Populära sökningar
Synsam

Trendiga glasögon höst & vinter 2021

Snyggaste glasögonen 2021 för dam och herr – Synsams designchef bjuder på bilder och inspiration!

 

Säsongens trendiga glasögon 2021  speglar de gångna pandemiåren, en stor miljömedvetenhet och ett intresse för hälsa och sport. Synsams designchef Wai Chan visar nu upp de hetaste nyheterna från säsongens kollektioner.  

Oversized - Gucci
Oversized Gucci är Wais egna val.

Hösten 2021 är här vilket för många kan innebära en nystart inom både jobb och plugg och då kan det vara härligt med ett par nya trendiga glasögon. Tre av säsongens hetaste trender handlar om att sticka ut, om miljömedvetenhet och om att tänka på hälsan och vara rädd om sig själv.

Oversized en glasögontrend 2021

– En av de största trenderna den här säsongen är att bära något oversized och överdrivet. Man har varit urkopplad från omvärlden och nu längtar man efter att uttrycka sig. En ny grej är också att trenden syns i själva glasen. Många väljer att lägga en tint på glasen eller till och med använda solglasögon inomhus, säger Wai.

Wais egna val är en djärv 70-80-tals inspirerad unisex solglasögonbåge. En smart designdetalj är att solglasögonen har fått nässadlar och dessa hjälper till att fördela tyngden för bäraren.”Vill man vara fin får man lida pin” är ett uttryck som är bekant men behöver inte alls stämma, man måste bara se till att hitta rätt båge att passa för rätt ansikte säger Wai som är en stolt ägare av just denna Guccibåge!

Att följa sin egen personliga stil har varit en viktig trend de senaste åren – men nu maxas den! Liksom alla andra har designers och skapare har varit isolerade under pandemin. Det här syns tydligt på hur de har inspirerats.

– Man har hängt hemma extremt mycket och inspirerats av bland annat klassiska retro-filmer och ikoniska karaktärer. I trenden speglas också en stor samhällsmedvetenhet och utformningen av många trendiga glasögon 2021 kan kopplas till historiska personer som Malcolm X och starka kvinnliga förebilder. Populära Fellepini är ett tydligt exempel på ett märke som influerats av historiens arkiv.

Det är främst överdimensionerade bågar, glitter, lyx och tjocka material som tar över den här säsongen och vi påminns också om 50-talets retrostil kombinerat med 70- och 80-talets färgstarka, glittersprakande era. Den här trenden passar utmärkt för de som vill ta för sig och bli sedda.

Bland det ”överdrivna” modet finns också mer klassiska glasögon, men här med en mer uttrycksfull karaktär.

Medan många märken inspirerats av tillbakablickar håller det skandinaviska varumärket Ai en mer futuristisk ton.

– De riktar sin blick mer in i framtiden med sin shield-modell, säger Wai.

Circular Collection O12 C59 5120
Circular Collection O12 C59 5120.

Medvetenhet ­– en stark trend

En annan trend som syns i säsongens nyheter är viljan att handla second hand och att fynda på outlet – många har idag ett hållbarhets-tänk!

– Trenden har lett till en ny typ av second hand nu när alla vill vara med och bidra, det handlar om återbruk. Våra kunder vill ta ansvar och veta vad de köper. Många lämnar in sina gamla glasögon som de har på abonnemang som då återvinns och det materialet kan användas till nya glasögon. Circular Collection är en följd av detta där bågarna är tillverkade av återvunnet material.

Synsam har på flera ställen i landet öppnat butiker som fokuserar på återbruk och utförsäljning – Synsam Recycling Outlet. Här finns både ett utbud av second hand- , Circular Collection- och Outletbågar.

Giorgio Armani AR7004 5912 4919.

Några av de kulörer vi ser på trendiga glasögon 2021 är de essentiella höstfärgerna såsom nattsvart, varm grafitgrå, en dämpad mörkrosa terrakottaton som bryter av. Vi ser också flera bågar med den populära brun-cola färgen som för tankarna tillbaka till naturen. Bland höstens nyheter har vi ett perfekt exempel från Circular Collection.

– Det finns olika sätt att tänka medvetet när man köper nya glasögon. Ett sätt är att köpa en begagnad båge men man kan också välja en nytillverkad av återvunnet material.  Förutom vår circular collection finns även andra varumärken som fokuserar på hållbarhet, exempelvis ECO, EOE och ett speciellt släpp från Ralph Lauren.

Wai tipsar om en tidlös båge från Giorgio Armani som lanseras under hösten 2021. Den kommer i en speciell färgutgåva som endast finns hos Synsam. Bågen är gjord av ett Italienskt Bio-acetat som är nedbrytningsbart.

Inom den här trenden är alla former tillåtna så länge bågen kvalar in som second hand eller outlet.

För att hitta en båge som passar dig kan du läsa vår guide om vilka glasögon som passar ditt ansikte. Du kan också läsa mer på Wai Chans sida som är Synsams expert på design & trender. 

Vidare kan du vända dig till Ida Malmblad som är Synsams expert på barn och vet hur man ska tänka gällande glasögon på barn.

Hälsofokuserade glasögonval

Rigel Photochromatic Champ
Praktiskt sportbåge som mörknar när de exponeras för UV-ljus.

– Att vara aktiv är också något som speglas i hälsotrenden. Vi sportar och rör på oss mer och det är viktigt att även skydda ögonen för risker då, tänk om man skulle få en boll på ögat när man spelar padel till exempel! Du kan också använda de traditionella cykel-glasögonen vid andra sporter där ögonen behöver skyddas.

– Märket OAKLEY fokuserar på sportglasögon och har den allra senaste linsteknologin. Clifden som modell erbjuder många sorters sollinser. Just denna har polariserande Prizm-linser som förstärker färgtonerna och bågen är i lyxmaterialet tungsten. Du hittar ett välsorterat Oakley-sortiment som passar just dig och dina behov.

Wai tipsar även om Lars Wulfing som är Synsams expert på sportoptik. Han ger svar på vanligt förekommande frågor om sportglasögon.

Rigel Contrast Red Hero
”Sportbåge i lättviktsmaterial som lämpas perfekt för bla. Cykling”

Till vintern kommer ju också skidsäsongen i gång och det är viktigt att välja rätt goggles. I Synsams flagship-butiker finns skidbackarnas mest trendiga glasögon 2021 från varumärken som Moncler, Dior och Oakley men de finns också att hitta online.

Wai tipsar! Är du ute efter bågar som verkligen tar för sig? Visste du att på vår hemsida kan du se ett urval av vår flaggship collection. Den passar bra för dig som är ute efter något extremt och extra trendigt!


Tack vare vår prova-på-funktion online hittade jag flera varianter av bågar jag annars inte hade testat, säger Wai.