1. Solglasögon för barn på Synsam

Solglasögon för barn – fem saker att tänka på

 

Precis som du skyddar ditt barn mot solen med UV-kläder och solskyddskräm, lika viktigt är det att du skyddar ditt barns ögon mot de skadliga UV-strålarna från solen. Men vad ska man tänka på när man köper solglasögon för barn?

 

Vi frågade Håkan Broman, optiker och expert på glasögon för barn, varför det är viktigt med solglasögon för barn och vad man ska tänka på inför köpet av barnsolglasögon.
 

Därför ska barn använda solglasögon


– Barnens ögon är extra känsliga för UV-strålning eftersom deras linser är klarare och pupillen som släpper in ljus i ögat är större. Det gör det möjligt för högre nivåer av UV-strålning att nå den kristallina linsen, bakom den färgade delen av ögat och även näthinnan.

– Flera ögonsjukdomar, framför allt grå starr, förknippas med UV-strålning.

– Barn tillbringar mer tid ute vilket gör att deras genomsnittliga UV-exponering är tre gånger så hög som en vuxen. Till exempel visar en studie att vid 20 års ålder har barn utsatts för cirka 40 till 50 procent av UV-strålning de kommer att utsättas för under hela sin livstid. 

– Fler studier har visat att uppkomsten av hudcancer har sitt ursprung till mellan 5-10 procent i den tunna huden runt ögonen.
 

Här är Håkans bästa tips: 

1. Köp UV-säkra solglasögon för barn


Var extra noggrann när du väljer solglasögon till ditt barn.

– Det säljs billiga kopior överallt. Dessutom leksaksglasögon som inte skyddar barnets öga alls. Tänk på att det är skillnad på glas och glas, säger Håkan Broman.

Synsams solglasögon för barn är utformade för åldern 2 till 14 år och finns i olika storlekar och modeller. Det absolut viktigaste är att se till att barnets solglasögonen har ett bra glas som tar bort UV-strålar.

– För oss är det viktigt att alla våra solglasögon för barn har hög kvalitet och är säkra. Hos Synsam kan du känna dig trygg  med att oavsett vilken modell du väljer så har glasögonen CE-märkning och 100% UV-skydd. En CE-märkning garanterar ett stort UV-skydd, där det mesta av den farliga UV-strålningen filtreras bort, säger Håkan Broman.

Vill du vara säker på att ingen UV-strålning når ögat ska du använda dig av ett UV 400 filter som filtrerar bort all skadlig UV-strålning.

– I situationer där ditt barn kommer utsättas för extra mycket strålning, som på vattnet eller ute i snön, är ett glas med UV 400 filter att föredra, säger Håkan Broman.
 

2. Utgå ifrån ålder när du väljer modell på ditt barn solglasögon


Är ditt barn mellan 2 till 3 år? Eller kanske till och med lite lite äldre, men väldigt aktiv och rörlig så finns två solglasögon med rem från Polaroid.

– De här glasögonen är väldigt omtyckta  eftersom det är vanligt att de allra minsta lätt tappar eller försöker ta av sig sina solglasögon. Med remmen hålls de på plats, säger Håkan Broman

Det är också bra att välja rätt form på bågen.

– Ett tips är att välja solglasögon som är stora och kupade så att de inte släpper in så mycket ljus på sidorna och skyddar huden runt ögonen. Speciellt när barnen är små och extra känsliga, säger Håkan Broman.
 

3.  Låt barnet vara med och välja sina solglasögon


En smart idé är att låta barnet vara med och välja solglasögon. Du kan visa vilket utbud som finns online eller ta med barnet in i en butik och välja bågar.

– Om barnet har fått vara med och engagera sig i valet kanske chansen att solglasögon används faktiskt ökar. Även när du inte är där och håller koll! säger Håkan Broman.

Är märkesbågarna för barn också säkra för solen?

– Många föräldrar vill att även barnen ska ha trendiga bågar. Idag behöver du inte välja mellan design och skydd. Alla våra solglasögon från Ray Ban Junior har till exempel ett UV 400 filter, säger Håkan Broman.
 

4. Det finns solglasögon för barn med styrka


Har ditt barn synfel kan du också köpa slipade solglasögon med styrka hos oss på Synsam.  Ni väljer själv en modell, till exempel Polaroid eller Ray Ban, och sedan slipas glasen så att de passar det synfel som barnet har.

Här kan du boka synundersökning för ditt barn om du misstänker att ditt barn ser dåligt.
 

5. Föregå med gott exempel och bär solglasögon


En studie visar att 4 av 10 svenskar inte använder solglasögon. Samtidigt sägs det att barn tar efter sina föräldrars beteende. Äter du till exempel hälsosamt, motionerar eller bär hjälm så är chansen större att dina barn också gör det. Detsamma gäller solglasögon. Föräldrar kan vara viktiga förebilder för sina barn. När föräldrar använder solskydd blir barnen mer benägna att sydda sig också.

De hälsosamma vanor som vi lär sig oss barn är mer troliga att hålla i sig när vi blir äldre. En amerikansk studie om solskydd visar till exempel att fler av de tonåringar som använde solskydd hade haft föräldrar som insisterade att de skulle använda det när de var barn.

– Förutom att det är bra att vara en god förebild är det så klart viktigt att även du skyddar dina ögon, säger Håkan Broman.

• Här kan du se vårt utbud av solglasögon för vuxna. 
 

Fler sätt att skydda ditt barn från solen


– Solkräm med solskyddsfaktor 30 eller högre för barn som är äldre än sex månader. Även barn som är äldre än ett år behöver skyddas mot UV-strålning. För de äldre barnen ska man tänka på att använd solskyddsmedel till de delar av kroppen som inte täcks av kläder.

– Om ni ska till stranden, ligga vid poolen eller vara länge i en park utan skydd för solen är det bra med ett UV-tält eller ett stort parasoll.

– Barn ska undvika att vara i direkt sol under längre tid när solen är som starkast mitt på dagen när solen är som starkast. Därför rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten att barn håller sig undan direkt sol mellan klockan 11-15.

– Skydda barnets huvud med solhatt eller keps. Tänk på att solhatt oftast sitter bättre på huvudet om den har band eller gummiband.
 

Läs fler artiklar om solglasögon:

• Hur ser trenderna ut för sommarens solglasögon? Läs Synsams trendrapport här. 

Vill du ha solglasögon med styrka? Eller med polariserande glas? Här kan du se Synsams utbud. 

Solglasögon för barn
 1. Polaroid Junior PLD 8015/N J5G JY 5212
  Polaroid Junior
  PLD 8015/N J5G JY 5212
  217 kr 290 kr
  REA Kids
 2. Polaroid PLD 8020/S CYQ 4618
  Polaroid
  PLD 8020/S CYQ 4618
  224 kr 299 kr
  REA Kids
 3. Polaroid PLD 8010/S MIF 4716
  Polaroid
  PLD 8010/S MIF 4716
  224 kr 299 kr
  REA Kids
 4. Ray-Ban Junior Wayfarer RJ9052S 152/73 47
  Ray-Ban Junior Wayfarer
  RJ9052S 152/73 47
  637 kr 850 kr
  REA Kids Bara online

Dags för synundersökning?Boka en tid hos våra optiker här.

Boka tid

Hitta din butikFrån Ystad till Kiruna. Besök någon av våra 200 butiker. 

Till butiken