1. Glasögonbågar - så väjer du rätt

Glasögonbågar - så väljer du rätt


Ett par glasögonbågar som ser snygga ut på bild kanske inte passar dig när du testar dem. Hur kommer det sig? Och vad bör man egentligen tänka på när man ska skaffa nya glasögon? Wai Chan, Synsams designguru, har tipsen för dig som vill hitta snygga glasögonbågar med skön komfort.

Bekvämlighet går först när du väljer glasögonbågar

Det absolut viktigaste är att du känner dig bekväm med dina glasögonbågar. Skulle du köpa ett par byxor eller skor i fel storlek? Antagligen inte. Tänk likadant med dina glasögon. För att hitta en bekväm båge gäller det att välja rätt storlek och modell. Bågarna ska inte glida ner på näsan eller lämna märken på huden.

– Att du själv känner dig bekväm och fin är den viktigaste förutsättningen för att du ska trivas med dina bågar, säger Wai Chan.

Tänk på detta när du väljer glasögonbågar:

1. En bekväm båge ska bäras enbart av öronen och näsryggen. Den undre kanten bör inte vila mot kinderna, ens när du ler. En tumregel är att bågens underkant sitter någon millimeter ut från kinderna, mellanrummet hjälper till så att glasen inte immar igen. Om du väljer ett par större bågar är detta extra viktigt att tänka på. Det är både obekvämt och kan göra att du ser trött eller ledsen ut eftersom bågen ger en obalanserad look.

2. Generellt ska bågen inte sitta högre upp än ögonbrynen. Det är även opraktiskt om ögonbrynen smutsar ner glasen.

3. Bredden och längden på näsryggen är bra att tänka på eftersom den påverkar var bågens så kallade näsbrygga hamnar. En bredare näsrygg behöver ofta en båge med justerbara nässadlar och en längre näsrygg ser kortare ut om näsbryggan inte hamnar för högt upp.

4. Bågen bör inte vara överdrivet bredare än ansiktets bredd vid tinningarna. Och tvärtom. Med undantag om det är en Oversized-look man eftersträvar då är det helt rätt att bågen ska vara mycket bredare än normalt.

5. Hur långt är ditt avstånd från örat till näsan? De allra flesta har ungefär lika långt och passar i standardstorleken på glasögon. Med det varierar och vissa personer har kortare avstånd mellan öron och näsan och vissa längre. Därför är det viktigt att tänka på att skalmlängden på glasögonen blir rätt, alltså längden på “armen” som håller glasögonen på ditt ansikte. Även om experterna i butiken alltid ser till att du får rätt längd utifrån ditt ansiktes unika förutsättningar är det viktigt att du känner efter själv hur det känns.

Ditt synfel är avgörande

Beroende på vilket synfel du har kan du behöva en viss typ av glas som inte passar ihop med alla typer av glasögonbågar. Hos Synsam får du alltid hjälp av sakkunniga experter! Våra optiker är experter på både syn och form och våra stilexperter är extra vassa på att hitta bågar till alla behov. Så titta gärna in i en av våra butiker eller boka en synundersökning så hjälper vi dig att hitta rätt bågar.

Välj båge efter din personlighet och livsstil

Förutom bekvämlighet och komfort kan livsstil och personlighet vara bra att ta i beaktning när man köper nya glasögon. Välj de bågar som matchar din personlighet bäst. Hur aktiv är du? Gillar du att sporta? Går du gärna på fest? Behöver du ha glasögon på kontoret?

- I dag finns möjligheten att abonnera på glasögon. Det kan vara en bra idé om man till exempel vill ha ett par lite roligare bågar för festen, ett par klassiska till jobbet och ett par sportglasögon på fritiden, säger Wai Chan.

Glasögonbågar - från lyx till budget

Wai tycker inte att man ska bry sig för mycket om vad andra tycker att man passar i, utan lita på vad man själv känner att man ser fin ut i.

– Det finns ett stort utbud av klassiska, roliga och snygga bågar för alla plånböcker. På Synsam har vi massor av spännande märken, allt från Tom Ford, Oscar Eide, Gucci och Fellepini mfl. Passa på att framhäva din unika stil genom att välja en modell som tilltalar dig, säger Wai Chan.

Hos Synsam finns dessutom en rad olika hållbara bågar att välja mellan.

– Varför inte satsa på en glasögonbåge gjord av havsplast? säger Wai Chan.

Tänk på din ansiktsform när du väljer glasögonbågar

Din ansiktsform kan också vara till hjälp när du letar efter nya glasögon. Har du runt, fyrkantigt eller hjärtformat ansikte? Här får du tips på vilka bågar som passar just din ansiktsform, oavsett om du ska köpa glasögon eller solglasögon.

Skillnad på olika bågar

Att välja glasögonbågar kan vara svårt nog när det gäller form och stil. Men vad ska man välja för material? Låt oss gå igenom hur du skiljer en dålig båge från en bra.

– Vid första anblicken ser en dålig och en bra båge inte så olika ut men du kommer märka det om du skulle skada din båge. En glasögon båge med bra kvalitet kan återställas medan en båge av dålig kvalitet går av och inte går att böja tillbaka. De slits också på ett helt annat sätt, säger Håkan Broman, optiker på Synsam.

Metallbågar eller plastbågar

– Rent praktiskt har en metallbåge fler justeringsmöjligheter än en plastbåge. De flesta plastbågar saknar nämligen så kallade sadlar (kuddarna som ligger mot näsan). De gör att du har större justeringsmöjligheter att få bågen att sitta bra. En plastbåge måste i princip sitta bra över näsan redan från början. Men har du höga styrkor och inte vill att glasen ska synas för mycket, är en plastbåge att föredra då den är lite tjockare och därför döljer mer av glaset, säger Mikael Ärlehag, optiker på Synsam.

Acetat - bästa plastmaterialet i bågar

Synsams optiker Mikael Ärlehag menar att den största skillnaden på glasögonbåge och glasögonbåge är kvaliteten.

– Det är till exempel stor skillnad på olika plaster. En del plastbågar är gjutna i former vilket gör bågen väldigt hård och svår att justera. Den går även sönder lättare då den är mindre flexibel.

– Det finns en bra plast som kallas acetat. Den framställs från bomull och tillverkas genom att man tillverkar stora block av acetat och från dessa fräses sedan bågens delar ut, slipas och poleras till önskat resultat. Vissa märken, som exempelvis Persol tar upp till en månad per båge att tillverka, då den sätts samman för hand, säger Mikael Ärlehag.

Titan – en av de bättre metallerna

Vad gäller metallbågar finns det även där olika metaller man kan använda sig av. Vissa mer härdade och flexibla än andra.

– Titan är en av de bättre metallerna. Den är väldigt flexibel samtidigt som den behåller sin ursprungsform väldigt bra. Där har vi till exempel varumärket Lindberg som gör titanbågar för hand av bästa kvalitet. 

– En ”billig” metallbåge kan vara väldigt mjuk och därmed lätt tappa sin grundform. Rent praktiskt betyder det att man måste gå och justera bågen väldigt ofta, säger Mikael Ärlehag.

Vilka problem kan en felaktig glasögonbåge ge?

– Sitter bågen för hårt kan den framkalla huvudvärk eller trycksår. Sitter den för löst glider bågen ner på näsan, eller i värsta fall tappar du den. Glider bågen ner blir den optiska biten lidande. Ibland kan man behöva finjustera bågen flera gånger fastän man haft bågen ett tag, eftersom den kan tappa sin justering under tiden man använder den.

– Väljer du en båge i fel material kan det ge konsekvenser. Till exempel om du är allergisk mot nickel, säger Mikael Ärlehag.

Bågar av acetat
 1. D. Arnesen 2001 C1 50
  D. Arnesen
  2001 C1 50
  899 kr
  Köp online
Glasögonbågar i metall
 1. D. Arnesen 11003 C2 45
  D. Arnesen
  11003 C2 45
  399 kr
  Kids
 2. Modo 4031 OLV 49
  Modo
  4031 OLV 49
  2 500 kr
 3. Vasuma Wolf W101 59
  Vasuma
  Wolf W101 59
  2 299 kr
 1. Boka tid för att synundersökning

Boka tid för synundersökning


Drar du dig för att gå och kolla synen av rädsla att något ska vara fel med din syn? För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. På Synsam kan du lita på att optikern gör en noggrann undersökning av dina ögon när du behöver glasögon eller linser.

Boka nu!