Progressiva glasögon

Progressiva glasögon

Här kan du läsa mer om hur progressiva glasögon fungerar, om pris är ett tecken på kvalitet och hur bredare synfält kan motverka "gungeffekt".

Progressiva glas är enkelt förklarat flexibla glasögon. Du behöver bara ett par glasögon men får utmärkt synskärpa på både nära, mellan och långt håll.

Enkelslipade glas är den vanligaste typen av glas fram till 40-års åldern. Då drabbas många av ålderssynthet och behöver mer än en styrka i glaset för att kunna se på både långt och nära avstånd. Då blir så kallade progressiva glas det absolut vanligaste. De progressiva glasen finns i olika varianter och kvalitet. De enklaste och också billigaste glasen bygger på gammal teknik som påtagligt begränsar hur man ser åt sidorna. Med ny teknik och högre produktkvalitet så begränsas de negativa effekterna påtagligt för att i många fall inte upplevas alls. Till exempel så går det väldigt snabbt att vänja sig vid de nya progressiva glasen jämför med de äldre glasen.

För- och nackdelar med progressiva glasögon

• Progressiva glasögon är flexibla och du får utmärkt synskärpa på både nära, mellan och långt håll.
• Med modern teknik kan man skräddarsy individuella glas just för dig.
• På Synsam finns ett brett utbud av progressiva glas i olika kvalitet och till olika pris.
• Det går väldigt snabbt att vänja sig vid de nya progressiva glasen jämför med de äldre glasen.

I vissa fall kan du känna dig begränsad med glasögon, till exempel om du är väldigt aktiv och då kanske progressiva linser är bättre. Kvaliteten på glasen kan variera beroende på var du köper dina glasögon. Med den senaste tekniken får du en optimal synupplevelse, men skillnaden på glas och glas är större än du tror och är helt avgörande för din synupplevelse.

Skillnad på glas

Med modern teknik kan man skräddarsy individuella glas just för dig. Ett antal parametrar mäts relaterat till hur den valda bågen sitter på dig. Genom den unika Eye Code-mätningen tar vi på Synsam reda på avståndet från glaset till ögats mittpunkt. Ett avstånd som skiljer sig påtagligt mellan olika personer.  Dessa värden skickas till vår glasleverantör Essilor som är världsledande på glas och forskning kring glas. Essilor finns med på Forbes lista över världens mest innovativa företag. De skapar sedan ett glas som är helt unikt för dina ögon. Synskärpan optimeras och de begränsningar som finns i ett gammalt glas minimeras. Resultatet blir en optimal synupplevelse.

Pris kan vara en kvalitetsindikator

Är dyrare glasögon bättre? Det är en fråga som många funderar över men det du istället bör tänka på är om glasögonen är prisvärda. Vad är det för kvalitet på glaset? Skillnaden på glas och glas är större än du tror och är avgörande för din synupplevelse. Bättre glas har ett bredare synfält, mindre "gungeffekt" och även bättre skärpa och kontrast i en större del av glaset. Ju bättre och modernare glas, desto mer naturlig blir synupplevelsen. Du behöver inte röra huvudet lika mycket och det är avsevärt lättare att vänja sig vid glasen. Det går att jämföra med en mobilkamera. Ju fler pixlar desto bättre kamera. Varilux-glas minskar ”gungeffekten” med upp till 90 procent och ger upp till 50 procent bredare synfält.

Synfält

Ett rumsprogressivt glas passar dig som har ett omväxlande arbete och behöver se bra vid datorn, när du läser, samt ut i rummet. Med detta glas ser man bra i samband med läsning och skärmarbete även om skärmen är stor. Samtidigt kan du se skarpt på 4 till 5 meter vilket är fungerar bra i en inomhusmiljö. Med rumsprogressiva glasögon får du god ergonomi och slipper gamnacke och axel- och ryggproblem när du jobbar. När du lämnar jobbet sätter du på dig dina vanliga progressiva glas eller tar dig bågarna om du klarar sig utan på avstånd.

Sitter du många timmar vid skrivbordet utan behov av att se bra på längre avstånd än 1,5 till 2 meter? Du kanske har ett statiskt skrivbordsarbete? Då kan ett par närprogressiva glas vara bästa lösningen för dig. Genom reducerat avståndsseende optimeras synfältet på skrivbordet. På Synsam hjälper våra optiker dig med dessa val genom att göra en omfattande behovsanalys så att du kan få de optimala bågarna för din arbetssituation.

Progressiva glasögon på nätet

Du kan köpa progressiva glas på nätet men de har oftast ett progressivt glas och det innebär i de flesta fall gammal teknik och ingen individanpassning.  Vid besök hos en optiker och i samband med en synundersökning så garanteras att styrkan är korrekt. Det görs en behovsanalys och du får hjälp och råd så att du kan göra rätt val och går hem med ett glas som passar oavsett val av kvalitet.

På Synsam har vi ett brett utbud av glas i olika kvalitet och till olika pris. Oavsett vilket val du gör får du professionell vägledning. Även om skillnaden är störst om man har ett mer komplicerat synfel så är den påtaglig oavsett vilket problem man har med sin syn. En annan fördel när du besökt en optiker för att välja glasögon är att du alltid kan komma tillbaka och få hjälp igen om något inte skulle kännas rätt.

Progressiva glasögon – vanliga problem

Med ny och modern teknik har invänjningsperioden för progressiva glas blivit kort. Tidigare fanns det kunder, som på grund av gammal teknik, inte kunde använda glasögonen direkt. Idag ser vi att våra kunder går nöjda ut från butiken med sina nya bågar på sig. Alla behöver dock lite tid att vänja sig - det gäller generellt alla glas, inte bara progressiva. Det varierar dock för olika personer och olika styrkeförändringar. Ta kontakt med din optiker och fråga om råd om du upplever obehag under en längre tid.

Vilka progressiva glasögon är bäst i test?

Det är kvaliteten på glaset som är avgörande. Testfakta gjorde ett laboratorietest av glasögonglas. Syftet med testet har varit att jämföra kvalitet och optiska egenskaper för ett urval av glasögonglas från de större optikerkedjorna på den svenska marknaden.  Glasögonen från Synsam utmärkte sig positivt och presterade bäst eller bland de bästa i samtliga delmoment. Till exempel bäst reptålighet och bäst smutsavvisande förmåga.

Stora valmöjligheter: Du kan få de allra flesta bågar med progressiva glas. Här hittar du vårt utbud av glasögonbågar.

Läs mer

• Därför är det skillnad på glasögonglas
• Progressiva glas med bra känsla
• Högteknologiska glas för ett naturligt seende
• Prisvärt progressivt glas för en aktiv livsstil

Hur fungerar progressiva linser?

Progressiva linser kallas med andra ord multifokala linser. De har skärpa för nära håll, mellanavstånd och långt håll. Du väljer själv vilken bild som ska vara skarp. Progressiva linser följer ögats rörelse och hjälper till att rätta till prespyopi, alltså åldersynthet.

Vad kostar ett par progressiva glasögon?

Ett par progressiva glasögon med utvalda kampanjbågar kostar från 1600 kr efter en bokad synundersökning. Priset kan dock variera beroende på val av glaskvalitet och styrka.

Vad menas med progressiva glasögon?

Progressiva glasögon har all korigering inbyggd i samma glas. Till skillnad mot enkelslipade glasögon kan du med progressiva glasögon se på nära håll, mellanavstånd och långt håll på samma gång. Dessa glasögon har det mest flexibla glaset du kan välja till dina glasögon.

Hur vänjer man sig vid progressiva glasögon?

Progessiva glasögon kräver en invänjningsperiod på ett par veckor. Du behöver vänja dig med hur du ska se ut genom glasen, beroende på vilket avstånd och föremål du vill fokusera på. Man kan då oftast uppleva en gungeffekt. För att snabbare vänja sig ska du använda glasögonen dagligen och så mycket som möjligt.