Tips för dig som bär linser


Att börja med linser istället för glasögon känns för många som en stor befrielse. Men det finns ändå vissa saker du bör tänka på – för att göra livet med linser ännu enklare.

Populära linser på Synsam
 1. EyeQ One-Day Multifocal 30 st/box
  EyeQ One-Day Multifocal
  30 st/box
  299 kr
 2. EyeQ One-Day Superior 30 st/box
  EyeQ One-Day Superior
  30 st/box
  269 kr
 3. DAILIES Total 1 30 st/box
  DAILIES Total 1
  30 st/box
  369 kr
 4. EyeQ One-Day Premium 30 st/box
  EyeQ One-Day Premium
  30 st/box
  199 kr
 5. EyeQ 24 6 st/box
  EyeQ 24
  6 st/box
  429 kr
 6. 1-Day Acuvue Moist for Astigmatism 30 st/box
  1-Day Acuvue Moist for Astigmatism
  30 st/box
  359 kr
 7. EyeQ One-Day Aqua 30 st/box
  EyeQ One-Day Aqua
  30 st/box
  199 kr
 8. EyeQ Multifocal 3 st/box
  EyeQ Multifocal
  3 st/box
  369 kr

Håll linserna rena

När du använder kontaktlinser är det viktigt att du håller dem rena. Be din optiker rekommendera vilken sorts linsvätska som passar bäst för just dina linser. Linsvätskan kan inte återanvändas, dina linser kräver en ny värska varje dag. Det är också vikigt att du är ren om händerna när du hanterar dina kontaktlinser. Börja därför alltid med att tvätta dina händer innan du börjar med din linsprocedur.

Pyjamas på – linserna av

På natten behöver ögonen vila, precis som resten av kroppen. Har du inte så kallade dygnet-runtlinser ska du alltså ta ur linserna innan du lägger dig för natten. Tänk på att byta linsvärska varje natt samt byta linsetui då och då.

Smink + linser = sant

Visst kan du använda smink som vanligt trots att du har blivit linsbärare. Men det gäller att vara smink-smart. Sätt på linserna innan du sminkar dig – ta av dem innan du sminkar av dig.

Bada med linser

Du kan bada med linserna på, men om du simmar mycket under vatten bör du använda simglasögon. Vatten i ögonen innebär en ökad infektionsrisk.

Linser med UV-skydd

Du vet väl att det finns linser med UV-skydd? Kolla med din optiker.

Linser och ögondroppar

Sitter du framför en dator hela dagarna eller vistas i torr luft kan du märka av linserna lite extra. Då kan du behöva särskilda ögondroppar eller kosttillskott som hjälper dina ögon att hålla fukten. Be din optiker om råd.

Byt linser regelbundet

Att använda kontaktlinserna längre än den rekommenderade tiden ökar infektionsrisken. Om du har månadslinser rekommenderar vi att du byter linser varje månad. Har du daglinser så tar du ett nytt par varje dag.

Lyssna på din optiker

Dina ögon kan behöva perioder av vila. Lyssna på din optiker, hen vet hur länge du kan bära dina linser varje dygn.

Växla mellan glasögon och linser

Bara för att du har blivit linsbärare ska du inte stoppa undan glasögonen för gott. Under perioder då dina ögon är irriterade, till exempel när du är förkyld, är det skönt att vila ögonen och istället använda glasögon.

Linskoll

Kontrollera regelbundet att dina ögon inte är röda, torra eller irriterade och att linserna känns bekväma. Annars kan det vara läge för en ny synundersökning. Vi rekommenderar en rutinkontroll om året.

 1. Boka tid för att synundersökning

Boka tid för synundersökning


För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. Är du linsbärare rekommenderar vi aatt du kontrollerar dina ögon en gång per år. Boka din synundersökning hos oss.

Gör det här eller kontakta din närmaste Synsam-butik

Boka tid här