Ut i det vilda med
Kristofer Hivju

 

Skådespelaren Kristofer Hivju är med i en av världens mest kända tv-serier och känner väl till kändisskapets alla sidor. För att behålla balansen gör han det han alltid gjort: Tar på sig solglasögonen och går på tur.
 

Kristofer Hivju har tv-världens mest omtalade skägg. När den norska Game of Thrones-stjärnan nyligen lade upp en bild på Instagram av sig själv som ung och skägglös orsakade han ramaskri och 44 000 förvirrade kommentarer. Skägget har blivit hans signum, en del av identiteten. Det är även hans intensitet, som märks i energin och blicken. Han älskar att gå på tur, alltså vandra, i de norska fjällen. Alltid iförd ett par solglasögon.
– Jag använder inga smycken förutom vigselringen men solglasögon har jag jämt. Jag använder inte klocka heller för jag föredrar att springa ifrån tiden.

Hur viktigt är det med detaljer?

– Jag är enkel i övrigt men detaljerna är viktiga. När jag klär upp mig är jag helt detaljfokuserad. Jag är ingen perfektionist men däri ligger ju allt.

Vad är stil för dig?
– För mig är stil ett sätt att uttrycka värderingar och personlighet. Jag leker gärna med olika kläder och kostymer i mina roller. Men alla människor tar ju på sig scenkläder om dagarna. Personligen föredrar jag enkla och praktiska kläder. Som passar bra för träning eller att gå på tur. Eller bara luffa runt i. Jag uppskattar också en riktigt snygg kostym och ett par bra skor. Jag sätter verkligen värde på bra kvalitet. Jag fick förresten en kommentar om min stil i en tidning en gång. Jag hade mitt stora hår och mitt stora skägg och så en tajt, tajt kostym. Någon kallade stilen för ”Homeless guy meets classy guy”. Haha. Jag gillar kombinationen, den är bra.

Gillar du ditt skägg?
– Jag har haft det i sex år nu så visst har det blivit en del av min identitet. Men som skådespelare skiftar man ju identitet så jag ser fram emot att raka av det bara därför. Även om jag ända sedan jag började få skäggväxt har tyckt att det är mer naturligt att låta det växa fritt än att ta ett rakblad och skära mig i ansiktet.

Kommer du posta en ny bild på Instagram när du rakat av dig allting?
– Det kommer bli en hel video.

Hur ser en perfekt ledig dag ut?
– Det är då man lyckas stoppa tiden, då den slutar existera. Det är en konst i sig. Jag drar gärna på tur för att göra det, jag använder gärna hela kroppen. Och naturen bjuder alltid på spektakulär underhållning, oavsett årstid.

Vilka utomhusaktiviteter gillar du bäst?
– Jag är ju gammal skateboardare så jag älskar att stå på bräda: snowboard, kite, surfing, windsurfing… Jag klättrade en del när jag var yngre, jag har lite av en extremsportare i mig. Men sedan jag fick barn blir det mer cykling och gå i fjällen.

Du är från Norge, har jobbat med svenska regissörer som Ruben Östlund och är med i tv-serien Beck, är skådespelarutbildad i Danmark och har jobbat på teaterscener i Finland. Känner du dig nordisk?
– Det finns många saker som förenar nordiska människor. Jag upplever att vi har ett förhållande till naturen, vi gillar den och nyttjar den på ett eller annat sätt. 

Hur väljer du roller?
– Jag går på magkänslan först och främst, alltid. Men jag är strategisk också. Jag hade spännande rollerbjudanden på gång när jag blev tillfrågad att vara med i Fast & the Furious. Jag tackade ja till den eftersom det är en franchise, man når ut. Rollen i Beck tog jag för att jag verkligen ville spela Gunvald. Jag tackade nej till amerikanska projekt för att kunna göra den.

Vilka slags roller gillar du att spela?
– Skådespeleri är en studie i att förstå hur fint och svårt det är att vara människa. Det är vad det handlar om för mig. Jag letar efter roller där jag känner någonting för rollfiguren. Jag vill förstå karaktären, oavsett vilka handlingar han utför. Sedan förvandlar jag det till mitt uttryck och min önskan att berätta dennes historia. Jag ser mig själv faktiskt mest som en historieberättare.

Lifestyle by Kristofer Hivju


Andra skådespelare kan ta på sig en keps när de vill vara anonyma, medan Kristofer Hivju har lärt sig att hans skägg gör det omöjligt att smälta in. Så att han alltid bär solglasögon beror bara på att han gillar dem. I fred får han däremot vara i naturen, och där tillbringar han allt mer tid.  

läs mer om lifestyle by Kristofer Hivju

boka synundersökning direkt

Välj närmsta butik