1. Att vara närsynt är väldigt vanligt – det är det allra vanligaste synfelet och innebär att man ser bra på nära håll och ser suddigt på långt håll.

NÄRSYNTHET - myopi


Att vara närsynt är väldigt vanligt – det är det allra vanligaste synfelet och innebär att man ser bra på nära håll och ser suddigt på långt håll. Närsynthet är lätt fixat med hjälp av glasögon eller kontaktlinser. Har man myopi - närsynthet - får man minus-styrkor på glas och linser.

Är man närsynt är det vanligt att man kisar för att kunna få skärpa i synen, vilket kan leda till huvudvärk och trötthet i ögonen.

Orsak till närsynthet

Närsynta personer ser bra på nära håll men på avstånd syns objekten otydligt. Ett närsynt öga är för långt i förhållande till det optiska systemets styrka, så ljuset bryts för långt fram, framför näthinnan, vilket leder till att bilden blir suddig på långt håll. 

Närsynthet är ärftligt och det är det allra vanligaste synfelet. Det blir allt vanligare, eftersom vi spenderar allt mer tid inomhus och använder paddor, mobiltelefoner och datorer. När ögat inte får träna på att se på långt håll och på nära håll, och inte får utomhusljus, ökar risken att bli närsynt. Hos barn brukar närsynthet komma smygande i skolåldern och det växer inte bort. Är man närsynt kan man även ha brytningsfel, men många slipper läsglasögon när de åldras. 

Symptom på närsynthet

 • Du har svårt att se bra på långt håll, tex trafikskyltar eller whiteboarden i klassrummet. 
 • Du kisar för att kunna se tydligt. 
 • Du blir ofta trött i ögonen. 
 • Du har ofta huvudvärk. 

Behandling för närsynthet

Ett närsynt öga kan inte själv korrigera läget utan det krävs glasögon eller kontaktlinser för korrigering av närsynthet. Glasögonen har då så kallade minuslinser som är tunnare på mitten än i kanterna. Linser för närsynhet har också minusstyrkor. Närsynta kan också använda progressiva linser eller glasögon. 

När du ska skaffa linser eller glasögon måste du veta närsynhetens skala. Skalan för minusstyrkor på linser är -0,25 till - 10.0. Synsam säljer en typ av kontaktlinser som kan bromsa närsynthet på barn

Synundersökning utreder närsynthet 

Misstänker du att du eller ditt barn har myopi, närsynthet, kan du boka en synundersökning hos någon av våra optiker - här kan du boka synundersökning online. Tillsammans med optikern kan ni utreda behov och lösningar - välkommen! 

Vanliga frågor

 

Vad är myopi eller närsynthet?

Myopi, eller närsynthet som det också kallas, är ett synfel som gör att du ser dåligt på långt håll.  När man är närsynt är ögat för "långt" i sin form. Det gör att ljuset som passerar genom ögat får sin brytpunkt framför näthinnan vilket leder till att man ser oskarpt på långt håll.  Om du drabbats av närsynthet blir det svårare för dig att se detaljer på långt håll. Om du till exempel har svårt att se vad det står på tavlan i i klassrummet eller läsa texten på tv:n bör du boka en synundersökning för att ta reda på om du lider av närsynthet.

Kan närsynthet (myopi) vara ärftligt?

Det stämmer att närsynthet kan vara ärftligt. Om två föräldrar är närsynta är risken att barnet blir närsynt 50 procent. Om en förälder är närsynt är risken 33 procent. Om båda du och din partner är närsynta är det bra att vara extra uppmärksamma på tecken som tyder på att ert barn är närsynt. Det kan också vara en god idé att undersöka barnets syn mer regelbundet.

Hur vanligt är närsynthet (myopi)?

Närsynthet är den vanligaste orsaken till synproblem hos personer under 40 år. Allt fler blir närsynta och enligt WHO beräknas 50 % av världens befolkning vara närsynt 2050. Forskning pekar på att att vår livsstil är orsaken till ökningen. Vi tillbringar idag mer tid framför skärmar inomhus och mindre tid utomhus. Samtidigt känner få känner till det nära sambandet mellan utomhusvistelse och närsynthet. Det är egentligen inte så konstigt som det först låter. Ögat är en muskel och som med alla av kroppens muskler tappar den sin funktion utan regelbunden träning. Ögat behöver användas även på långt håll (minst sex meter) för att tränas.

Hur vet jag om jag har ett närsynt barn?

Du bör vara uppmärksam på tecknen som huvudvärk, att barnet flyttar sig närmare föremål för att läsa dem och trötthet orsakad av ansträngda ögon. Om barnet har svårt att koncentrera sig i skolan kan det också vara ett tecken på att barnet ser dåligt.

Kan jag förhindra att jag eller mina barn drabbas av närsynthet (myopi)?

Myopi är ärftligt, men påverkas också av vår livsstil. . Forskning visar att barn som är mycket utomhus löper minskad risk att bli närsynta.  Genom att se till att ditt barn är ute och leker kan du som förälder påverka barnet ögon positivt. Det finns också kontaktlinser som bromsar utvecklingen av närsynthet hos barn. Linserna kan användas redan från 8 års ålder och kan göra att barnet i framtiden slipper vissa ögonsjukdomar.

 

Vad kan jag som vuxen göra för att slippa bli närsynt?

Myopi är som sagt ärftligt och det finns inget sätt att bota eller helt stoppa utvecklingen av myopi. Det bästa du kan göra för ögat är att  ta pauser från skärmen. Se till att ta en paus i 20 sekunder var 20:e minut och fokusera blicken på något som ligger långt bort. Här kan du läsa fler tips för dig som arbetar framför skärmen.

Vad kan jag göra om jag ser dåligt på långt håll?

Om du upplever symtom på närsynthet ska du boka en synundersökning för att ta reda på vilken styrka du behöver i dina glasögon eller linser. Glasögon för den som är närsynt blir tunnast på mitten vilket av optikerna betecknas som "minusstyrka i glasen". Glasögon och kontaktlinser korrigerar synfelet men bromsar inte myopins utveckling. Det finns dock kontaktlinser som bromsar utvecklingen av närsynthet hos barn.

Kan jag vara närsynt och översynt samtidigt?

Ja. Astigmatism är ett synfel som vanligen beror på att hornhinnan är ojämn. Astigmatism kan förekomma ensamt eller i samband med över- eller närsynthet. Om astigmatismen är tillräckligt stor störs synen både på nära och på långt håll. Astigmatism är ärftligt och kan förvärras i takt med att man åldras.

Kan jag ha linser som jag är närsynt?

Oavsett om du är närsynt, långsynt eller har brytningsfel, kan du i princip alltid använda kontaktlinser för att korrigera din syn. Hos Synsam kan du köpa alla slags linser. Här reder vi ut vilka linser som man ska välja.

Läs mer: 10 tecken på att du behöver glasögon

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


 

 1. SÅ KAN SYNSAM HJÄLPA DIG

  Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

  Boka ögonhälsoundersökning

   

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer