Populära sökningar
Synsam

vår expert på glasögon & Linser

Håkan Broman är klinisk expert på Synsam och kan svara på det mesta om glasögon, kontaktlinser och ögonhälsa.

Läs mer om Håkan Broman

Om du upplever att synen har försämrats och du ser sämre, till exempel framför datorn, då kan det vara läge att ta reda på om du behöver terminalglasögon. Andra tecken kan vara huvudvärk, ont i nacken, skuldror eller axlar, koncentrationssvårigheter och trötthet efter några timmar framför datorn. Har du en rekvisition från arbetsgivare kan du boka en synundersökning för terminalglasögon.
Ja, ultraviolett ljus kan påskynda utvecklingen av grå starr. UV-strålningen absorberas i ögat vilket är en starkt bidragande orsak till att man utvecklar grå starr i linsen. På ögats yta kan du få något som heter pterygium, en inväxt över hornhinnan, vilket kan vara ett typiskt exempel på att ögat har blivit utsatt av för mycket UV-strålning. Starkt solljus, när du till exempel är på stranden, vid havet eller åker skidor, kan dessutom ge akuta ögonproblem. Det bildas små sår på hornhinnan. Det känns som du fått grus i ögat, det gör ont och du kan tillfälligt nedsatt syn. Därför är det alltid viktigt att skydda sina ögon mot solen.
Det är viktigt att hitta rätt glasögon för just ditt ansikte. Om din båge är för liten eller för stor så kan den antingen glider ner på näsan eller kan skapa obekväma tryckpunkter. Våra optiker i butik kan hjälp dig att hitta rätt modell för sitt ansikte. Om du har handlat glasögon hos oss så kan du alltid komma in så hjälper vi till att justera dem. För dig som är medlem i Synsam Friends ingår bytesrätt de första 100 dagarna.
Åldersförändringar i gula fläcken är en av de vanligaste orsakerna till synnedsättning för dig över 50 år. Du kan få både torra och våta förändringar i gula fläcken. Torra förändringar är den vanligaste. Åldersförändringar i gula fläcken gör att du får sämre synskärpa. Det kan bli svårare att känna igen ansikten och du kan uppleva bortfall av bokstäver. Du kan också uppleva att bokstäverna hoppar eller dansar. Men det kan ta många år innan du märker besvär med synen, därför rekommenderar jag alltid att du som är över 65 går på regelbundna synundersökningar varje år - på så vis kan du upptäcka förändringar i tid.

MER OM SYNFEL UR VÅR KUNSKAPSBANK

Synsam

10 tecken att du behöver glasögon

Suddig syn
Synsam

Närsynthet – myopi

Synfel
Synsam

Översynthet

Synfel
Synsam

Astigmatism – brytningsfel

Guide

MER OM LINSER

Synsam

Vilka linser ska man välja?

Guide
Synsam

Skötselråd för linser

Skötsel
Synsam

Linser för torra ögon

Guide
Synsam

Månadslinser vs endagslinser

Guide