1. Att vara närsynt är väldigt vanligt – det är det allra vanligaste synfelet och innebär att man ser bra på nära håll och ser suddigt på långt håll.

NÄRSYNTHET - myopi


Att vara närsynt är väldigt vanligt – det är det allra vanligaste synfelet och innebär att man ser bra på nära håll och ser suddigt på långt håll. Närsynthet är lätt fixat med hjälp av glasögon eller kontaktlinser. Har man myopi - närsynthet - får man minus-styrkor på glas och linser.

Är man närsynt är det vanligt att man kisar för att kunna få skärpa i synen, vilket kan leda till huvudvärk och trötthet i ögonen.

Orsak till närsynthet

Närsynta personer ser bra på nära håll men på avstånd syns objekten otydligt. Ett närsynt öga är för långt i förhållande till det optiska systemets styrka, så ljuset bryts för långt fram, framför näthinnan, vilket leder till att bilden blir suddig på långt håll. 

Närsynthet är ärftligt och det är det allra vanligaste synfelet. Det blir allt vanligare, eftersom vi spenderar allt mer tid inomhus och använder paddor, mobiltelefoner och datorer. När ögat inte får träna på att se på långt håll och på nära håll, och inte får utomhusljus, ökar risken att bli närsynt. Hos barn brukar närsynthet komma smygande i skolåldern och det växer inte bort. Är man närsynt kan man även ha brytningsfel, men många slipper läsglasögon när de åldras. 

Symptom på närsynthet

 • Du har svårt att se bra på långt håll, tex trafikskyltar eller whiteboarden i klassrummet. 
 • Du kisar för att kunna se tydligt. 
 • Du blir ofta trött i ögonen. 
 • Du har ofta huvudvärk. 

Behandling för närsynthet

Ett närsynt öga kan inte själv korrigera läget utan det krävs glasögon eller kontaktlinser för korrigering av närsynthet. Glasögonen har då så kallade minuslinser som är tunnare på mitten än i kanterna. Linser för närsynhet har också minusstyrkor. Närsynta kan också använda progressiva linser eller glasögon. 

När du ska skaffa linser eller glasögon måste du veta närsynhetens skala. Skalan för minusstyrkor på linser är -0,25 till - 10.0. Synsam säljer en typ av kontaktlinser som kan bromsa närsynthet på barn

Synundersökning utreder närsynthet 

Misstänker du att du eller ditt barn har myopi, närsynthet, kan du boka en synundersökning hos någon av våra optiker - här kan du boka synundersökning online. Tillsammans med optikern kan ni utreda behov och lösningar - välkommen! 

 1. SÅ KAN SYNSAM HJÄLPA DIG

  Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

  Boka ögonhälsoundersökning

   

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer