Populära sökningar

Så sköter du om dina kontaktlinser

Hur sköter man egentligen sina kontaktlinser på bästa sätt och vad gör man om de skaver eller om linserna gör ögonen torra? Hur rengör man linserna och hur ofta bör man egentligen byta linsvätska i sin linsburk? Här reder vi ut! 

Synsam

Undvik ögoninflammation vid linser


Har du månadslinser ska du rengöra dem varje dag och det ska göras med linsvätska. Om du inte tvättar rent dina linser kan det hamna smuts och bakterier på dem, och det i sin tur kan leda till infektioner och i värsta fall någon form av ögoninflammation. Vanligt kranvatten får absolut inte användas för att rengöra linser, utan ökar faktiskt risken för infektion.

Har du problem med att linserna skaver, kan det beror på smuts och annat som kommit in i ögat eller som sitter på linsen. Den vanligaste orsaken till problem med linser är just hur man sköter om dem, så det lönar sig att vara noga med skötseln.
 

Så rengör du dina linser
 

  1. Tvätta händerna ordentligt innan du hanterar dina linser.
  2. Förvara dem i ett rent linsetui och använd en passande linsvätska. Undvik kranvatten! Det finns olika typer av rengöringsvätska, kolla in vårt sortiment här. Eller be din optiker rekommendera en som passar bäst för just dina linser.
  3. Har du månadslinser: Häll några droppar linsvätska på linsen och gnugga linsen försiktigt mellan fingertopparna. Skölj sen linsen med mer linsvätska innan du placerar den i ditt linsetui.
  4. Byt ut linsvätskan i ditt etui varje dag – återanvänd inte din linsvätska!
  5. Byt ut ditt linsetui varje månad, så slipper du bakterier och annat som kan skada eller påverka din lins. Här hittar du våra linsetuier online. 
     

Linser och torra ögon


Sitter du framför en dator hela dagarna eller vistas i torr luft kan du märka av linserna lite extra och ögonen kan kännas torra. Då kan du behöva särskilda ögondroppar eller kosttillskott som hjälper dina ögon att hålla fukten. Be din optiker om råd eller kolla in våra ögondroppar för torra ögon här i vår webbshop. 
 

Linser som skaver i ögonen


Har du linser som av någon anledning inte känns bekväma i ögat, eller skaver? Kolla först så att du har satt i dina linser åt rätt håll (De ska se ut som en skål på ditt finger, läs vår guide till hur man sätter i och tar ur linser här. ) och testa sen att rengöra dem i passande linsvätska.

Linser som ger irriterade och röda ögon


Om ögonen är röda eller irriterade och linserna skaver i dina ögon, trots att du har rengjort dem och satt i dem korrekt, så bör du ta ut dem. Om ögonen blir bättre och det röda försvinner när linserna är ute, bör du kasta eller reklamera dina linser. Testa sen att sätta i ett nytt par.  Om inte problemet försvinner när linsen tas ut så bör du kontakta din optiker för en kontroll. Du ska aldrig sätta i linser i röda och irriterade ögon.
 

Kan man sova med sina linser?


På natten behöver ögonen vila, precis som resten av kroppen. Har du inte så kallade dygnet-runtlinser ska du alltså ta ur linserna innan du lägger dig för natten. Pyjamas på – linser ur!
 

Kan man ha linser när man har smink?


Ja, visst kan du använda smink som vanligt, även om du har kontaktlinser i dina ögon varje dag. Men det gäller att vara smink-smart. Sätt på linserna innan du sminkar dig – ta av dem innan du sminkar av dig, så slipper du smet och klet i ögonen.
 

Kan man bada med linser?


Ja, du kan bada i både havet och i pool med linserna på, men om du simmar mycket under vatten bör du använda simglasögon. Vatten i ögonen innebär en ökad infektionsrisk, och är du oaktsam kan du i värsta fall tappa linserna i sjön. Synsam Sports erbjuder slipade simglasögon, med din styrka – kolla in deras sortiment här online. 
 

Kan man bada bastu med kontaktlinser?


Ja, det går bra att bada bastu med linser, men var försiktig när du sen badar eller duschar. Undvik att utsätta dina linser för för mycket saltvatten eller vanligt duschvatten utan att ta ur dina linser och göra rent dem med linsvätska.
 

Uppdatera dina linser


Sortimentet av linser uppdateras ständigt med nya innovativa material och funktioner, särskilt bland endagslinserna. Dessa nya linser ser till att släppa igenom mer syre till ögat så att du slipper torrhet, de har bättre komfort så att du slipper skav och de ger också en bättre synskärpa. Det kan alltså vara värt att uppgradera dig till ett par nya linser. Vi rekommenderar en rutinkontroll om året. Här kan du boka tid för en synundersökning för linser.

Byt linser regelbundet


Att använda kontaktlinserna längre än den rekommenderade tiden ökar infektionsrisken i dina ögon. Om du har månadslinser ska du byta ut dem varje månad och har du endaglinser så tar du ett nytt par varje dag. Att byta linser regelbundet minskar risken för irritation och inflammation i ögonen. Abbonera smidigt på linser med Synsam Lifestyle. 
 

Växla mellan glasögon och linser


Bara för att du har blivit linsbärare ska du inte stoppa undan glasögonen för gott. Under perioder då dina ögon är irriterade, till exempel när du är förkyld, är det skönt att vila ögonen och istället använda glasögon.

Synsam

Boka tid för synundersökning

Drar du dig för att gå och kolla synen av rädsla att något ska vara fel med din syn? För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. På Synsam kan du lita på att optikern gör en noggrann undersökning av dina ögon när du behöver glasögon eller linser.

Synsam

Linsabonnemang

Välkommen till ett enklare och tryggare sätt att ha linser. Med ett Synsam Lifestyle linsabonnemang där allt ingår, för att du ska ha rätt linser och ögon som mår bra – hela dagen.