Solglasögon 2020 – här är årets snyggaste bågar

Älskar du solglasögon och trender? Hur ser sommaren 2020 ut när det gäller trendiga solglasögon? Synsam Designguru Wai Chan visar dig de senaste solglasögon-trenderna för 2020 och väljer ut sina favoriter.

Solen är framme och snart väntar en lång sommar där vi kan skydda våra ögon med årets nya solglasögon. Vill man inte jaga trendiga solglasögon 2020 är man aldrig fel i klassiska modeller av solglasögon som runda bågar, pilotbågar och fyrkantiga solglasögon i retromodell. Synsams designexpert Wai Chan har koll på årets trendiga bågar:

Vilka stora solglasögontrender ser vi 2020?

– En riktigt stor trend just nu är athleisure. Det har varit en trend länge inom klädmode men slår nu kraftigt inom solglasögon. Det handlar om sportiga, atletiska solglasögon som passar in i dagens livsstil, både på jobbet, på fest eller hemma. Sport möter fritid helt enkelt, säger Wai Chan.

Det ställs också högre krav på komfort:

– Bågarnas ska inte bara vara snygga nu. De ska sitta skönt för att passa in i våra liv. Fler kollektioner består av lättare material och vi ser bågar med en lätt böjning runt ansiktet som gör att de sitter bättre. Det finns också bågar med gummieffekt som kan greppa huvudet bättre, säger Wai Chan.

Även hållbarhet väcker våra sinnen och genomsyrar årets kollektioner.

– Det är kul att kunderna efterfrågar hållbarhet. Vi har i dag flera miljövänliga solglasögon att välja mellan - alla vill vara med och bidra. Vi har varit noggranna med att involvera våra kunder. I vårt abonnemang kan du lämna in gamla solglasögon så återvinner vi dem så vi tillverkar nya, säger Wai Chan.

Maxi och mini-trenden håller också i sig.

- Man går från den ena extremen till den andra. Från extremt oversized till små glas i bågarna. Båda är trendigt, säger Wai Chan.

Här delar Wai med sig av de hetaste solglasögon-trenderna våren 2020:

SPORTIGA SOLGLASÖGON

 1. Saint Laurent SL 243 004 6017
  Saint Laurent
  SL 243 004 6017
  3 000 kr
  Bara online

Athletic + Leisure = Athleisure. De här bågarna finns i alla former och färger. Vi ser allt från mer slimmad till superoverzised XXL-bågar. Med både kraftiga och supertunna skalmar. Även färgskalan varierar – från starka till mer subtila färger. Vi ser solglasögon som påminner direkt om en träningsoverall eller gympaskor i sin utformning, men också sportiga solglasögon som är mer sofistikerade. Modellerna inom är athleisure är både unisex, feminina och maskulina. Dam eller herr spelar ingen roll. Det finns solglasögon för alla inom den här genren. Materialet håller genomgående hög kvalitet.

HÅLLBARA SOLGLASÖGON

 1. Circular Collection S7 C59 5424
  Circular Collection
  S7 C59 5424
  2 000 kr
 2. Fellepini x Sea2See Baltic C3 5717
  Fellepini x Sea2See
  Baltic C3 5717
  1 900 kr

Solglasögon finns nu i många olika återvunna material. I nya klimatsmarta Circular Collection är alla solglasögon gjorda av material som samlats in från gamla bågar. Färgerna varierar därför och alla får sin unika båge. Tittar vi på färger så ser vi nyanser som håller länge rent trendmässigt. Många av färgerna i de nya solglasögon-kollektionerna påminner om naturen, till exempel skogsgrön eller sköldpaddsmönster. Vi ser också fler solglasögon i högkvalitativa material, som till exempel karbon och titan. Nu vill vi konsumera sådant som vi kan bära länge och därför kommer många klassiska former tillbaka 2020.

SOLGLASÖGON MED SMÅ GLAS

Från svenska modebloggare till Beyoncé till. Alla bär dem – solglasögon med små glas. Kalla dem micro, mini eller petit. En sak är säker - små solglasögon är fortsatt inne. De små bågarna finns överallt, från stora märken som Balenciaga och Prada till mer budgetvarianter. Formerna varierar. Välj och vraka mellan kattiga, runda eller fyrkantiga varianter. Du kan hitta svarta små bågar med inspiration från 90-talet och Matrix eller mer glamorösa varianter.

STORA OVERSIZED SOLGLASÖGON

Från en extrem till en annan. Samtidigt som mini-trenden håller i sig är också maxi hett. Det finns olika varianter. Både med tydliga skalmar och tunna metallskalmar. Med stora solglasögon kan göra ett starkt statement i vår. Stora solglasögon ger dig dessutom lite mer skydd mot skadliga UV-strålar eftersom de täcker mer hud i ansiktet. I år har många designer tagit ut svängarna extra mycket och visar upp skalmarna ordentligt med märkbara detaljer.

Wai plockar ut favoriter för dam och herr:

solglasögon DAM

 1. Fellepini x Sea2See Mediterranean C4 5716
  Fellepini x Sea2See
  Mediterranean C4 5716
  1 900 kr
 2. Fellepini S35 C2 5522
  Fellepini
  S35 C2 5522
  1 700 kr
 3. D. Arnesen S8 C12 5517
  D. Arnesen
  S8 C12 5517
  900 kr

solglasögon herr

 1. Fellepini S36 C1 5717
  Fellepini
  S36 C1 5717
  1 700 kr
 2. EOE EYEWEAR Seskarö Northern Black 5418
  EOE EYEWEAR
  Seskarö Northern Black 5418
  1 450 kr
  Bara online

Uppdaterad: Läs också trendiga solglasögon 2022