Tips för dig som bär linser


Att börja med linser istället för glasögon känns för många som en stor befrielse. Men det finns ändå vissa saker du bör tänka på – för att göra livet med linser ännu enklare.

Så sätter du in dina endagslinser


Att börja med linser istället för glasögon känns för många som en stor befrielse. Men det finns ändå vissa saker du bör tänka på. Filmen ”Så sätter du in dina endagslinser” finns till för att hjälpa dig med dina nya kontaktlinser under den första delen av resan. Denna video är skapad som support till den träning som du får av din optiker, och fokuserar på bra tips när du ska sätta i dina endagslinser..

Så sätter du in dina månadslinser


Filmen ”Så sätter du in dina månadslinser” finns till för att hjälpa dig med dina nya kontaktlinser under den första delen av resan. Denna video är skapad som support till den träning som du får av din optiker, och fokuserar på bra tips när du ska sätta i dina månadslinser, samt hur du tvättar och hanterar dem på bästa sätt.  

Så tar du ur dina endagslinser


Den första tiden som linsbärare är det mycket att tänka på. Det är vanligt att man känner sig osäker på hur man tar ut sina endagslinser. Denna video är skapad som support till den träning som du får av din optiker, och fokuserar på bra tips när du ska ta ut dina endagslinser.

Så tar du ur dina månadslinser


Den första tiden som linsbärare är det mycket att tänka på. Det är vanligt att man känner sig osäker på hur man tar ut sina månadslinser. Denna video är skapad som support till den träning som du får av din optiker, och fokuserar på bra tips när du ska ta ut dina månadslinser samt hur du tvättar och hanterar dem på bästa sätt.  


Håll linserna rena

När du använder kontaktlinser är det viktigt att du håller dem rena. Be din optiker rekommendera vilken sorts linsvätska som passar bäst för just dina linser. Linsvätskan kan inte återanvändas, dina linser kräver en ny värska varje dag. Det är också vikigt att du är ren om händerna när du hanterar dina kontaktlinser. Börja därför alltid med att tvätta dina händer innan du börjar med din linsprocedur.

Pyjamas på – linserna av

På natten behöver ögonen vila, precis som resten av kroppen. Har du inte så kallade dygnet-runtlinser ska du alltså ta ur linserna innan du lägger dig för natten. Tänk på att byta linsvärska varje natt samt byta linsetui då och då.

Smink + linser = sant

Visst kan du använda smink som vanligt trots att du har blivit linsbärare. Men det gäller att vara smink-smart. Sätt på linserna innan du sminkar dig – ta av dem innan du sminkar av dig.

Bada med linser

Du kan bada med linserna på, men om du simmar mycket under vatten bör du använda simglasögon. Vatten i ögonen innebär en ökad infektionsrisk.

Linser med UV-skydd

Du vet väl att det finns linser med UV-skydd? Kolla med din optiker.

Linser och ögondroppar

Sitter du framför en dator hela dagarna eller vistas i torr luft kan du märka av linserna lite extra. Då kan du behöva särskilda ögondroppar eller kosttillskott som hjälper dina ögon att hålla fukten. Be din optiker om råd.

Byt linser regelbundet

Att använda kontaktlinserna längre än den rekommenderade tiden ökar infektionsrisken. Om du har månadslinser rekommenderar vi att du byter linser varje månad. Har du daglinser så tar du ett nytt par varje dag.

Lyssna på din optiker

Dina ögon kan behöva perioder av vila. Lyssna på din optiker, hen vet hur länge du kan bära dina linser varje dygn.

Växla mellan glasögon och linser

Bara för att du har blivit linsbärare ska du inte stoppa undan glasögonen för gott. Under perioder då dina ögon är irriterade, till exempel när du är förkyld, är det skönt att vila ögonen och istället använda glasögon.

Linskoll

Kontrollera regelbundet att dina ögon inte är röda, torra eller irriterade och att linserna känns bekväma. Annars kan det vara läge för en ny synundersökning. Vi rekommenderar en rutinkontroll om året.

  1. Boka tid för att synundersökning

Boka tid för synundersökning


Drar du dig för att gå och kolla synen av rädsla att något ska vara fel med din syn? För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. På Synsam kan du lita på att optikern gör en noggrann undersökning av dina ögon när du behöver glasögon eller linser.

Boka nu!
  1. Boka tid för att synundersökning

Linsabonnemang


Välkommen till ett enklare och tryggare sätt att ha linser. Med ett Synsam Lifestyle linsabonnemang där allt ingår, för att du ska ha rätt linser och ögon som mår bra – hela dagen.

 

Läs mer om abonnemanget här