Populära sökningar

Linser för torra ögon –  välj bästa linserna för dig 

Linser för torra ögon

Finns det linser för torra ögon? Svaret är ja. Oavsett varför du har torra ögon så finns det hjälp att få.  Håkan Broman, optiker på Synsam, vet vad du ska göra.

Kan man få torra ögon av sina linser?

- Ja man kan få torrare ögon. Det beror mycket på vad man har för förutsättningar innan man började med linser. Många har torra ögon utan att de använder linser. Det positiva är att det finns mycket du kan göra. Allt från olika behandlingar och att byta linser till att tillsätta ögondroppar. 

Hur vanligt är det att man har problem med torra ögon?

- Ungefär 10 till 20 procent har stora besvär men långt fler än så upplever problem. Det är vanligare att kvinnor över 40 år har problem vilket beror på hormonella förändringar som gör slemhinnorna torrare. Som kvinna kan du få hjälp med att hitta en annan lins som passar dina ögon bättre.

Torra ögon och linser – vad ska jag göra?

- Problemen försvinner när du hittar rätt kontaktlinser för dina ögon. Det finns många olika typer av linser och de som fungerar för andras ögon kanske inte passar dig. Vi tittar på materialet och väljer ett par linser som behåller fukten bättre

- Det kan vara så att du borde byta till endagslinser gjorda av sillikonhydrogel material. Dessa linser är tillverkade i de nyaste materialen, som både släpper igenom mycket syre och mycket fukt till dina torra ögon.

- Det är alltid bra att rådfråga en optiker så kan de hjälpa dig att hitta rätt behandling eller lins för dig. Det gäller att prata om när problemen uppstår. Är det någon viss tidpunkt på dagen till exempel? 

- Det är också viktigt att sköta och rengöra linserna rätt så att det inte kommer in bakterier i ögat. Läs vår guide för skötselråd av linser om du behöver friska upp minnet.

Finns det linser för torra ögon?

Känns det obehagligt och skaver när du använder dina linser? Börja med att använda smörjande droppar vid behov. Gör sedan en utredning. Tillför du bara något till ögat kommer problemen att fortsätta. 

Finns det progressiva linser för torra ögon?

- Ja det finns alla typer av linser som passar när man har torra ögon. Det gäller att hitta det material som passar dig bäst. Till exempel silikonmaterial. Mycket handlar också om hur passformen sitter också. Jag träffar alltid folk som säger att de inte kan ha linser. Men alla kan ha linser. Vi har alla olika behov och förväntningar. Har man sjukliga förändringar kanske man tycker att det är skönt att hitta en lins som man kan använda ett par timmar per dag.

Finns det endagslinser för torra ögon?

- Det finns tre endagslinser i sillikonhydrogel som jag skulle rekommendera. EyeQ One-Day Superior och Oasys 1 day.

Läs också vår artikel Torra ögon – vad kan man göra?