1. Johnny Depp bär retroglas

    Signatureffekten

För vissa är det att bära glasögon ett nödvändigt ondo. För andra är det pricken över i:et. Johnny Depp är en av dem, Tom Ford en annan.

Om du är beroende av glasögon kan du lika gärna göra en poäng av det. Tricket är att välja ett par glasögon som understryker och framhäver din personlighet. Det kan till och med ge dig en helt ny image. Bland kändisar och modeeliten finns det gott om exempel på personer som har gjort glasögonen till en del av deras varumärke och signatur.

Bland de kanske allra bäst kända i nyare tid är skådespelaren Johnny Depp (52), som mer än gärna visar fram sin personlighet och unika stil med sina glasögon. En retroinspirerad Wayfarer-variant, som är något avrundad i kanterna, är bland glasögonen han oftast visar sig i. Vid flera anledningar har han observerats i en klassisk, brunspräcklig variant och en likadan modell i svart med blåfärgat glas.

Den amerikanska modeskaparen och filmregissören Tom Ford (54) experimenterar gärna med olika typer av glasögon och solglasögon utifrån humör och kläder. Sedan 2006 har han faktiskt designat sin egen kollektion med glas- och solglasögon och bekräftar därmed att det är en viktig del av klädseln. Ford är en stor fan av det som kallas statement-glasögon, som skiljer sig från mängden och ger en särpräglad look. De är gärna retroinspirerade med en exklusiv eller modern twist. En 70-talsinspirerad aviator-variant, med en böjd form längs sidorna och färgat glas, är bland hans favoriter.

I Norge har Thomas Seltzer (43), basist i bandet Turbonegro och programledare, under flera år använt glasögonen Worthworth från designermärket Marc Jacobs. Seltzer upptäckte de stora, fyrkantiga glasögonen i filmen Tinker Tailor Soldier Spy (2011), där skådespelaren Gary Oldman har på sig likadana. Handlingen i spionfilmen föregår på 70-talet. Vi ser att allt mer av dagens glasögonreferenser pekar mot denna tidsepok.

På 60-talet var det en annan legend som medvetet bar glasögon som sin signatur, nämligen konstnären Andy Warhol. De transparenta Moscot-glasögonen som heter Miltz utformades ursprungligen på 30-talet, men de flesta förknippar den här typen av glasögon med Warhol och 60- och 70-talet. Förövrigt är också trenden med transparenta glas tillbaka igen.

Ett annat exempel är John Lennon på 70-talet. De runda glasögonen blev utan tvekan hans varumärke. Hans fru Yoko Ono kastade sig också på trenden, men först och främst med solglasögon i samma stil. Hon observeras fortfarande ständigt med de runda, svarta glasögonen, som har blivit en del av hennes konstnärliga look.

Marilyn Monroe är en annan känd kvinna som använde glasögon. Hon hade ibland på sig sina cateye-glasögon, som var typiska för 50-talet. Så gjorde även Susan Sarandon då hon spelade rollen som Thelma i filmen Thelma & Louise från 1991. Av senare årgångar kan vi nämna Jennifer Aniston, Kate Winslet, Chloe Sevigny, Kate Perry, Christina Hendricks och Zooey Deschanel, varav alla med jämna mellanrum visar sig med glasögon på näsan.

Den kvinna som mer än någon annan har gjort glasögonen till en del av hennes personlighet är stilikonen Iris Apfel (94). Hennes stil kännetecknas av färgrika kläder, lager på lager med accessoarer och hon går aldrig en dag utan de stora, runda glasögonen i svart eller rött. Först ser du glasögonen, sedan henne. Som hon själv säger: "More is more, less is a bore!" Om det är en sak vi kan lära oss av den här kvinnan, så är det att experimentera lite mer - och verkligen våga synas. Gärna med ett par signaturglasögon!