1. Solglasögon 2022

Trendiga solglasögon 2022 – årets snyggaste bågar


Glitter, solgula toner och uttrycksfulla bågar – det är några av vårens trender 2022. Synsams trendexpert Wai Chan plockar ut sina pärlor.

Gucci GG0783S 001 5725
Gucci GG0783S 001 5725.

Våren är på ingång och suget efter ett par nya solglasögon blir större. Vi frågade Wai Chan, chefsdesigner på Synsam, vilka bågar man ska välja inför sommaren.

Skapa dina egna favoriter

Sommarsäsongen 2022 handlar om att låta sin kreativitet flöda och forma sina egna glasögon eller solglasögon. Vi lägger också större vikt vid att hitta och anpassa våra egna unika favoriter. Den här stilsäkra bågen från Gucci kan till exempel enkelt slipas i dina unika styrkor.

– Med den här 70-talsinspirerade Guccibågen kan du bestämma vilken glasfärg eller funktion du önskar på glasen, säger Wai Chan.

Ai Shield Midnight C64 9900
Ai Shield Midnight C64 9900.

Tydligt markanta bågar som visar mer material är också helt rätt i tiden.

– Du hittar rejält överdrivna solglasögon bland många världsledande internationella varumärken just nu. Som de här solglasögonen från Ai. Du gör verkligen ett statement genom att bära kaxiga glasögon som de här, säger hon.

En annan uttrycksfull båge är de här hybridsolglasögonen från Tom Ford.

–  Den här bågen har alla detaljer rätt, såsom den utmärkande maskformade rejäla ramen gjord av sköldpaddsmönstrad acetat och en trendig kontrasthöjande gul lins som bryter av, säger Wai Chan.

Wai Chan om trendiga solglasögon 2022
Wai Chan om trendiga solglasögon 2022.

 

Solglasögon 2022

Wai Chan, Synsam Groups chefsdesigner, guidar oss i denna fina film till vårens och sommarens hetaste glasögon och solglasögon!


 

Tips! Du finner flera djärva bågar här i Flagship collection.

Våga ta plats och väcka uppmärksamhet

Versace tar för sig rejält i vår med sin sportinspirerade vita shieldbåge.

– Den här bågen står på många fashionistas önskelista. Storlek har definitivt betydelse här, man är helt rätt om bågen täcker halva ansiktet. Tack vare vår prova-på-funktion online hittade jag flera bågar jag annars inte hade testat, säger Wai Chan.

Andra inspirerande former som garanterar uppmärksamhet finner vi från världskända varumärken Chloé.

Säsongen bjuder på flera eleganta solglasögon och bågar med feminina siluetter.

Chloé CH0024S 002 6018.
Chloé CH0017O 006 5318
Chloé CH0017O 006 5318.

– En annan båge jag föll lite extra för är dessa solglasögon från Victoria Beckham, bågen har ett synligt metallskelett som lyser genom den dubbelfärgade svarta skalmen. Men det roligaste är egentligen formen som påminner om en liggande elipsform med finurliga ”cut outs”, säger Wai Chan.

Wai Chan och David Beckham
Wai Chan och David Beckham.

Är du på jakt efter formsäkra bågar eller solglasögon i herrmodell? Då kan du rikta blickarna till Victora Beckhams äkta hälft David Beckham i stället.

– Han också flera trendiga bågar som hamnar på min lista denna säsong. Sist jag träffade David Beckham berättade han om inspirationen till årets kollektion. Bland annat har hans tatuering av talismanen (som han gjort på nacken för att skydda familjen) tolkats till det långdragna diamantrutiga emblemet som återfinns på många bågar och solglasögon i hans kollektion, säger Wai Chan.

David Beckham DB 7064/F/S 2M2 6017
David Beckham DB 7064/F/S 2M2 6017.

 

David Beckham DB 7041/S FMP 4824
David Beckham DB 7041/S FMP 4824.

 

Glasögon med spännande detaljer

Kolla in den här härlig färgutgåvan från Saint Laurent med hjärtformade solglasögonen Lou Lou.

Solglasögon och bågar med kedjor blir också mer och mer populära.

– Den här bågen kommer dessutom med ett acetatsmycke för att göra det hela ännu lyxigare! säger Wai Chan.

Saint Laurent SL 181 LOU LOU 019 54 (i utvalda butiker)

 

Gucci GG1033S 002 5721
Gucci GG1033S 002 5721 (endast i utvalda butiker)

 

Ai Square Bold S C30 52-24
 Ai Square Bold S C30 52-24

För den som är ute efter en unisex-båge med bredd som funkar både till herr och dam är solglasögon Square bold oversize från Ai perfekt.

Se även våra populära solglasögon från Ray-Ban och Oakley.

Läs mer: Glöm inte bort att du kan köpa solglasögon med styrka så de passar de bågar som du har valt, speciellt om du väljer stora solglasögon. Dubbelkolla gärna med din optiker vilken storlek på bågar du ska välja så att glasen passar ihop med din unika synstyrka. Boka synundersökning hos en legitimerad optiker idag.

Mer glitter och glimmer

Glitter och ibland även Swarovski-stenar finns bland vårens populära trender.

– Här kan det handla om en metallbåge eller en acetatbåge, materialet på bågarna eller solglasögonen är mindre viktigt. Det är själva glittret som spelar huvudrollen! säger Wai Chan.

Flera vackra glimrande bågar och solglasögon som drar blickarna till sig finner du bland annat hos varumärket Fellepini.
 

Glitter och glimmer
 1. Fellepini S40 C7 5821
  Fellepini
  S40 C7 5821
  1 462 kr 1 950 kr
 2. D. Arnesen S6 C52 5716
  D. Arnesen
  S6 C52 5716
  825 kr 1 100 kr
 3. D. Arnesen O22 C52 5619
  D. Arnesen
  O22 C52 5619
  800 kr
 4. Moschino MOS006/S/STR SZJ 5218
  Moschino
  MOS006/S/STR SZJ 5218
  3 475 kr

Utgå från bågen och gör egna val

Nu blir det vanligare att vi utgår från bågen när vi köper glasögon.

– När du hittar en båge som du gillar kan du omvandla den, antingen från vanliga glasögon till solglasögon eller tvärtom. Du kanske lockas av detaljen på bågen eller vill ha en större storlek på dina vanliga bågar vilket solglasögon ofta erbjuder, säger Wai Chan.

Wais eget val den här säsongen är en Gucci-båge 

– Jag har valt den här bågen både som solglasögon och vanliga glasögon för att jag uppskattar detaljerna. Jag har också lagt till en Blue block-funktion för att skydda mot skärmens ljus, säger hon.

Mini Me-trenden är här för att stanna

Samhället öppnar upp igen efter covid och vi hittar på fler aktiviteter med familj och vänner.

– Det börjar poppa upp bilder från semester och skollov där vi ser många vuxna som matchar bågar med sina barn. Det förklarar varför allt flera varumärken nu erbjuder matchande glasögon och solglasögon, säger Wai Chan.­­

Fellepini O9 C52 5421
Kanske är Fellepini O9 C52 5421 och...

 

Fellepini O9 C52 4620
...mini-versionen Fellepini O9 C52 4620, något för dig. Bågarna finns även i transparent färg.

 

Fellepini oversized svart i eco-acetat 

Fellepini oversized svart i eco-acetat.

Fler hållbara alternativ för den medvetna

Vi ser att allt fler vill bära stilsäkra glasögon med gott samvete. Och många varumärken satsar på hållbara kollektioner utan att kompromissa med designen. Hos Synsam kan du handla hållbara glasögonbågar från flera olika varumärken.

– Inom en snar framtid flyttar vi även hem vår produktutveckling och produktion från Asien till vår framtida produktion och innovationscenter på Frösön. Vi är stolta över att vi snart kommer producera glasögon närmare våra kunder och minska på transportsträckor, säger Wai Chan.

Läs mer: Barnexpert Ida Malmblad svarar på vanliga frågor om barnoptik

Circular Collection är Synsams kollektion av återvunna bågar. Genom initiativet Synsam Circular kan du lämna in dina gamla glasögon i alla våra butiker. Alla glasögon återvinns sedan och blir till råmaterial för Circular Collection.

I Ecos kollektioner finner du hållbara material som återvunnen metall och biobaserade beståndsdelar. Dessutom paketeras dina Eco-glasögon i förpackningar av återvunna material.

Giorgio Armani AR7004 5912 4919
Giorgio Armani AR7004 5912 4919

– Besök gärna något av våra Recycling Outlet om du har möjlighet. Där kan du fynda bland second hand och märkesbågar från tidigare kollektioner, säger Wai Chan.

En annan båge som är värd att nämnas igen är den här tidlösa bågen från Giorgio Armani som hade smygpremiär under hösten 2021.

– Den är designad i en speciell färgutgåva som endast finns hos Synsam. Bågen är gjord av ett Italienskt Bio-acetat som är nedbrytningsbart, säger hon.

Tips! Du vet väl att du kan hyra glasögon istället för att köpa. Läs mer om vårt glasögonabonnemang.

Hälsa i fokus

Hälsofokuserade glasögonval är en trend som hänger med från förra året. Ögonen utsätts konstant för strålning, både från solen och skärmen. När fler jobbar hemma och skärmtiden blir längre ökar också risken för så kallad digital ögontrötthet med symtom som till exempel suddig syn och svårt att fokusera.

– Jag ser att vi blir mer medvetna om hur solens strålar och ljuset från skärmen påverkar oss och det påverkar även trenderna, säger Wai Chan.

Idag finns olika lösningar för att filtrera bort delar av ljuset. Du kan antingen välja en avancerad ytbehandling kallad Prevencia.

– Om du funderar på ett glas som skiftar färg i olika ljus är transitionsglas från Essilor helt rätt i tiden. Du får glasögonglas som automatiskt mörknar och skiftar färg när du går utomhus Glasen skyddar dina ögon mot UV-ljus utomhus och återgår som kristallklara glas inomhus, säger Wai Chan.

Okley Clifdon.
Oakley Clifden 
Prizm Ruby Polarized OO9440-1056

Vi sportar och rör även på oss mer och det är viktigt att även skydda ögonen för risker, till exempel när man spelar padel.

Synsam har över 700 modeller från Oakley, alltid med fri frakt. En favorit från märket är modellen Oakley Clifden passar till extrema förhållande på hög höjd men sina sidoskydd men kan också snabbt förvandlas till en klassisk solbåge för en aktiv vardag. Linsen snow torch ger både snygga kontraster och skyddar från stark sol oavsett vilket äventyr du ska ge dig ut på.

Tips! Synsam delar ut kostnadsfria aktivitetsglasögon till barn mellan 5 och 12 år. Aktivitetsglasögonen är särskilt anpassade att klara sportaktiviteter, utelek, hopp och bus!

Läs mer av vår expert på sportoptiker Lars Wulfing.

Läs mer: Synsams expert på stil- och trend Wai svarar på fler frågor.