Glasögonbågar - så väljer du rätt


Ett par glasögonbågar som ser snygga ut på bild kanske inte passar dig när du testar dem. Hur kommer det sig? Och vad bör man egentligen tänka på när man ska skaffa nya glasögon? Wai Chan, Synsams designguru, har tipsen för dig som vill hitta snygga glasögonbågar med skön komfort.

  1. Glasögonbågar - så väjer du rätt

Bekvämlighet går först när du väljer glasögonbågar

Det absolut viktigaste är att du känner dig bekväm med dina glasögonbågar. Skulle du köpa ett par byxor eller skor i fel storlek? Antagligen inte. Tänk likadant med dina glasögon. För att hitta en bekväm båge gäller det att välja rätt storlek och modell. Bågarna ska inte glida ner på näsan eller lämna märken på huden.


- Att du själv känner dig bekväm och fin är den viktigaste förutsättningen för att du ska trivas med dina bågar, säger Wai Chan.

 

Tänk på detta när du väljer glasögonbågar:

 

1. En bekväm båge ska bäras enbart av öronen och näsryggen. Den undre kanten bör inte vila mot kinderna, ens när du ler. En tumregel är att bågens underkant sitter någon millimeter ut från kinderna, mellanrummet hjälper till så att glasen inte immar igen. Om du väljer ett par större bågar är detta extra viktigt att tänka på. Det är både obekvämt och kan göra att du ser trött eller ledsen ut eftersom bågen ger en obalanserad look.

2. Generellt ska bågen inte sitta högre upp än ögonbrynen. Det är även opraktiskt om ögonbrynen smutsar ner glasen.

3. Bredden och längden på näsryggen är bra att tänka på eftersom den påverkar var bågens så kallade näsbrygga hamnar. En bredare näsrygg behöver ofta en båge med justerbara nässadlar och en längre näsrygg ser kortare ut om näsbryggan inte hamnar för högt upp.

4. Bågen bör inte vara överdrivet bredare än ansiktets bredd vid tinningarna. Och tvärtom. Med undantag om det är en Oversized-look man eftersträvar då är det helt rätt att bågen ska vara mycket bredare än normalt.

5. Hur långt är ditt avstånd från örat till näsan? De allra flesta har ungefär lika långt och passar i standardstorleken på glasögon. Med det varierar och vissa personer har kortare avstånd mellan öron och näsan och vissa längre. Därför är det viktigt att tänka på att skalmlängden på glasögonen blir rätt, alltså längden på “armen” som håller glasögonen på ditt ansikte. Även om experterna i butiken alltid ser till att du får rätt längd utifrån ditt ansiktes unika förutsättningar är det viktigt att du känner efter själv hur det känns.

 

Ditt synfel är avgörande

Beroende på vilket synfel du har kan du behöva en viss typ av glas som inte passar ihop med alla typer av glasögonbågar. Hos Synsam får du alltid hjälp av sakkunniga experter! Våra optiker är experter på både syn och form och våra stilexperter är extra vassa på att hitta bågar till alla behov. Så titta gärna in i en av våra butiker eller boka en synundersökning så hjälper vi dig att hitta rätt bågar.

 

Välj båge efter din personlighet och livsstil

Förutom bekvämlighet och komfort kan livsstil och personlighet vara bra att ta i beaktning när man köper nya glasögon. Välj de bågar som matchar din personlighet bäst. Hur aktiv är du? Gillar du att sporta? Går du gärna på fest? Behöver du ha glasögon på kontoret?


- I dag finns möjligheten att abonnera på glasögon. Det kan vara en bra idé om man till exempel vill ha ett par lite roligare bågar för festen, ett par klassiska till jobbet och ett par sportglasögon på fritiden, säger Wai Chan.

 

Glasögonbågar - från lyx till budget

Wai tycker inte att man ska bry sig för mycket om vad andra tycker att man passar i, utan lita på vad man själv känner att man ser fin ut i.

– Det finns ett stort utbud av klassiska, roliga och snygga bågar för alla plånböcker. På Synsam har vi massor av spännande märken, allt från Tom Ford, Oscar Eide, Gucci och Fellepini mfl. Passa på att framhäva din unika stil genom att välja en modell som tilltalar dig, säger Wai Chan.

Hos Synsam finns dessutom en rad olika hållbara bågar att välja mellan.

– Varför inte satsa på en glasögonbåge gjord av havsplast? säger Wai Chan.

 

Tänk på din ansiktsform när du väljer glasögonbågar

Din ansiktsform kan också vara till hjälp när du letar efter nya glasögon. Har du runt, fyrkantigt eller hjärtformat ansikte? Här får du tips på vilka bågar som passar just din ansiktsform, oavsett om du ska köpa glasögon eller solglasögon.

 

Testa appen StyleLab by Synsam

Visste du att du kan använda mobilen för att testa olika bågar? I Synsams app StyleLab kan du välja och vraka i olika former och varumärken som till exempel Saint Laurent eller Lindberg. Ladda ner appen Stylelab by Synsam och börja resan mot din nya glasögongarderob! 

 

  1. Boka tid för att synundersökning

Boka tid för synundersökning


Drar du dig för att gå och kolla synen av rädsla att något ska vara fel med din syn? För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. På Synsam kan du lita på att optikern gör en noggrann undersökning av dina ögon när du behöver glasögon eller linser.

Boka nu!