1. Hållbara glasögonbågar från Synsam

MEDVETNA VAL AV glasögonbågar

Vi på Synsam vill möjliggöra hållbara kundval, bland annat genom att använda innovation för att hitta nya material att göra bågar av. Varför inte satsa på ett par återvunna glasögon från Circular Collection där bågarna består av minst 25 procent återvunna bågar och 75 procent återvunnet material från bågtillverkning. Eller ett par  Fellepini x Sea2See ­– där råvaran till bågen är gjord av 100 procent återvunnen plast från hav och stränder.

Vi flyttar nu också hem vår produktutveckling och produktion från Asien till vårt produktions-och innovationscenter på Frösön. Läs mer om de olika varumärkena längre ner.

10 Mer medvetna glasögonbågar:

 1. Eco Bonaire Black/Rose Gold 5416
  Eco
  Bonaire Black/Rose Gold 5416
  2 150 kr
 2. Fellepini x Sea2See Oceanum C12 5618
  Fellepini x Sea2See
  Oceanum C12 5618
  2 250 kr
 1. Circular collection, återvunna glasögon

Circular Collection


Circular Collection är vår första kollektion av återvunna bågar. Genom initiativet Synsam Circular kan du lämna in dina gamla glasögon i alla våra butiker. Alla trasiga glasögon återvinns sedan och blir till råmaterial för Circular Collection. Bågarna består av minst 25 procent återvunna bågar och 75 procent återvunnet material från bågtillverkning.

KOLLA IN CIRCULAR COLLECTION
 1. Fellepini x Sea2See är en kollektion hållbara glasögonbåga gjorda av plast från haven

Fellepini x Sea2See


Fellepini x Sea2See är en unik glasögonkollektion där råvaran till bågen består av 100 procent återvunnen plast från hav och stränder. Bågarna har tagits fram i samarbete med den spanska organisationen Sea2See, som med hjälp av lokala fiskare samlar in, sorterar och tillverkar nya produkter av den omkringdrivande plasten.

SE FELLEPINI x SEA2SEE
 1. Eco hållbara glasögonbågar

Eco


I Ecos kollektioner hittar du material som återvunnen metall och biobaserade beståndsdelar. Dessutom paketeras dina Eco-glasögon i förpackningar gjorda av återvunna material. I Ecos sortiment hittar du även snygga solglasögon.

KOLLA IN ECO
 1. EOE Eyewear från Lappland, hållbara glasögon

EoE Eyewear


EOE Eyewear från den lilla fjällbyn Ammarnäs i Lappland var tidiga med att lansera glasögon som strävar efter så liten påverkan som möjligt på miljön. Glasögonen är tillverkade av återvunnet stål och biologiskt nedbrytbar konstfiber som framställs av cellulosa**.
 

SE EOE EYEWEAR

**Här hittar du mer informtion om materialen i glasögon från EOE Eyewear.

Sugen på mer MEDVETNA glasögonbågar?

Kom in i butiken eller boka en synundersökning i din närmaste butik.

BOKA SYNUNdERSÖKNING

 

 1. Synsam flyttar produktionen av glasögon till Östersund

  NU ÖPPNAR VÅRT NYA PRODUKTIONS- OCH INNOVATIONSCENTER


   I augusti öppande vi vårt nya produktions- och innovationscenter på Frösön utanför Östersund.

  LÄS MER

 1. Lämna in dina gamla glasögon hos Synsam för återvinning

Lämna in dina gamla glasögon


Lämna in dina gamla glasögon i våra återvinnings-och återbrukslådor i alla våra Synsambutiker så gör vi nya bågar av dem. De glasögon som är hela och kan användas på nytt av någon annan går till Synsam Recycling Outlets.

LÄS MER

Tre frågor till Jenny Fridh, hållbarhetschef på synsam 

 
1. Hur ska jag tänka om jag vill köpa bågar med mindre klimatpåverkan?

I Synsams sortiment är det enkelt att hitta glasögonbågar, solglasögon och linser som är designade med klimatpåverkan i åtanke. När du är i butiken har du möjlighet att göra flera medvetna val. Några exempel är våra kollektioner Synsam Circular Collection eller Fellepini x Sea2See. Om du klickar på de olika märkena längre upp kan du läsa mer om material och hur de tillverkas. I Synsam Recycling Outlets är sortimentet second hand eller kollektioner som designats med tankar på miljön.

Jenny Fridh.

2. Berätta lite om Synsams sortiment för den miljömedvetna kunden?
Synsam har ett brett sortiment av glasögon som är gjorda i material som till stor del antingen är av återvunnet material eller av biobaserat material, som cellulosaacetat framställt av trämassa och vegetabiliska oljor. Vi säljer bland annat Synsam Circular Collection - en kollektion av glasögon och solglasögon som är tillverkade av förbrukade glasögonbågar som ni kunder lämnat i de återbruk-och återvinningslådor som finns i varje butik. Vårt samarbete med Fellepini x Sea2See är bågar gjorda av havsplast som fiskare tagit upp och lämnat för återvinning. Vi jobbar ständigt med att utveckla våra glasögonkollektioner och samarbetar gärna med andra tillverkare av glasögon som har hållbarhet på sin agenda.

3. Vilka andra hållbarhetsinitiativ har Synsam?
Vårt nya produktions-och innovationscenter på Frösön kommer att möjliggöra ett minskat klimatavtryck bland annat genom kortare transporter och att vi kan producera med material hämtade i Europa. Vi har även Synsam Recycling Outlet som möjliggör attraktiva kundval. Ett annat exempel är att vi delar ut kostnadsfria aktivitetsglasögon till barn mellan 5 och 12 år med synfel genom ”Alla ska se!”. Målet är att alla barn ska kunna röra sig obehindrat oavsett synfel.

 1. Eco hållbara glasögonbågar

Vårt hållbarhetsarbete


Synsam Group har en tydlig vision för hur vi vill arbeta med hållbarhet i vår koncern: Vi är det ledande och mest hållbara livsstilsföretaget inom optik och ögonhälsa. Vår mission berättar hur vi vill arbeta med hållbarhet.

Läs mer