1. Linsguide: Sätta in och ta ur linser

Dags att skaffa linser – Så väljer du rätt sort

På Synsam kan du köpa alla slags linser – här reder vi ut de olika sorterna.

Oavsett om du är närsynt, långsynt eller har brytningsfel, kan du i princip alltid använda kontaktlinser för att korrigera din syn. En synundersökning hos någon av våra optiker kan ge dig besked om vilken typ av linser som passar ditt synfel. Synsam har också ett smidigt linsabonnemang där vi skickar hem dina linser när du behöver dem.

Boka synundersökning för linser

De olika linstyperna

• Månadslinser – finns som sfäriska linser, multifokala (progressiva) eller toriska (brytningsfel)

 Endagslinser – finns som sfäriska linser, multifokala (progressiva) eller toriska (brytningsfel)

• Tvåveckorslinser – finns som sfäriska linser, multifokala (progressiva) eller toriska (brytningsfel)

Dygnet-runtlinser – finns som sfäriska linser, multifokala (progressiva) eller toriska (brytningsfel)

Vilka kontaktlinser man ska välja beror på några faktorer; din ögonform och känslighet, hur ofta du vill använda linserna, och slutligen, hur ofta du vill byta du dina linser? Det finns olika kända märken av kontaktlinser, och här kan du se hela vårt utbud av linser online

Det finns ingen övre åldersgräns för när man kan använda linser, och linser passar också för barn. Oavsett val så är det viktigt att du regelbundet kontrollerar dina ögon och dina linser hos din optiker. Man vill gärna fånga upp eventuella förändringar i ögat, eller om ditt synfel förändras. Att du har rätt kontaktlinser för dina ögon är viktigt för att du ska se bra, men också för att dina ögon ska må så bra som möjligt.

Endagslinser mest hygieniskt

Endagslinser är enkelt, bekvämt, säkert och hygieniskt. Men framför allt är endagslinserna av i dag av den allra bästa kvaliteten vilket är väldigt bra för din ögonhälsa. De släpper igenom mycket syre till ögat, och de är av hög optisk kvalitet, vilket betyder att du ser riktigt bra i dem och kan samtidigt låta ögat ”andas”.

Endagslinser är ett bra komplement för dig som har glasögon, så att du kan varva och ha frihet att välja som du vill. Men självklart kan också använda dina endagslinser varje dag, och byter då till nya linser varje dag. I dag finns det endagslinser som korrigerar i princip alla typer av synfel, till exempel endagslinser för brytningsfel och du kan även få progressiva linser som alternativ. 

Månadslinser 

Månadslinser kan användas i upp till en månad i taget och är ett bra alternativ till endaglinser. Du tar ut linserna varje natt och rengör dem i ett linsetui med linsvätska. Dagen efter sätter du i dem igen. Efter 30 dagar kastar du dem och byter till ett nytt par linser. Våra månadslinser korrigerar alla typer av synfel. Är du astigmatiker eller behöver progressiva månadslinser så har vi det också.

Det är viktigt att månadslinserna får rengöras varje natt i linsvätskan, och förvaras i den vätska som rekommenderas av din optiker. Här hittar du vårt sortiment av linsvätskor online.

Tvåveckorslinser kan användas på olika sätt; antingen tar du ut dem varje natt, precis som en vanlig månadslins, under två veckors tid och sen slänger du dem, eller så kan du använda linsen dygnet runt i en vecka. Rådfråga din optiker hur du bäst ska hantera dina linser, och vad som bäst passar dina linser.

Dygnet-runtlinser går att sova i

Inte alla kan bära dygnet-runtlinser, eftersom det beror på om de passar dina ögon eller inte. Våra optiker kan hjälpa dig genom en undersökning. Våra 24-timmarslinser kan du sova i, och dessa dygnetruntlinser korrigerar för närsynthet, astigmatism och vid behov finns det också progressiva dygnet-runt-linser. Boka in en tid för linsundersökning, så kan din optiker ge dig råd.

Progressiva linser

När du runt 40 kan synen förändras och du kan komma att behöva se bättre på både nära och långt håll samtidigt. Progressiva linser kallas också multifokala eller bifokala linser och har alltså flera olika styrkor i linsen. De är utformade för att se bra i alla avstånd, oavsett synriktning och passar dig som har åldersynthet eller presbyopi som det också heter.  Du kan få både endags- och månadslinser som progressiva linser.

Toriska linser – astigmatiska linser

Visst kan du bära linser om du har brytningsfel! Toriska linser är utformade för att kunna korrigera din syn om du har brytningsfel, så kallad astigmatism. Kontaktlinser för astigmatism (brytningsfel) finns både som månads- och endagslinser och kan även kombineras om du vill ha progressiva linser.

Synsams linsabonnemang

*För dig som vill slippa handla dina linser i butik, eller online varje månad eller varje halvår, kn du enkelt teckna vårt linsabonnemang. Det innebär att vi skickar hem linserna till dig när du önskar, kanske en gång i månaden, eller en gång i halvåret. Som linsabonnemang-kund får du också gratis synundersökning en gång per år. Läs mer om vårt linsabonnemang

Nattlinser

Nattlinsen är en formstabil kontaktlins med mycket speciella egenskaper. Du använder den på natten! Nattlinser omformar hornhinnan medan du sover, så att du kan se tydligt nästa dag utan att använda glasögon eller kontaktlinser. Även efter den första natten kommer du att uppleva en märkbar förändring, och vanligtvis efter 3-12 dagar kommer du att uppnå full effekt av linsen. Nattlinsens effekt verkar hela dagen, minst 16 timmar. Ju lägre styrka desto längre effekt. Kolla med din optiker!

Sfäriska linser

Sfäriska linser täcker dina grundläggande synbehov är designade att lägga sig helt runt om ögonlinsen och korrigerar synen för dig som är närsynt eller långsynt/översynt.

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


 

Dags för synundersökning?Boka en tid hos våra optiker här.

Boka synundersökning

Hitta din butikFrån Ystad till Kiruna. Besök någon av våra 200 butiker. 

Till butiken