Ida Malmblad

 

Ida Malmblad
Ida Malmblad är optiker och kan svara på frågor om barn. Se fler artiklar från Synsams expert på barn.


 

Jag tycker att min son, 8 år, klagar ofta på huvudvärk. Kan han behöva glasögon?

Ja, huvudvärk är ett vanligt tecken på försämrad syn. Det kan vara så att din son är närsynt. Om han kisar för att kunna se tydligt eller inte ser till whiteboarden i klassrummet är det andra tydliga tecken. Han kanske säger att han blir trött i ögonen? Närsynthet är vanligt. Aktuella siffror visar andelen närsynta barn och unga i Sverige ökar. Vi vet att det finns en ärftlig faktor bakom närsynthet men studier visar också att sättet vi använder våra ögon på spelar en avgörande roll. För mycket närarbete och brist på utomhusvistelse kan påverka barnens syn negativt. Jag skulle rekommendera att ni undersöker synen hos en optiker för att ta reda på om ett synfel ligger bakom huvudvärken. Synsam erbjuder gratis synundersökning för barn mellan åtta och tolv år.

Kan man göra något för att förhindra att barn får sämre syn?

Om du har ett barn som lider av närsynthet (myopi), det vill säga ser bra på nära håll men sämre på långt håll, så finns det nu en kontaktlins som heter MiSight 1-day. Det är världens första endagslins som håller tillbaka utvecklingen av närsynthet hos barn. Genom att låta ditt barn använda MiSight 1-day finns det en möjlighet att bromsa att närsyntheten utvecklas lika snabbt och lika mycket hos barnet. Du som förälder kan påminna ditt barn om att ta pauser från skärmen. Ögat mår som bäst när det får omväxling, vila och får vara ute och se på långt håll. Som förälder kan du också hjälpa till att upptäcka synfel i tid. Var uppmärksam på tecken på synfel och boka en synundersökning regelbundet.

Min dotter behöver innebandyglasögon, vilka skulle du rekommendera?

Sedan 2019 finns regler som säger att barn som är 15 år eller yngre måste bära godkända innebandyglasögon. Så det är bra att du undersöker det! Om din dotter redan bär "vanliga" glasögon på grund av synfel så kan hon bära dessa i stället för skyddsglasögon. Men slipade skyddsglasögon för innebandy är att föredra eftersom de är betydligt tåligare och glaset går att få okrossbart. Jag vet inte exakt hur gammal din dotter är, men vi på Synsam erbjuder gratis aktivitetsglasögon med styrka till barn mellan fem och tolv år. De passar perfekt om du letar efter innebandyglasögon för barn.


 

MER UR VÅR KUNSKAPSBANK