Populära sökningar
pojke i solglasögon

Guide: Solglasögon för barn

Precis som du skyddar ditt barn mot solen med UV-kläder och solskyddskräm, lika viktigt är det att du skyddar ditt barns ögon mot de skadliga UV-strålarna från solen. Men vad ska man tänka på när man köper solglasögon för barn?


10 populära solglasögon för barn

Ida malmblad legitimerad optiker

Därför ska barn använda solglasögon

Vi frågade Ida Malmblad, optiker och barnexpert, varför det är viktigt med solglasögon för barn och vad man ska tänka på inför köpet av barnsolglasögon. 

Idas tips inför köp av solglasögon för barn:

1. Köp solglasögonen med bra UV-skydd

Barnens ögon är extra känsliga för UV-strålning eftersom deras linser är klarare och pupillen som släpper in ljus i ögat är större. Det gör det möjligt för högre nivåer av UV-strålning att nå den kristallina linsen, bakom den färgade delen av ögat och även näthinnan.

• Flera ögonsjukdomar, framför allt grå starr, förknippas med UV-strålning.
• Barn tillbringar dessutom mer tid ute vilket gör att deras genomsnittliga UV-exponering är tre gånger så hög som en vuxen.
• En australiensk studie visar att vid 20 års ålder har barn utsatts för cirka 40 till 50 procent av UV-strålning de kommer att utsättas för under hela sin livstid*. 

2. Se upp för billiga kopior

Dessutom leksaksglasögon som inte skyddar barnets öga alls. Tänk på att det är skillnad på glas och glas. 

Barn tillbringar mer tid ute vilket gör att deras genomsnittliga UV-exponering är tre gånger så hög som en vuxen.
 

3. Var extra försiktig vid vatten eller snö

Det finns situationer där ditt barn kommer utsättas för extra mycket strålning, som på vattnet eller ute i snön. Vill du vara säker på att ingen UV-strålning når ögat ska du använda dig av ett UV 400 filter som filtrerar bort all skadlig UV-strålning.

4. Utgå ifrån ålder

Synsams solglasögon för barn är utformade för åldern 2 till 14 år och finns i olika storlekar och modeller. Är ditt barn mellan 2 till 3 år? Eller kanske till och med lite lite äldre, men väldigt aktiv och rörlig så finns två solglasögon med rem från Polaroid. De är väldigt omtyckta  eftersom det är vanligt att de allra minsta lätt tappar eller försöker ta av sig sina solglasögon. Med remmen hålls de på plats. 

Solglasögon för barn

5. Välja rätt form på bågen

Ett tips är att välja solglasögon som är stora och kupade så att de inte släpper in så mycket ljus på sidorna och skyddar huden runt ögonen. Speciellt när barnen är små och extra känsliga.

6. Låt barnet vara med och välja

Du kan visa vilket utbud som finns online eller ta med barnet in i en butik och välja bågar. Om barnet har fått vara med och engagera sig i valet kanske chansen att solglasögon används faktiskt ökar. Även när du inte är där och håller koll!

7. Det finns solglasögon för barn med styrka

Har ditt barn synfel kan du också köpa slipade solglasögon med styrka hos oss på Synsam.  Ni väljer själv enRay-Ban Junior modell, till exempel Polaroid eller Ray Ban, och sedan slipas glasen så att de passar det synfel som barnet har. Alla våra vanliga barnglasögon från Ai Young går också att få som solglasögon. Säg till i din närmaste butik så får ni hjälp! 

8.  Märkerbågarna skyddar också

Många föräldrar vill att barnen också ska ha trendiga  bågar. Idag behöver du inte välja mellan design och skydd. Alla våra solglasögon från Ray Ban Junior har till exempel ett UV 400 filter.

*Källa: Childhood exposure to ultraviolet radiation and harmful skin effects: epidemiological

pojke i Ai young solglasögon

Ai Young

Med Ai Young designar du själv hur glasögonen och solglasögonen ska se ut. Alla våra glasögon från Ai Young går att få som solglasögon, med eller utan styrka. Kom in i din närmaste butik så hjälper vi dig.

pojke i Ai young solglasögon

100% UV Skydd

Hos Synsam kan du känna dig trygg  med att oavsett vilken modell du väljer så har glasögonen CE-märkning och 100 % UV-skydd. En CE-märkning garanterar ett stort UV-skydd.

Kvinna i solglasögon

4 av 10 skyddar inte ögonen

En studie visar att 4 av 10 svenskar inte använder solglasögon. Samtidigt sägs det att barn gör som vi gör. Äter du till exempel hälsosamt eller bär hjälm så är chansen större att dina barn också gör det. Detsamma gäller solglasögon.

synundersökning av ung pojke

Boka gratis synundersökning

Boka gratis synundersökning för barn 8-12 år.