ÅLDERSSYNTHET – PRESBYOPI


Kisande ögon och för korta armar? Svårt att läsa sms i mobilen eller den finstilta texten på förpackningen? Du är inte ensam om att uppleva att du ser sämre på nära håll. Faktum är att de allra flesta över 45 drabbas av ålderssynthet  eller presbyopi  som det också kallas.

Synen förändras efter 40 

Har du märkt att synen har förändrats till det sämre? Har du svårt att läsa saker på nära håll och behöver hålla tex mobilen långt ifrån dig för att se texten ordentligt? Har du också svårt att se mindre text i böcker, tidningar eller på förpackningar? Kanske har du märkt av huvudvärk efter en dag framför datorn på jobbet, eller trötthet i ögonen om du sitter och kisar länge?  

Kan det vara så att du har tänkt att det är övergående? Och undviker du tankar på att gå till optikern utav ren fåfänga eller kanske rädsla? De allra flesta som passerat 40 år börjar märka en förändring i sitt seende. Men självklart finns det lösningar för att se bra igen. 

Ålderssynthet eller presbyopi som det igentligen heter, är ett tecken på att du blir äldre. Det är ögat som åldras helt naturligt. Och det uppstår även om du haft glasögon tidigare.

– Många tror att de fått en ögonsjukdom och uppsöker läkare, säger Håkan Broman. Men oftast behövs det bara en synundersökning hos din optiker för att hitta en lösning. 

Därför drabbas du av ålderssynthet - presbyopi 

Vad beror egentligen ålderssynthet på? Linsen i ögat är som en kapsel och när cellerna i ögat åldras kan de inte längre komma ut ur kapseln. Linsen i ögat blir sakta lite stelare och mindre transparent. När du kommer upp i 40-45 års ålder är linsen så pass seg att den inte ändrar form tillräckligt smidigt.

– Enkelt formulerat kan ögat inte längre växla mellan långt och nära håll. Ögat jobbar på att ändra på linsen men inget händer, säger Håkan Broman. Glasögon eller linser kan lösa problemet 

Det finns olika sätt att lösa problemet med ålderssynthet. Med ett par progressiva glasögon kan du se bra på både långt och nära håll. Andra använder ett par glasögon när de ska läsa, alltså läsglasögon, och tar av dem när de ska kolla på långt avstånd.

– Du kan också ha progressiva kontaktlinser som gör att du ser bra på både långt och kort avstånd. Eller så kan du ha linser där du har ett seende på långt håll på ena ögat och kort seende på den andra linsen, så kallad monovision, förklarar Håkan Broman.

Sedan finns det enkla progressiva glas som är gjorda efter en mall. Håkan Broman säger att glas som inte specifikt anpassats efter bäraren kan medföra problem.

– Till exempel kan du uppleva att fältet blir alldeles för smalt att läsa i.

Om man vill uppleva ett bra seende är det viktigt att glasen tagits fram individuellt för kunden. Hos Synsam görs det med metoden EyeTech där ögon- och huvudrörelserna analyseras för att kunna göra glasögonen så skräddarsydda som möjligt.

– Då får du alla grundförutsättningar för att seendet ska bli bra, säger Håkan Broman.

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


 

 1. Boka synundersökning

Boka synundersökning


Använder du selfie-pinnen för att läsa sms? Dags att boka synundersökning? På Synsam kan du lita på att optikern gör en noggrann undersökning av dina ögon när du behöver glasögon eller linser. Vi har butiker över hela Sverige.

Välkommen!

Boka synundersökning
Progressiva linser
 1. EyeQ One-Day Premium Progressive Q3 30 st/box
  EyeQ One-Day Premium Progressive Q3
  30 st/box
  296 kr
  LIFESTYLE
 2. EyeQ 24 Progressive Q4 6 st/box
  EyeQ 24 Progressive Q4
  6 st/box
  719 kr
  LIFESTYLE
 3. DAILIES AquaComfort Plus Multifocal 30 st/box
  DAILIES AquaComfort Plus Multifocal
  30 st/box
  338 kr
  LIFESTYLE