CORONAVIRUSET

SÅ HÅLLER DU GOD GLASÖGON-HYGIEN

Om du har glasögon vet du hur ofta du rör vid bågarna under en vanlig dag – i synnerhet om du har läsglasögon.

Det finns ingen känd koppling mellan smitta och glasögon men det kan ändå vara en god idé att tillämpa samma hygientänk som med en mobiltelefon eller penna. Båda är prylar som mår bra av en rengöring då och då.

I all sin enkelhet räcker det med att skölja glasögonbågarna i ljummet vatten och gnugga försiktigt med lite diskmedel. Torka gärna av med en bra rengöringsduk.

När det gäller själva glaset använder du med fördel specifika produkter som rengöringsspray och en bra rengöringsduk. Tänk på att inte torka med ett klädesplagg då det kan vara smutsigt.

GLASÖGON


Kan jag få coronaviruset av mina glasögon?
Det finns ingen känd koppling mellan att smittas av coronaviruset och att bära glasögon. Samtidigt är det så att vi tar på våra glasögon flera hundra gånger per dag och vi vet att droppsmittor som covid-19 lätt kan smitta via hårda ytor liknande de på ett par glasögonbågar. Du kan alltså tänka på dina glasögon på samma sätt som en penna eller mobiltelefon. De är alla prylar som kan må bra av en rengöring med jämna mellanrum.

Hur ska jag rengöra mina glasögon för att minska risken för smitta?
Världshälsoorganisationen, WHO, råder alla att tvätta sina händer i vatten och tvål i 20-30 sekunder för att undvika smittan. Glasögon och bågar kan med andra ord rengöras på samma sätt. Komplettera gärna med rengöringsspray från din optiker då den bland annat har antistatiska egenskaper.

Mitt rengöringsmedel till glasögon har tagit slut - kan jag använda något annat?
Rengöringsmedel till glasögon har särskilda egenskaper som lämpar sig på glasögonglas och är därför alltid att föredra. Men visst går det bra att rengöra glasen med ljummet vatten och lite diskmedel. Förslagsvis tappar du upp vattnet i en skål och adderar några droppar diskmedel. Skölj sedan av ordentligt under rinnande vatten.

Kan rengöringsspray till glasögon ta bort corona-viruset?
Nej, rengöringsmedel och spray är i regel gjorda för att putsa glasen – inte bågarna. Vi rekommenderar att du tvättar bågarna med diskmedel och vatten.

Kan jag använda sprit för att rengöra mina glasögonbågar?
Glasögonbågar kan vara tillverkade i olika material och du bör kolla upp att materialet i bågarna klarar att behandlas med sprit. Plaster kan vara känsliga och riskerar att torka och få sprickor. Glasen är i detta fall inget problem.

Behöver jag tvätta min putsduk och i så fall hur ofta?
Sannolikt så bör du tvätta putsduken efter varje användning för att undvika eventuell smitta. Därför rekommenderar vi att den som är orolig använder engångsmaterial för att torka glasögonen, precis som vi vill att engångshanddukar används i samband med handtvätt.