1. Att vara närsynt är väldigt vanligt – det är det allra vanligaste synfelet och innebär att man ser bra på nära håll och ser suddigt på långt håll.

Närsynt - vårt ALLRA vanligaste synfel


Närsynt betyder helt enkelt att man ser bra på nära håll och suddigt på långt håll. Är man närsynt är det vanligt att man kisar för att kunna få skärpa i synen, vilket kan leda till huvudvärk och trötthet i ögonen.

Myopi, eller närsynthet som det också kallas, är ett synfel som gör att du ser dåligt på långt håll. Om du till exempel har svårt att se vad det står på tavlan i i klassrummet eller läsa texten på tv:n bör du boka en synundersökning för att ta reda på om du lider av närsynthet.

Närsynthet är den vanligaste orsaken till synproblem hos personer under 40 år. Tyvärr visar forskning att allt fler blir närsynta och enligt WHO* beräknas 50 procent av världens befolkning vara närsynt 2050.
 

skärmpaus närsyntNär ögat inte får träna på att se på långt håll och på nära håll, och inte får utomhusljus, ökar risken att bli närsynt.  

närsynthet Vanliga SYMTOM:

 • Du har svårt att se bra på långt håll, tex trafikskyltar eller whiteboarden i klassrummet. 
 • Du kisar för att kunna se tydligt. 
 • Du blir ofta trött i ögonen. 
 • Du har ofta huvudvärk. 

Även hos barn bör du vara uppmärksam på tecknen som huvudvärk, att barnet flyttar sig närmare föremål för att läsa dem och trötthet orsakad av ansträngda ögon. Om barnet har svårt att koncentrera sig i skolan kan det också vara ett tecken på att barnet ser dåligt.

Läs mer: 10 tecken på att du behöver glasögon

Därför ser vi dåligt på långt håll

När man är närsynt är ögat för "långt" i sin form. Det gör att ljuset som passerar genom ögat får sin brytpunkt framför näthinnan vilket leder till att man ser oskarpt på långt håll. 

Närsynthet kan vara ärftligt. Om två föräldrar är närsynta är risken att barnet blir närsynt 50 procent**. Om en förälder är närsynt är risken 33 procent. Om båda du och din partner är närsynta är det bra att vara extra uppmärksamma på tecken som tyder på att ert barn är närsynt. Det kan också vara en god idé att undersöka barnets syn mer regelbundet. 

Ta en skrämpaus

Hos barn brukar närsynthet komma smygande i skolåldern och det växer inte bort. 

– Närsynthet blir vanligare eftersom vi spenderar allt mer tid inomhus och använder paddor, mobiltelefoner och datorer. Samdigt känner få känner till det nära sambandet mellan utomhusvistelse och närsynthet, säger Håkan Broman, expert på ögonhälsa hos Synsam.

Ögat är en muskel och behöver användas även på långt håll för att tränas.

Det är egentligen inte så konstigt som det först låter. Ögat är en muskel och som med alla av kroppens muskler tappar den sin funktion utan regelbunden träning.

- Ögat behöver användas även på långt håll, minst sex meter, för att tränas, säger Håkan Broman.

  Behandling för dig som är närsynt

  Misstänker du att du eller ditt barn har myopi, närsynthet, kan du boka en synundersökning hos någon av våra optiker. Tillsammans med optikern kan ni utreda behov och lösningar.

  Närsynthet är lätt fixat med hjälp av glasögon eller kontaktlinser. Glasögonen har då så kallade minuslinser som är tunnare på mitten än i kanterna. Linser för närsynhet har också minusstyrkor.

  BOKA SYNUDERSÖKNING

  Närsynt skala - från -0,25 till 10.0 dioptrier

  När du ska skaffa linser eller glasögon måste du veta närsynhetens skala. Skalan för  minusstyrkor på linser är -0,25 till - 10.0 dioptrier. Du som har upp till -3 på skalan har mild närsynthet, du som har upp till -6 är måttlig närsynt och mer än -6 är kraftigt närsynt. 

  Du kan vara närsynt och översynt samtidigt 

  Astigmatism är ett synfel som vanligen beror på att hornhinnan är ojämn. Astigmatism kan förekomma ensamt eller i samband med över- eller närsynthet. Om astigmatismen är tillräckligt stor störs synen både på nära och på långt håll. Astigmatism är ärftligt och kan förvärras i takt med att man åldras. Oavsett om du är närsynt, långsynt eller har brytningsfel, kan du i princip alltid använda kontaktlinser för att korrigera din syn. Hos Synsam kan du köpa alla slags linser. Här reder vi ut vilka linser som man ska välja.

  Tips för dina ögon

  • Fler blir närsynta världern över. Forskning pekar på att att vår livsstil är orsaken till ökningen. Vi tillbringar idag mer tid framför skärmar och mindre tid utomhus.

  - Det bästa du kan göra för ögat är att  ta pauser från skärmen. Se till att ta en paus i 20 sekunder var 20:e minut och fokusera blicken på något som ligger långt bort. 

  - Har du ett barn som ser dåligt på långt håll? Det finns både kontaktlinser och glasögon som kan broma närsynthet hos barn.

  Läs mer: Kontaktlinser som bromsar utvecklingen av närsynthet
  Läs mer: Glasögon som kan bromsa närsynthet
  Läs mer: Tips för dig som arbetar framför skärmen

  Källa:
  *International Myopi Institute 
  **Myopi.se

   

  Håkan Broman
  Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


   

  1. Så kan Synsam hjälpa dig

   Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

   Boka ögonhälsoundersökning

    

  Vi tar hand om dina ögon

  Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

  Läs mer

  Vanliga frågor om att närsynthet

  Kan närsynthet försvinna?

  Närsynthet, eller myopi, som det också heter, är ofta ärftligt. Det finns heller inget sätt att bota eller helt stoppa utvecklingen av närsynthet. Forskning visar dock att barn som vistas mycket utomhus minskar risken att bli närsynta och det finns också kontaktlinser som bromsar utvecklingen av närsynthet hos barn och kan användas från 8 års ålder. Arbetar du mycket framför skärm är det bästa du kan göra för ögat att ta pauser då och då. Tips! Fokusera blicken långt bort var 20:e minut under 20 sekunder.

  Vad är skillnaden mellan närsynt och översynt?

  Är du närsynt ser du sämre på långt håll. Ögat är för ”långt” i sin form och ljuset som passerar in i ögat bryts framför näthinnan. Du kan till exempel ha svårt att se vad som står på tavlan om du sitter långt bak i klassrummet, eller ha svårt att läsa texten på tv:n. Vid översynthet är ditt öga för kort, eller hornhinnan inte tillräckligt böjd. Det gör att ljuset bryts fel inne i ögat och den skarpa bilden missar näthinnan och hamnar för långt bak i ögat. I och med det ser den som är översynt oskarpt på nära håll.

  Vad innebär det att vara närsynt?

  Om du drabbas av närsynthet blir det svårare för dig att se detaljer på långt håll. Det kan innebära att du har svårt att se vad som står på tavlan långt fram i klassrummet, eller har svårt att läsa texten på tv:n. Märker du att du kisar för att kunna se tydligt och ofta blir trött i ögonen eller får ont i huvudet kan det vara en god idé att boka tid för en synundersökning. Ett närsynt öga behöver hjälp av glasögon eller kontaktlinser för att korrigera synfelet.

  Hur blir man av med närsynthet?

  Det finns inget sätt att bota eller helt stoppa utvecklingen av närsynthet, som dessutom ofta är ärftligt. Forskning har dock visat att barn som vistas mer utomhus löper mindre risk att bli närsynta. Närsynthet korrigeras med hjälp av glasögon eller kontaktlinser. Närsynthet kan också i många fall korrigeras med hjälp av en ögonoperation. Det finns glasögon och linser för barn som kan bromsa närsynthet.

  Kan man bli närsynt av mobiler?

  Närsynthet blir allt vanligare, eftersom vi spenderar allt mer tid inomhus och använder paddor, mobiltelefoner och datorer. När ögat inte får träna på att se både på nära och långt håll och inte heller får lika mycket utomhusljus ökar risken att bli närsynt. Sitter du mycket framför en skärm, ta då en paus var 20:e minut och låt blicken fokusera på något långt bort.