1. Behöver ditt barn glasögon

  Behöver ditt barn glasögon?

Det är viktigt att barn ser bra under aktiviteter, lek och inlärning. Så här tar du reda på om ditt barn behöver glasögon.

Sitter ditt barn nära tv-skärmen eller går runt och kisar? Det kan vara tecken på att ditt barn behöver glasögon. Ett av fyra barn behöver glasögon, enligt studier. Vi ser också att närsynthet är ett ökande problem.

Barn sitter exempelvis mer med datorer, plattor och mobilen än tidigare, säger optiker Elin Hansson hos Synsam. Hon har specialkompetens på barn och syn, efter flera års utbildning i Norge och USA.

Är man närsynt har man problem att se bra på långt håll. Det gör att det kan vara svårt att se vad som skrivs på tavlan i skolan. Man bör kontrollera barnens syn en gång per år under uppväxten. Synen förändras över tid och det är inte alltid lätt att uppmärksamma att det inte är som det ska.

Här är fyra ledtrådar som kan avslöja att det kanske är dags att boka en synundersökning för ditt barn:

Klagar över skolan
När synen plötsligt börjat försämras och det blir svårt att se vad som skrivs på tavlan är det inte lika roligt att vara i skolan. Om ditt barn uppträder allt mer rastlöst under lektionerna eller klagar över att det är tråkigt i skolan kan det vara en god idé att besöka en optiker för en synundersökning.

Blinkar ofta, är röd i ögonen eller får tårar i ögonen
Alla dessa tre tecken är tydliga signaler på att det kan vara något som inte står rätt till i ögonen.

Sitter nära tv:n, surfplattan eller boken
Har ditt barn plötsligt börjat flytta sig allt närmre tv-skärmen? Detta kan helt enkelt bero på att barnets syn blivit sämre och att det därför måste korta ner avståndet till tv:n för att se något.

Får ofta ont i huvudet
Ett vanligt tecken på att något kan vara fel med synen är att man ofta får huvudvärk.   Förklaringen är att man måste anstränga sig extra mycket och kanske kisa för att se tydligt.

Vad blir i så fall nästa steg?

– Beställ tid för en syntest hos en optiker! När barnet fyllt åtta år behöver man inte längre gå till en ögonläkare.

Hur brukar barn reagera om de behöver glasögon?

– Det är oerhört olika. Vissa barn tycker att det är roligt, de kanske har en vän som också använder glasögon. Andra kan tycka att det känns jobbigt, i de fallen brukar vi vara snabba med att berätta om andra alternativ, som till exempel kontaktlinser, säger Elin. Det är inte fel att barn som behöver glasögon på heltid börjar med linser, det kan tvärtom ofta vara en fördel och i vissa fall nödvändigt exempelvis för den som idrottar.

– Förr i tiden var det inte så vanligt att rekommendera linser till barn, men det har förändrats.

– Förr i tiden var det inte så vanligt att rekommendera linser till barn, men det har hänt mycket med linserna sedan dess. Vi kan erbjuda daglinser för nästan alla synfel vilket är både enklare och snällare för ögonen.

Optikern understryker samtidigt att det är viktigt med jämna kontroller och bra uppföljning när man använder linser.

Kom ihåg att barn tar efter oss! Om du själv började med glasögon i ung ålder är det en viss chans för att det går i arv. Det är bra att vara uppmärksam på det. Ifall det visar sig att ditt barn behöver glasögon och du vill visa att det är helt normalt, kan du använda dig själv som ett exempel. Ta på dina glasögon ibland framför att använda kontaktlinserna.

– Många föräldrar har en tanke om att barnet ska välja diskreta eller neutrala glasögon, men ofta ser vi att barnen själva väljer färgglada glasögon – gärna markerade plastbågar. Det har blivit coolt att använda glasögon, kan Elin intyga.

Bågar för barn
 1. Ray-Ban Ry Junior Vista 1528 3583
  Ray-Ban
  Ry Junior Vista 1528 3583
  999 kr
  Kids