Populära sökningar

Glasögon utan kostnad till barn och ungdomar

När det gäller kostnadsfria glasögon till barn följer vi på Synsam de regler som regering och region (tidigare landsting) har satt upp. Det innebär att vi nyttjar de glasögonbidrag som barnet får via sin region och kan därför erbjuda gratis glasögon till alla barn tom det år barnet fyller 19 år.

Synsam

Vad ingår i glasögonbidraget?

  • Båge från vårt sortiment av glasögonbågar för barn  Gäller upp till 450 kronor.
  • Enkelslipade standardglas i ditt barns styrka.
  • Antireflex- och repskyddsbehandling på glasen.
  • 365 dagars olycksgaranti.

Allt detta ingår – ordinarie pris fr 3650 kronor – om ditt barn är berättigat till glasögonbidrag.

Glasögonbidrag – eller bidrag för linser till barn

Bidraget för glasögon till barn är i de flesta fall satt till minst 800 kr men skillnader kan förekomma mellan olika regioner. I Stockholm och Skåne får barn upp till sju år 500 kronor i bidrag medan barn mellan åtta och 19 år får 800 kronor. I Jämtland/ Härjedalen är bidraget 700 kronor för barn mellan 0-7 år får 700. Bidraget kan nyttjas för både glasögon och kontaktlinser. Bidrag utgår inte om man tappat bort eller om glasögonen har blivit stulna.

Gratis linser till barn och ungdomar

Om barnet hellre vill använda kontaktlinser kan glasögonbidraget även användas till det. Det finns ingen undre gräns för när barn kan börja använda linser, men vi gör synundersökningar för barn från 8 år. Barn är olika mogna, men om barnet klarar av att hantera sina linser – ta i och ur dem, samt rengöra dem varje dag – så klarar de av att bära linser. 

Bidrag för glasögon till alla barn tom det år barnet fyller 19 år.

Bidraget gäller till barn och ungdomar upp till och med det år barnet fyller 19 år. För att bidrag ska utbetalas krävs en styrkeförändring – att ditt barn har fått försämrad syn – och ett recept från ögonläkare, ortoptist eller optiker. Hanteringen av bidraget sker via regionen (tidigare kallad landsting) och de betalar ut bidraget på det sätt de finner lämpligast. Utbetalningen kan därför skilja sig åt mellan olika regioner.  I vissa län betalas bidraget ut direkt till kund efter att man köpt sina glasögon och skickat in kvittot, och i vissa län kan bidraget lösas direkt i butik.  Våra butiker hjälper dig med vad som gäller i just ditt län.

Uppgradera glasögonen med eget tillägg

Självklart har man möjlighet att uppgradera sina glasögon genom att lägga till en summa för att få tex tunnare och flackare glas eller en annan båge än de som ingår i erbjudandet. Detsamma gäller för uppgradering av kontaktlinser.

 

*Tunt: Du som väljer standard får ett tunnare glas än basic. Glaset kan bli upp emot 35 % tunnare än basic. Hur tunt glaset blir beror på flera olika faktorer, som din styrka, avstånd mellan ögonen och vilka bågar du väljer. Fråga gärna vår personal i butiken så kan de hjälpa dig välja glas för just ditt barns styrka och båge.

**Tunnare: Du som väljer premium får vårt tunnaste glas. Glaset kan bli upp emot 45 % tunnare än basic. Hur tunt glaset blir beror på flera olika faktorer, som din styrka, avstånd mellan ögonen och vilka bågar du väljer. Fråga gärna vår personal i butiken så kan de hjälpa dig välja glas för just ditt barns styrka och båge.

Gratis synundersökning för barn 8-12 år

Alla barn mellan 8-12 får en gratis ögonundersökning hos Synsam i samband med initiativet Alla Ska Se, där vi erbjuder gratis aktivitetsglasögon till barn, som passar att användas till sporter och utomhuslek till exempel.

Om ditt barn redan har ett recept hos oss gör vi så klart en kostnadsfri kontroll av styrkorna så att de stämmer när ditt barn behöver nya glasögon.

Har ditt barn aldrig gjort en synundersökning tidigare rekommenderar vi att ni bokar in det. Då gör optikern en barnanpassad synundersökning för att ta reda på synfelet och så att alla styrkor blir rätt. Då hjälper vi även till att prova ut glasögonbågar – eller kontaktlinser – till barnet så att de sitter bra för bästa komfort. Synundersökning ungdom 13-19 år kostar 199 kronor och det kan ni enkelt boka hos oss online. 

Villkor: Glasögon utan kostnad avser utvalda glas och bågar. Tillägg för tex tunnare glas eller annan båge kan göras mot extra kostnad. Om ditt barn inte är berättigat till glasögonbidrag betalar du 800 kr ( ord.pris 2598 kr) Tillägg för tex tunnare glas eller annan båge kan göras mot extra kostnad.

Alla ska se!

Villkor: Erbjudandet gäller alla barn med synfel mellan 5 och 12 år. Max ett par aktivitetsglasögon per barn, gäller utvald båge och utvalda glas, så långt lagret räcker. Synsam ersätter inte förlust eller skada. Barn under 8 år får sin syn undersökt hos ögonläkare. För att ta del av erbjudandet behöver vi samtycke för målsman till barnet. Detta sker i butiken

Ai Young

Paketpris båge och enkelslipade glas från 700 kr* vid nyttjande av glasögonbidrag (Ord. pris fr 1500 kr).

Villkor: Gäller utvalda glas och barnglasögonbågar från Ai. Tillägg för tex tunnare glas kan göras mot extra kostnad.
Kan inte kombineras med andra rabatter och erbjudanden.

Barn som är under 8 år behöver göra sin synundersökning hos en ögonläkare.

Välkommen till någon av våra butiker så berättar vi mer.

Synsam

Designa egna glasögon

Se vårt stora utbud från Ai Young där du själv designar hur bågarna ska se ut!

Synsam

Boka tid för synundersökning


På Synsam gör vi barnanpassade synundersökningar på barn över åtta år. Nedan kan du boka synundersökning för ditt barn om du misstänker att ditt barn ser dåligt, eller kontakta din närmaste butik här

Boka synundersökning