Översynthet - plusstyrka löser problemet


Översynthet är ett vanligt synfel som också kallas långsynthet, eftersom man ser bra på långt håll. På medicinskt språk heter det hyperopi och är motsatsen till närsynthet. En person som är översynt eller långsynt behöver plus-styrka i sina glasögon eller linser. Symptom på långsynthet är huvudvärk och trötthet runt ögonen eftersom man måste anstränga ögonen på nära håll. 

Vid översynthet är ögat för kort i förhållande till det optiska systemets brytningsstyrka, alltså bryts ljuset för långt bak i ögat och missar näthinnan. Den skarpa bilden bildas då bakom näthinnan och därför blir det du ser oskarpt på nära håll. 

Orsak till långsynthet

Ögat är för kort, eller så är hornhinnan inte tillräckligt "böjd" så att ljuset bryts fel i ögat. Ögats lins har för svag ljusbrytande förmåga i förhållande till ögats längd. Det är mest troligt ärftligt.

Långsynthet kan också vara ålderssynthet, så kallad presbyopi. Det innebär att ögat inte orkar ställa om sig - ackommodera - för att se bra på både långt och kort avstånd, på grund av att linsen i ögat blir stelare med åldern. Personer med översynthet får därför sina första läsglasögon tidigare än rättsynta eller närsynta personer.

Symptom på långsynthet

För att få en skarp bild på näthinnan måste ögat kompensera eller ackommodera som det heter. Detta kan leda till olika symptom som man kanske inte förknippar med synen. Ögon med översynthet tröttnar i synnerhet i långvarigt och intensivt närarbete, tex om man sitter framför en dator under en hel dag. Symptomen kan försvåra närarbete för personer redan i 20 årsåldern.

För att man ska kunna se skarpt på långt avstånd krävs med andra ord att man "ställer om" ögonen, och när man sen ska titta på nära håll riskerar man att anstränga redan spända ögonmuskler. Detta kan leda till:

  • Huvudvärk och spänningar kring ögonen
  • Trötta och röda ögon
  • En känsla av 'drag' i ögonen.

Behandling av långsynthet

Översynthet kan man fixa med så kallade pluslinser (glas) i glasgönen som är tjockare på mitten än i kanterna. Man behöver alltså plusstyrka på glasögonen. Vill man hellre ha kontaktlinser finns det också linser med plusstyrka för korrigering av översynthet. Skalan för plusstyrkor för linser är plus + 0,25 till plus +6.0. 

Kan översynthet växa bort? 

Mindre barn och barn i förskoleåldern är oftare översynta än närsynta, men detta växer oftast bort i takt med att själva ögat växer. Det är viktigt att kontrollera barnets syn så att inte översyntheten påverkar barnets förmåga att se. Är barnet allmänt ointresserad av saker i dess närhet kan det vara ett tecken på att det har svårt att se saker tydligt på nära håll. Översynthet hos barn kan leda till skelning, något som också kan växa bort. 

Kontrollera din syn hos en optiker

En synundersökning hos en optiker kan ge svar på om du är översynt och om du behöver glasögon eller linser för att få hjälp att se bra. Här kan du boka synundersökning online. 

Boka synundersökning

 

Vanliga frågor om översynthet

Vad är skillnaden mellan översynthet och närsynthet?

På medicinskt språk heter översynthet hyperopi och är motsatsen till närsynthet, eftersom den som är översynt ser bra på långt håll. Är du närsynt ser du i stället dåligt på långt håll, men bra på nära håll.

Hur korrigerar man översynthet?

Den som är översynt, eller långsynt som det också kallas, behöver en plus-styrka i sina glasögon eller linser. Det innebär att linserna, eller glasen, är tjockare på mitten än på kanterna och hjälper till att bryta ljuset så det hamnar på näthinnan och gör bilden skarp.

Kan översynthet växa bort?

Ja. Mindre barn och barn i förskoleålder är oftare översynta än närsynta, men detta växer ofta bort i takt med att barnets ögon växer. Översynthet hos barn kan leda till skelning, vilket också kan växa bort. Det är viktigt att kontrollera barnets syn, så att inte översyntheten påverkar barnens förmåga att se och ger problem med huvudvärk.

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


 

  1. Så kan Synsam hjälpa dig

    Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

    Boka ögonhälsoundersökning

     

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer