata lite om skärmanvändning. När vi tittar länge på en skärm blinkar vi inte lika mycket som vanligt, vilket lätt resulterar i torra ögon. Torra ögon går att behandla med bland annat ögondroppar, men det är också viktigt att ta pauser från skärmen. Det finns även specialglas för glasögon som skyddar ögonen från det blå ljuset som skärmarna avger.

– För att ta hand om sina ögon bör man, förutom att lägga undan skärmen med jämna mellanrum, bära solglasögon i solsken eftersom UV-ljuset påskyndar ögats åldrande. Det är även bra att avstå från rökning samt äta en varierad kost med mycket grönsaker och frukt, säger Isabel.
 

HÄR KAN DU BOKA DIN ÖGONHÄLSOUNDERSÖKNING

På Synsams Ögonhälsocenter tar våra specialiserade optiker hand om din ögonhälsa och kan upptäcka, förebygga och, om det behövs, remittera dig vidare till en ögonläkare.