1. Håkan Broman är optiker och expert på glasögon

    vår expert på glasögon

    Håkan Broman är klinisk expert på Synsam och kan svara på det mesta om glasögon och ögonhälsa.

    Läs mer om Håkan Broman

Jag sitter mycket vid datorn. Hur vet jag om jag behöver terminalglasögon?

Om du upplever att synen har försämrats och du ser sämre, till exempel framför datorn, då kan det vara läge att ta reda på om du behöver terminalglasögon. Andra tecken kan vara huvudvärk, ont i nacken, skuldror eller axlar, koncentrationssvårigheter och trötthet efter några timmar framför datorn. Har du en rekvisition från arbetsgivare kan du boka en synundersökning för terminalglasögon.

Kan man få grå starr av solen?

Ja, ultraviolett ljus kan påskynda utvecklingen av grå starr. UV-strålningen absorberas i ögat vilket är en starkt bidragande orsak till att man utvecklar grå starr i linsen. På ögats yta kan du få något som heter pterygium, en inväxt över hornhinnan, vilket kan vara ett typiskt exempel på att ögat har blivit utsatt av för mycket UV-strålning. Starkt solljus, när du till exempel är på stranden, vid havet eller åker skidor, kan dessutom ge akuta ögonproblem. Det bildas små sår på hornhinnan. Det känns som du fått grus i ögat, det gör ont och du kan tillfälligt nedsatt syn. Därför är det alltid viktigt att skydda sina ögon mot solen.

Jag har svårt att hitta glasögon som passar mitt ansikte. De sitter sällan bra. Vad ska jag göra?

Det är viktigt att hitta rätt glasögon för just ditt ansikte. Om din båge är för liten eller för stor så kan den antingen glider ner på näsan eller kan skapa obekväma tryckpunkter. Våra optiker i butik kan hjälp dig att hitta rätt modell för sitt ansikte. Om du har handlat glasögon hos oss så kan du alltid komma in så hjälper vi till att justera dem. För dig som är medlem i Synsam Friends ingår bytesrätt de första 100 dagarna.

Hur vet jag om jag får problem med gula fläcken?

Åldersförändringar i gula fläcken är en av de vanligaste orsakerna till synnedsättning för dig över 50 år. Du kan få både torra och våta förändringar i gula fläcken. Torra förändringar är den vanligaste. Åldersförändringar i gula fläcken gör att du får sämre synskärpa. Det kan bli svårare att känna igen ansikten och du kan uppleva bortfall av bokstäver. Du kan också uppleva att bokstäverna hoppar eller dansar. Men det kan ta många år innan du märker besvär med synen, därför rekommenderar jag alltid att du som är över 65 går på regelbundna synundersökningar varje år - på så vis kan du upptäcka förändringar i tid.

MER UR VÅR KUNSKAPSBANK