Populära sökningar
Wai Chan guidar dig genom trenderna

Solglasögon 2024 - trenderna att satsa på

Vilka trendiga solglasögon håller vi extra koll på 2024? Denna vår bjuder på en buffé av solglasögon och för att guida oss genom de största trenderna har vi tagit hjälp av Wai Chan, Design Director på Synsam, som sätter ord på sina spaningar för säsongen. 

"Årets solsäsong kan summeras i tre stora trender som alla grundar sig i vår personliga stil och värderingar. Vi ser solglasögon med extra-allt och klassiska modeller som aldrig sviker, innovativa material och tekniker som utmanar vår traditionella syn på solglasögon, samt solbågar som guidar oss mot smarta val."


Solglasögontrend 1: Express yourself!

Här samexisterar starka och uttrycksfulla solglasögon à la extra-allt med eleganta klassiker som aldrig sviker. Vad de har gemensamt är att de belyser det viktigaste: att vara sann mot sig själv och att våga uttrycka det. 

 • Denna vår är det helt rätt att blanda stilar efter den egna smaken. Utbudet är generöst och egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Passa på att stoltsera både med din personliga stil och din livsstil, uppmanar Wai.   

För den extroverte ser vi bågar i starka kontraster och maximalistiska former och detaljer där inget lämnas åt slumpen.

david beckham gråa solglasögon
david beckham blåa solglasögon
david beckham gula solglasögon

Eleganta och klassiska solglasögon är helt rätt i vår
och David Beckham lyckas leverera dem med en twist

 

Wai spår en explosion av färger och former där allt är tillåtet och där modehusen och kreatörer världen över inte lämnar något åt slumpen. 

 • Denna vår erbjuder en fantastiskt stor färgskala som sträcker sig brett från starka distinkta grundfärger till blygsamma och utspädda pastelltoner samt jordnära färger, förklarar Wai.
Dolce & Gabbana rosa solglasögon
chloe stora solglasögon
bottega veneta solglasögon

De färger som utmärker sig särskilt denna säsong är starka färger såsom gul, blå, lila och orange och på de varmare breddgraderna hittar vi djärva toner i neon. Den rika färgskalan ger upphov till kreativa och lekfulla former, inte minst bland solglasögonen.

 • Man lyckas med att flörta med en större publik där det finns en båge för alla.  

Gucci orange solglasögon
gucci lila solglasögon
celine gula solglasögon
exclusive

Vi kan välja och vraka bland solglasögon med inspiration hämtat ur både dåtid och framtid. En form som dominerar marknaden denna säsong är den raka formen flera i olika utföranden. En form som utmärker sig lite extra hos flera modehus är den starkt futuristiska formen, där bågen är kupad och följer ansiktet

 • Formen påminner om insektsliknande, nästintill utomjordiska, ögon som ger bäraren en snabb look tack vare den extrema utformningen.

I kontrast till de färgstarka influenserna finns de klassiska färgerna alltid att falla tillbaka på och ett par svarta solglasögon blir en riktig fullträff i vår.

 

 • Vi ser naturnära, jordiga färger och nyanser med exotisk touch. Många bågar får ett levande uttryck genom vackra och unika lager-på-lager-mönster i semitransparenta toner och kontraster, fortsätter Wai.

Balenciaga svarta solglasögon
gucci kamouflage solglasögon
Gucci kamouflage solglasögon
synsam flagship

Tips! För dig som vill välja och vraka bland bågar som bidrar lite extra till din unika stil rekommenderar Wai dig att kika på Synsams Flagship collection

balenciaga
alexander mcqueen

Solglasögontrend 2: Functional Fashion or Fashionable Function?

Våren nalkas och nyårslöftena kanske inte riktigt har infriats ännu. Än är det långt kvar av året, men kanske kan ett par snabba brillor göra att löftena hålls i år? Vi ser en allt större efterfrågan på sportglasögon och i takt med nya, innovativa material, tekniker och former, blir spelplanen för snabba solglasögon betydligt större. Det är inte de konventionella sportbågarna som uteslutande dominerar marknaden, utan vi ser hur allt fler av de stora modehusen väljer att gifta samman sport och fashion och därmed sudda ut gränserna. Att välja mellan stil och funktion är alltså ett minne blott.  

Det råder maximal kreativitet och lekfullhet både när det kommer till tekniker, material och former. Bågar i lättviktsmaterial är eftertraktade på grund av sin nästan viktlösa känsla, oavsett om de används för att sporta eller för att se sportig ut. Wai beskriver:

 • Nya, innovativa tekniker, som t.ex. 3D-teknik, öppnar dörrar för att skapa bågar i komplex design som tidigare inte varit möjlig i traditionella material och produktionssätt.

Andra extrema och utmärkande former skapas med hjälp av injektionsteknik som är extra fördelaktig när man vill åt en extrem och djärv design med mycket material. 

 • Tack vare den raffinerande tekniken har man lyckats skapa bågar utvändigt är tjocka och bulliga i formen, men som är förvånansvärt lätta att bära trots sitt kraftiga utseende på grund av sin ihåliga design.

givenchy exclusive

Den här futuristiska solbågen i gränslandet fashion och sport är en limiterad utgåva från Givenchy där 3D-tekniken använts. Denna båge hittar du exklusivt i vår flaggskeppsbutik Synsam Norrmalmstorg.

loewe exclusive

Solbåge från Loewe där man använt sig av injektionsteknik för att skapa den bulliga formen som för tankarna till den puffiga dunjackan, eller varför inte badringen? Solbågen säljs exklusivt i vår flaggskeppsbutik

Wai påminner oss om att vårens trender inte bara handlar om att möta solen i stil. Hon förklarar vidare:

 

 • På våra breddgrader har vi lyxen att kunna nyttja vinters aktiviteter en bra bit in på våren. Vi ser hur allt fler varumärken lyckas sudda ut gränserna för funktion och stil, där du både ser bra och ser bra ut i backen.

Solglasögontrend 3: Choose smart

Vi är ständigt på jakt efter smarta val för oss själva och vår omgivning - både i stort och smått. Efterfrågan på hållbara solglasögon är större än någonsin och vi ser allt fler närproducerade bågar och solglasögon av hållbara material som bildar sitt naturliga mönster och unika uttryck.

fellepini

Fellepini x Sea2See är ett varumärke där man har lyckats skapa snygga och fjäderlätta solglasögon i spännande färger genom att ta vara på plast som finns i våra hav. Även Eco har ett fint utbud av hållbara solglasögon.

synsam outlet

Tips! Att handla hållbart och att hitta solglasögon till bästa pris kan ibland kännas omöjligt, men i Synsams Outlets kan du fynda samtidigt som bidrar du till ett cirkulärt flöde där inlämnade bågar får nytt liv genom återanvändning! Besök din närmaste Synsam Outlet-butik för mer information.

Wai tipsar om möjligheten att välja ett slipat solglas till en optisk båge.

 

 • Vi ser en ökad trend där man väljer att slipa in solglas i ett par traditionella glasögon. På så vis kan du designa ditt unika par solglasögon. Passa på att välja en svenskproducerad båge och bli en av de första att bära solglasögon som är tillverkade i Sverige.

Välj och vraka bland svenskproducerade glasögonbågar från varumärkena Oscar Eide och Jämtö. Besök din närmaste Synsam-butik för att utforska möjligheten till slipat solglas i våra optiska bågar.

Kom ihåg:Wai rådger i butik kring solglasögon

 • Det viktigaste när du ska välja ett par solglasögon är såklart att du själv tycker om bågen och känner dig bekväm i den, annars finns det en risk för att du slarvar med användningen. Solglasögon skyddar ögonen från solens strålar och att bära solglasögon bidrar till en bättre ögonhälsa, och därför är det viktigt att du använder dina solglasögon. 

 

Wai poängterar vikten av att inte stressa när du provar ut ett par solglasögon, att hitta rätt tar tid. Om du behöver hjälp att hitta en modell som passar just dig, tveka inte att fråga någon av våra kunniga medarbetare i butiken. Wai förklarar vidare:

 • Storleken är minst lika viktig som modellen. En tumregel är att om du är på jakt efter en mer klassisk stil bör bågen inte vara bredare än ansiktet. Är du däremot ute efter en djärvare look – tänk tvärtom och ta ut svängarna ordentligt i både form och färg.