Populära sökningar

Veckolinser & tvåveckorslinser

Denna typ av korttidslinser är väl ämnade för korrigering av de flesta synfel. En begränsning är att utbudet inte är lika stort som för andra linser. I Synsams sortiment hittar du sfäriska, toriska och multifokala veckolinser i serierna Acuvue 2, Acuvue Oasys och Acuvue Oasys for Astigmatism. 

Så fungerar veckolinser 

Du använder veckolinser, som också kallas tvåveckorslinser, i mellan en och två veckor, sedan slänger du dem och tar ett par nya. Användningstiden varierar beroende på om man endast använder veckolinserna på dagarna eller väljer att ha dem på hela dygnet. Om du använder linser dygnet runt räcker de i sex dagar, men om du tar ut dem över natten räcker de i två veckor vilket är vad det är testade och godkända för. 

Veckolinser är en bra kompromiss för den som inte vill byta linser varje dag eller ha samma linser i en månad. Veckolinserna passar bra för dig som vill byta ut glasögonen för en tid. För en aktiv person som idrottar mycket så är veckolinser en passande lösning då man slipper använda glasögon som kan vara i vägen vid utövandet av olika sporter. I och med att man använder linserna relativt kort tid risken mindre för beläggningar och irritationer så länge man följer rekommendationerna för hygien. 

Så tar du hand om dina veckolinser bäst 

Rengör veckolinserna genom att lägga linserna i handlflatan och mekaniskt gnugga båda sidor. Var alltid noga med att tvätta händerna innan hantering av linser. Eftersom användningstiden inte är så lång som en hel månad så behövs inget separat proteinavlägsnande medel. 

På kvällen tar du ut linserna, rengör dem och lägger dem i linsvätska i ett linsetui över natten. Tiden för användandet för varje veckolins börjar räknas då du öppnar den separata förpackningen. 

Varför välja veckolinser? 

Denna typ av korttidslinser är väl ämnade för korrigering av de flesta synfel. En begränsning är att utbudet inte är lika stort som för andra linser. I Synsams sortiment hittar du sfäriska, toriska och multifokala veckolinser i serierna Acuvue 2,? Acuvue Oasys och Acuvue Oasys for Astigmatism

• Om du har känsliga ögon är veckolinser ett bra alternativ.
• Veckolinser passar torra ögon. 
• Ger stor valfrihet – använd dem under två veckor med rengöring eller i sex dagar om du låter dem sitta i. 
• Går att sova med. 
• Veckolinser är billigare än endagslinser.

Vanliga frågot om veckolinser

Om man använder veckolinser längre än vad som är avsett kommer det att ansamlas mer protein på dem vilket kan leda till irritation och ögonskador eller ögoninflammation. Det är därför oerhört viktigt att följa de tidsintervall som uppges. 

Styrkan på kontaktlinserna är inte densamma som för glasögon. Kontaktlinser provas ut hos en optiker, som förutom att kontrollera rätt styrka även provar ut så att passform och material är anpassade för dina ögon.

Eftersom det är olika passform på olika linser ska du alltid rådgöra med en optiker innan du överväger att byta. Styrkan skiljer sig sällan mellan olika sorter men det förekommer. 

Ja, det finns veckolinser mot astigmatism, även kallat toriska veckolinser. Se bland annat Acuevue Oasys for Astigmatism

Ja, numera finns det veckolinser för att korrigera i stort sett alla synfel. 

• Sfäriska veckolinser som korrigerar synen för närsynta eller långsynta/översynta. Genom sin design justeras synfelet så att du ser skarpt. Här erbjuder vi exempelvis Acuvue 2 och Acuvue Oasys.
• Progressiva (kallas även multifokala eller bifokala) veckolinser kan användas vid ålderssynthet vilket brukar uppstå runt 40 år. Då kan man behöva korrigera synen både på nära och långt håll samtidigt. Du har?i detta fall flera olika styrkor i en och samma lins för att se bra på alla avstånd. 
• Toriska veckolinser korrigerar brytningsfel, eller så kallad astigmatism.

För slippa utsätta dina ögon för risker provas dina linser ut hos en optiker som ser till att du får rätt sorts linser i rätt styrka på veckolinser. Det gäller också att ta reda på om dina ögon är lämpliga att bära linser. 

De mer traditionella veckolinserna är tillverkade av hydrogel. Veckolinser som är gjorda av det nya materialet silikonhydrogel kan du bära betydligt längre perioder, och till och med sova med dem på. Detta eftersom materialet släpper in sex gånger mer syre till ögat än traditionella linser. Silikonhydrogellinser kallas även för dygnet runt-linser. Gör ett test och se vilka som passar bäst för dig.