CORONAVIRUSET

Frågor och svar om corona-viruset

Är coronaviruset farligt för mig som har kontaktlinser? Bör jag sprita glasögonen? Här försöker vi bemöta några vanliga funderingar om Coronavisuset (Covid-19) och ditt dagliga användande av ögonprodukter.

LINSER


Bör jag sluta med linser nu för att minska risken att bli smittad av coronavisuset?
Nej, du kan fortsätta använda kontaktlinser precis som vanligt. Det är dock extra viktigt att du följer råden för handhygien. Läs mer om skötselråd för linser.

Bör jag köpa något tillbehör för att sätta in linser på ett säkert sätt? 
Nej, så länge du följer de vanliga rekommendationerna för god handhygien finns ingen anledning att blanda in tillbehör. Snarare finns risk att de skapar en falsk trygghet som leder till slarv med hygien. Läs mer om hur du sätter in och tar ut linser.

Finns det linser som är mer säkra ur hygiensynpunkt än andra?
På Synsam brukar vi rekommendera endagslinser för maximal hygien. Det finns nämligen studier som visar att just endagslinser har färre komplikationer kopplat till hygien än andra typer av linser.

Hur kan jag byta till endagslinser?
För att byta linssort måste du boka en linsundersökning eftersom det kräver en ny ordination.

Något extra jag bör tänka på när jag tvättar händerna innan linshantering?
Tvätt händerna i ljummet vatten och sköljd noga med tvål i  20-30 sekunder. Tänk på att torka händerna på en ren pappershandduk.

Kan jag använda handsprit i samband med att jag ska hantera mina linser?
Det går bra att använda handsprit om du inte har möjlighet att tvätta händerna noggrant med tvål och ljummet vatten. Viktigt är att du låter händerna torka helt innan du hanterar linserna. 

GLASÖGON


Kan jag få coronaviruset av mina glasögon?
Det finns ingen känd koppling mellan att smittas av coronaviruset och att bära glasögon. Samtidigt är det så att vi tar på våra glasögon flera hundra gånger per dag och vi vet att droppsmittor som covid-19 lätt kan smitta via hårda ytor liknande de på ett par glasögonbågar. Du kan alltså tänka på dina glasögon på samma sätt som en penna eller mobiltelefon. De är alla prylar som kan må bra av en rengöring med jämna mellanrum.

Hur ska jag rengöra mina glasögon för att minska risken för smitta?
Världshälsoorganisationen, WHO, råder alla att tvätta sina händer i vatten och tvål i 20-30 sekunder för att undvika smittan. Glasögon och bågar kan med andra ord rengöras på samma sätt. Komplettera gärna med rengöringsspray från din optiker då den bland annat har antistatiska egenskaper.

Mitt rengöringsmedel till glasögon har tagit slut - kan jag använda något annat?
Rengöringsmedel till glasögon har särskilda egenskaper som lämpar sig på glasögonglas och är därför alltid att föredra. Men visst går det bra att rengöra glasen med ljummet vatten och lite diskmedel. Förslagsvis tappar du upp vattnet i en skål och adderar några droppar diskmedel. Skölj sedan av ordentligt under rinnande vatten.

Kan rengöringsspray till glasögon ta bort corona-viruset?
Nej, rengöringsmedel och spray är i regel gjorda för att putsa glasen – inte bågarna. Vi rekommenderar att du tvättar bågarna med diskmedel och vatten.

Kan jag använda sprit för att rengöra mina glasögonbågar?
Glasögonbågar kan vara tillverkade i olika material och du bör kolla upp att materialet i bågarna klarar att behandlas med sprit. Plaster kan vara känsliga och riskerar att torka och få sprickor. Glasen är i detta fall inget problem.

Behöver jag tvätta min putsduk och i så fall hur ofta?
Sannolikt så bör du tvätta putsduken efter varje användning för att undvika eventuell smitta. Därför rekommenderar vi att den som är orolig använder engångsmaterial för att torka glasögonen, precis som vi vill att engångshanddukar används i samband med handtvätt. 

BESTÄLLNINGAR


Är det säkert att beställa varor från era lager?
Ja det är säkert!

Från vilka länder levereras era produkter?
Produkterna kommer från EU länder – och det är inga förändringar i nuläget kring leveranser, men vi följer detta noggrant

Kan ni leverera ända fram till dörren?
Ja! Vi har Airmee som levererar hem, samt att de flesta försändelserna skickas per brev och kommer hem i brevlådan. Läs mer om leverans direkt till dörren.