Populära sökningar
skiss på kvinna i glasögon

Vilka glasögon passar mig?

Runda glasögon, pilotbågar eller cat eye? Det finns mängder av olika former och stilar på glasögonbågar och det kan vara svårt att veta vilka som passar dig bäst. Din ansiktsform kan vara en ledtråd till att välja rätt båge. Här får du tips på vilka glasögon som passar just din ansiktsform, oavsett om du ska köpa glasögon med eller utan styrka eller solglasögon. 


skiss med rektangulära glasögon på kvinna

Runt ansikte – du passar i mer markerade glasögonbågar

En rund ansiktsform  har mjuka former och är ungefär lika bred som lång. Glasögon med mer markerade kanter passar ditt ansikte bra. Testa mer rektangulära bågar eller glasögon med kvadratisk och skarp form för att skapa mer kontrast mot din mjuka ansiktsform.

skiss med runda glasögon på kvinna

Fyrkantigt ansikte – du passar i runda glasögon

En rund ansiktsform  har mjuka former och är ungefär lika bred som lång. Glasögon med mer markerade kanter passar ditt ansikte bra. Testa mer rektangulära bågar eller glasögon med kvadratisk och skarp form för att skapa mer kontrast mot din mjuka ansiktsform.

skiss med tjocka glasögonbågar på kvinna

Ovalt ansikte – du passar i alla typer av glasögonbågar

Varken rund eller fyrkantig? Om du har käkar som är smalare än pannan med höga kindben så har du troligen en oval ansiktsform. Denna typ av ansiktsform har egentligen inte några begränsningar när det gäller form på glasögon. Så passa på att experimentera och kanske testa ett par glasögon med en bred ram eller varför inte fjärilsformade brillor?

skiss med fyrkantiga glasögon på kvinna

Hjärtformat ansikte – du passar i fyrkantiga glasögon

Ett hjärtformat ansikte har mjuka kurvor, är bredast vid kinderna och smalnar av gradvis mot hakan. Med en sådan form borde du leta efter en fyrkantig glasögonbåge med en rundad nederdel. Glasögonbågar med markerad ram kan bli för mycket för dig, så testa gärna glasögon med en mindre tydlig ram för att framhäva ditt ansikte. Även ovala och cat eye-formade glasögon passar dig med hjärtformat ansikte.

skiss med coola glasögonbågar på kvinna

Trekantigt ansikte – välj markanta glasögonbågar

Du är smalare över pannan och blir gradvis bredare neditill. Med ett trekantigt eller droppformat ansikte klär du i bågar som är mer markanta upptill och mindre markant nedtill. Med en glasögonram som är mörk på toppen och ljusare undertill, balanserar glasögonbågen din ansiktsform. Du klär också i glasögon utan ram.

skiss med cat-eye glasögon på kvinna

Omvänd trekant – du passar i kattiga glasögon

Din form är som en omvänd trekant eller omvänd droppformat, när pannan är den bredaste delen medan hakan är smalare. Om du har en sådan ansiktsform så bör du leta efter former som drar fokus ut och upp. Till exempel kan du inspireras av 50- och 60-talsinspirerade kattglasögon, så kallad cat eye-form. 

Avlångt ansikte – testa en pilotbåge

Har du ett smalare ansikte som är lite längre och med höga kindben och hög panna? För att skapa balans kan du testa en större glasögonbåge, kanske en pilotbåge, eller en större fyrkantig båge. För att skapa balans kan du också testa glasögon med större glas och mer markerad båge.

 

synundersökning

Så kan Synsam hjälpa dig

Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.
glasögon och linser som faller

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.