Hållbara och klimatsmarta glasögon


Med Synsams hållbara glasögon kan du bära snygga och stilsäkra glasögon med gott samvete. Varför inte satsa på ett par klimatsmarta glasögon från Stella McCartney? Eller miljövänliga bågar av återvunnen plast från Fellepinis kollektion Sea2See?

Hållbara glasögon hos Synsam

Vårt miljöfokus har aldrig varit större. Det är inte konstigt att hållbara glasögon är en av de största trenderna just nu. Vi vill i allt större utsträckning konsumera klimatsmart och valen vi gör är mer genomtänkta. Glasögonen vi köper ska hålla för att använda en längre tid och gärna vara miljövänliga.

Men även om fokus ligger på material och kvalitet är det inget som säger att hållbara glasögon behöver göra avkall på design och stil.

– Det ska kännas bra i hela kroppen när man har köpt glasögon, för att man vet att man kan bära dem med gott samvete. Det finns ett statement i materialet! Synsam har till exempel glasögonbågar gjorda av återvunnen havsplast, berättar Wai Chan, designchef på Synsam.

  1. Fellepini x Sea2See Sargasso C12 5514

Hållbara glasögon från Fellepini Sea2See – återvunnen havsplast


Fellepinis unika kollektion Sea2See består av hållbara glasögon gjorda av återvunnen plast från havet. Varje år hamnar nära 8 miljoner ton plast i haven världen över. Det är så mycket att man beräknar att mängden plast kommer gå om fiskmängden år 2050. Med sina hållbara glasögon vill Fellepini ta ett steg i rätt riktning och erbjuda ett klimatsmart alternativ. Bågarna har tagits fram i samarbete med den spanska organisationen Sea2See. Med hjälp av lokala fiskare samlar de in plast som driver omkring i havet och tillverkar nya produkter. Att välja ekologiska glasögon betyder inte att man behöver göra avkall på designen. Stilen på Fellepini x Sea2See-bågarna är avskalad och tidlös. Det finns runda, rektangulära och ovala bågar för både dam och herr – allt tillverkat av den återvunna plasten. Glasögonen kan köpas både med och utan styrka.

  1. Stella McCartney SC0124S 003 5715

Miljövänliga glasögon från Stella McCartney – biobaserade material


För den brittiska designern Stella McCartney är hållbarhet en självklar del av varumärket. Hennes hållbara glasögon är tillverkade av biobaserade material. Bakom de klimatsmarta glasögonen finns en omfattande forskning om hur naturliga råvaror kan användas i produktionen, utan att kompromissa med varken design eller kvalitet. Över 50 procent av materialet som används i tillverkningen av Stella McCartneys hållbara glasögon kommer från naturliga källor. Materialet består bland annat av cellulosa, som är förnybar och biologiskt nedbrytbar, och naturliga mjukgörare av citronsyra.

  1. EOE EYEWEAR Nattviol Barch 5021

Klimatsmarta glasögon från EOE Eyewear – återvunnet stål


EOE Eyewear från den lilla fjällbyn Ammarnäs i Lappland var tidiga med att lansera sina hållbara glasögon i elegant, enkel skandinavisk design. De klimatsmarta glasögonen är tillverkade av återvunnet stål och biologiskt nedbrytbart konstfiber som framställs av cellulosa. Bågarna är helt återvinningsbara. Detaljer och färger i bågarna är gjorda av naturliga pigment och material. Glasögonfodralen är gjorda av papper. Alla glasögon från EOE Eyewear är godkända av Organic Waste Systems, som är ett av världens ledande institut för testning av biologiskt nedbrytbara och ekologiska produkter.

  1. Eco Atlas Gray Shiny 5416

Glasögon i återvunnet material från Eco


Märket Eco gör hållbara glasögon av återvunnet och biobaserat material. De ekologiska bågarna görs av 95 procent återvunnen metall. För varje klimatsmart glasögonpar som säljs planteras dessutom ett träd. Det började med initiativet One frame – One tree för tio år sedan, som var ett samarbete med den ideella organisationen Trees for the Future i USA. Sedan dess har de här hållbara bågarna bidragit till att över 2 miljoner träd har planterats i Kamerun. Eco uppmanar alla att återvinna sina gamla bågar med hjälp av lådan som alla deras glasögon kommer i. Dessa bågar finns i din butik - varmt välkommen in och titta närmare på dem. Här kan ni se Ecos kollektion av hållbara solglasögon.

Återvinn dina gamla glasögon med Synsam Circular

Genom det hållbara initiativet Synsam Circular hjälper Synsam dig att återvinna dina gamla glasögon och ge dem nytt liv. Så ta hand om glasögon du inte längre använder, oavsett om de trasiga eller inte passar längre. I samtliga av Synsams butiker finns en insamlingsbox där alla glasögon kan lämnas in. Materialet som samlas in mals ner och tillsammans med EOE Eyewear gör Synsam en ny kollektion av de gamla glasögonen.

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer