Synundersökning – linser


Hur går det till hos en optiker när man gör en linsundersökning? Hos Synsam erbjuder vi två olika synundersökningar för linser – en linskontroll för dig som redan har linser, och en synundersökning för dig som testar linser för första gången. 

Hos Synsam erbjuder vi två olika synundersökningar för linser – en linskontroll för dig som redan har linser, och en synundersökning för dig som testar linser för första gången. 

Linsundersökning hos Synsam

Om du redan har linser i dag men vill göra en kontroll av ögat och dina kontaktlinser kan du välja att boka en vanlig synundersökning för linser hos oss. Undersökningen gäller oavsett linstyp; dagslinser, månadslinser eller 2-veckorslinser.

– Ha gärna på dig dina gamla linser när du kommer till undersökningen, så kan vi kolla hur de funkar i dina ögon, säger Håkan Broman, optiskt ansvarig på Synsam.

Har du rätt linser till dina ögon?

Under synundersökningen kontrolleras hur linsen sitter på ögat, om den verkligen passar och är optimal för just dina ögon.

– Ögonen är känsliga och fel lins på ögat kan ställa till besvär. En del har till exempel bekymmer med linser som lätt åker ut, då har de förmodligen fel lins, förklarar Håkan.

Ett annat vanligt problem är att linser kan ge torra ögon, och då kan optikern kontrollera ögat och kanske prova ut en bättre lins som släpper igenom mer syre och väta till ögat. Det kommer ständigt nya och förbättrade linser på marknaden, så det kan hända att optikern föreslår en ny lins för dig att testa. Känner du dig osäker får du ta med dig de nya linserna på prov hemma en vecka, och sen göra ett återbesök.

Förändrad syn? Testa nya kontaktlinser 

Det kan också hända att din syn har förändrats och att du behöver nya styrkor på dina linser, eller kanske har det uppstått ett brytningsfel. Var det länge sen du kollade dina ögon kan det vara en bra idé att göra en ny koll.  Är du över 40 år rekommenderar vi också ett besök hos en optiker, eftersom det då är vanligt att man får presbyopi, det vill säga åldersynthet, och kan behöva nya linser, eller till exempel progressiva linser.

Kontroll av ögat utan linser

Under linsundersökningen kontrollerar optikern även ögat utan linser. Man undersöker att ögat ser bra ut, och att det inte har några skador eller rispor. Efter en noggrann kontroll av ögats främre och yttre del kontrolleras också insidan av ögonlocket.

– Vi kollar bland annat hur blodkärlen ser ut och kontrollerar att ögat får tillräckligt med syre. Mycket av det man tittar efter handlar om att relatera till hur det såg ut tidigare. Vad händer med ögat? Finns det något som förändrats? Ser det likadant ut under ögonlocken?

Hur ofta ska man göra en linskontroll?

– Från början gjorde man linscheck varje halvår men nu har produkterna blivit bättre så vår rekommendation är att man undersöker ögonen en gång per år. Gör man en regelbunden koll kan vi upptäcka eventuella förändringar i ögat tidigare, förklarar Håkan Broman.

Är du sedan tidigare linskund hos Synsam kallas du automatiskt till en årlig synundersökning, och är du dessutom linsabonnemangskund ingår synundersökningarna kostnadsfritt. Linsundersökningen tar cirka 30 minuter och kan bokas här online. 

Nytillpassning av linser för nybörjare

För dig som inte har kontaktlinser sedan tidigare men som gärna vill börja använda det, görs en så kallad nytillpassing. Då görs en utförlig undersökning av din syn och dina ögon. Här får du också svara på frågor som rör din hälsa, till exempel om du tar några mediciner som kan påverka ögat eller din syn.

– Vi pratar också om kundens livsstil. Sitter man till exempel framför en dator och jobbar hela dagen tar vi det i beaktande när vi väljer en lins. De nya kontaktlinserna behöver vara bekväma och passa din livsstil, menar Håkan Broman.

Sätta i och ta ut linser på rätt sätt 

När optikern har valt ut en lämplig lins åt dig – till exempel endagslinser eller månadslinser – får du träna på att sätta i dem i ögonen och ta ut dem. Detta görs för att du ska känna dig trygg i all hantering av dina linser. Vanliga nybörjarfel när det gäller kontaktlinser handlar ofta om just hanteringen.

– Sköter man inte sina linser och till exempel sover med dem eller inte rengör dem ordentligt, kan det i värsta fall leda till besvär som infektioner eller röda och irriterade ögon, säger Håkan Broman.

Återbesök hos optikern ingår 

Efter en nytillpassning är du välkommen på ett återbesök – allt för att säkerställa att dina nya linser verkligen fungerar bra för dig och passar dina synfel.

– Det är viktigt att vi får feedback av kunden, så att vi kan passa ut rätt linser. Man ska inte vara rädd att berätta att linserna skaver eller att ögonen känns torra. Därför är återbesöket extra viktigt, förklarar Håkan Broman.

Linser för en månad ingår 

Vid en nytillpassning av linser – ett besök som tar 60 minuter - ingår linser för en månad, oavsett om du väljer månadslinser eller dagslinser. Återbesöket ingår i priset. Tecknar du Synsams linsabonnemang ingår årliga synundersökningar och du får dina linser bekvämt hemskickade till dig. Läs mer om det här.