Polariserande och fotokromatiska solglasgön


Du har kanske hört talas om polariserande glas och fotokromatiska glas när det kommer till mer avancerade sportglasögon och solglasögon. Vad betyder det egentligen? Här i denna guide reder vi ut begreppen: 

 

Polariserade glas

Ett polariserande glas (kallas också polariserade) tar bort ljusreflexerna från dina ögon. Det lämpar sig i miljöer där mycket ljus reflekteras, som vid vatten eller bakom ratten mot en blank motorhuv. Så om du seglar eller fiskar kan polariserande glas vara ett bra alternativ. Dock kan följden med ett par polariserande glas bli att man inte ser en isfläck eller en hal rot som blänker till, vilket kan vara en nackdel när du cyklar eller springer. Till vardags fungerar polariserande glas generellt sett bra.

Fotokromatiska glas

Fotokromatiska sol eller sportglasögon har en glasögonlins som blir mörkare när den utsätts för UV-ljus/solljus. Detta gör att glasögonen anpassar sig utifrån de ljusförutsättningar du utsätts för just för tillfället. Så när du är ute på en solig golfbana mörknar glasen, och om du går inomhus så ljusnar de.

Fotokromatiska glas har ofta olika grundton i t ex i gult, brunt, grönt, rött eller grått. Dessa glas mörknar utifrån sin grundton. Fotokromatiska glas är perfekta till exempel när du cyklar eller springer i varierande miljöer med olika ljusförutsättningar. En av nackdelarna är att de inte mörknar genom exempelvis en bilruta eller om du kör MC med ett visir.

Även glas med kombinationen fotokromatiska och polariserade finns.

Fotokromatiska sportglasögon i modern version 

Vi rekommenderar fotokromatiska linser till dig som kör landsvägscykling, spelar tennis (inne och ute), löpning, segling och fiske gärna i kombination med ett polariserat filter. Fotokromatiska linser fungerar också mycket bra vid vintersporter och vandring om det är ett fotokromatiskt glas som mörknar till kat.4. Fotokromatiska sportglasögon är lite av en allround lösning eftersom de fungerar när du sportar både inne och ute. Förr kunde det ta ett tag för glasen att skifta färg, men med dagens moderna fotokromatiska glas går det snabbt och smidigt! 

Här hittar du hela vårt sortiment av sportglasögon från kända varumärken som Oakley, Bliz, Rigel och Rudy Project. Hos Synsam Sports kan du köpa sportglasögon online - alltid fri frakt och snabb leverans! 

Läs mer i vår guide:

Vad är optisk kompensation i sportglasögon? 

Direktslipade sportglasögon eller insatsoptik, vilket funkar bäst för dig?

 

Praktiska tillbehör till sportglasögonen
 1. Hajtänder Small
  Hajtänder
  Small
  90 kr
 2. Nässkydd Creme Monterbart Nässkydd
  Nässkydd
  Creme Monterbart Nässkydd
  250 kr
 3. Flytband Röd Justerbart flytande band för glasögon
  Flytband
  Röd Justerbart flytande band för glasögon
  150 kr
 1. Här finns Synsam Sports

  Här finns Synsam Sports

  Synsam Sports finns i ett urval av våra Synsambutiker över hela Sverige. Synsam Sports erbjuder ett större sortiment av sportbågar och här får du hjälp med slipade sportglasögon för de flesta sporter och fritidsaktiviteter.

  Alla Synsam Sports butiker hittar du här

Det börjar med en synundersökning

För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. Vi erbjuder synundersökningar för både glasögon och linser.

Boka här