Skillnaden mellan olika glasögonbågar


Fyrkantiga glasögon eller runda bågar? Acetat eller metallbågar? Att välja glasögonbågar kan vara svårt. Men vad menas egentligen med att det är skillnad på båge och båge? Synsams experter förklarar hur du skiljer en dålig båge från en bra.

Skillnaden på olika glasögon är kvaliteten

– Vid första anblicken ser en dålig och en bra båge inte så olika ut men du kommer märka det om du skulle skada din båge. En glasögon båge med bra kvalitet kan återställas medan en båge av dålig kvalitet går av och inte går att böja tillbaka. De slits också på ett helt annat sätt, säger Håkan Broman, optiker på Synsam.

Vad är bäst – metallbågar eller plastbågar?

– Rent praktiskt har en metallbåge fler justeringsmöjligheter än en plastbåge. De flesta plastbågar saknar nämligen så kallade sadlar (kuddarna som ligger mot näsan). De gör att du har större justeringsmöjligheter att få bågen att sitta bra. En plastbåge måste i princip sitta bra över näsan redan från början. Men har du höga styrkor och inte vill att glasen ska synas för mycket, är en plastbåge att föredra då den är lite tjockare och därför döljer mer av glaset, säger Mikael Ärlehag, optiker på Synsam.

Acetat - bästa plastmaterialet i bågar

Synsams optiker Mikael Ärlehag menar att den största skillnaden på glasögonbåge och glasögonbåge är kvaliteten.
– Det är till exempel stor skillnad på olika plaster. En del plastbågar är gjutna i former vilket gör bågen väldigt hård och svår att justera. Den går även sönder lättare då den är mindre flexibel.

– Det finns en bra plast som kallas acetat. Den framställs från bomull och tillverkas genom att man tillverkar stora block av acetat och från dessa fräses sedan bågens delar ut, slipas och poleras till önskat resultat. Vissa märken, som exempelvis Persol tar upp till en månad per båge att tillverka, då den sätts samman för hand, säger Mikael Ärlehag.

Titan - en av de bättre metallerna

Vad gäller metallbågar finns det även där olika metaller man kan använda sig av. Vissa mer härdade och flexibla än andra.

– Titan är en av de bättre metallerna. Den är väldigt flexibel samtidigt som den behåller sin ursprungsform väldigt bra. Där har vi till exempel varumärket Lindberg som gör titanbågar för hand av bästa kvalitet. 

– En ”billig” metallbåge kan vara väldigt mjuk och därmed lätt tappa sin grundform. Rent praktiskt betyder det att man måste gå och justera bågen väldigt ofta, säger Mikael Ärlehag.

Vilka problem kan en felaktig glasögonbåge ge?

– Sitter bågen för hårt kan den framkalla huvudvärk eller trycksår. Sitter den för löst glider bågen ner på näsan, eller i värsta fall tappar du den. Glider bågen ner blir den optiska biten lidande. Ibland kan man behöva finjustera bågen flera gånger fastän man haft bågen ett tag, eftersom den kan tappa sin justering under tiden man använder den.

– Väljer du en båge i fel material kan det ge konsekvenser. Till exempel om du är allergisk mot nickel, säger Mikael Ärlehag.

Testa olika glasögonbågar hemma i soffan

Synsam har en app, Synsam StyleLab, som du kan ladda ned till din smartphone, och som du kan använda för att testa olika modeller av glasögonbågar. Perfekt om du är osäker på vilka bågar som du passar i.

Här kan du också läsa vår guide till olika glasögon och ansiktsformer. Men självklart är det din egen stil och känsla som ska avgöra när du väljer båge.

Behöver du hjälp med inspiration är du varmt välkommen in till en av våra butiker. Våra optiker kan hjälpa dig med råd hur du ska tänka kring val av glasögon.

Bågar av acetat
 1. William Morris 72 C3 47
  William Morris
  72 C3 47
  2 499 kr
  Young
 2. D. Arnesen 2001 C1 50
  D. Arnesen
  2001 C1 50
  899 kr
  Köp Online
Glasögonbågar i metall
 1. D. Arnesen 11003 C2 45
  D. Arnesen
  11003 C2 45
  399 kr
  Kids
 2. Modo 4031 OLV 49
  Modo
  4031 OLV 49
  2 500 kr
 3. Vasuma Wolf W101 59
  Vasuma
  Wolf W101 59
  2 299 kr