Optisk kompensation av kupade glas i sportglasögon


När du köper sportglasögon eller solglasögon och har valt en modell med kupade glas, är det viktigt att de är optiskt kompenserande. Förenklat kan man säga att en kupning av ett glas påverkar vinklarna som ljuset bryts i på väg in i dina ögon.

Kupade glas i sportglasögon kan försämra din prestation 

Om ett glas inte är optiskt kompenserat, dvs att man inte kompenserat för hur ljuset bryts i det böjda glaset, påverkas avståndsbedömningen och man kan få problem med att t.ex. uppfatta avståndet till en boll, se bollen där den faktiskt ligger eller bedöma ojämnheter på löpspåret. 

I enklare solglasögon sitter ofta ett glas som är böjt men inte är kompenserad. Det gör att din uppfattning om avstånd eller vinklar påverkas negativt och orsakar missbedömning, något som kan kosta dig en missad putt eller ett tidtapp i ett lopp.

Var därför noga med att välja sportglasögon som har en optisk kompensation!

 

Vanliga frågor om sportglasögon

Här har vi samlat några vanliga frågor om sportglasögon. Tex om det fungerar med progressiva sportglasögon, vilken färg på linserna som rekommenderas vid MTB och vilka sportglasögon som passar bäst på sjön. 

 

Sportglasögon slipade i din styrka 

Du vet väl att du kan få dina sportglasögon slipdae i din styrka hos Synsam Sports? Kolla in hela vårt stora sortiment av sportglasögon för olika sporter och från kända märken som Oakley, Bliz, Rigel och Rudy Project. Köp dem online hos oss - alltid med fri frakt och snabb leverans! 

  1. Här finns Synsam Sports

    Här finns Synsam Sports

    Synsam Sports finns i ett urval av våra Synsambutiker över hela Sverige. Synsam Sports erbjuder ett större sortiment av sportbågar och här får du hjälp med slipade sportglasögon för de flesta sporter och fritidsaktiviteter.

    Alla Synsam Sports butiker hittar du här

  1. Ray-Ban Wayfarer RB2140 902/57 50

Polariserande glas


Ljus reflekteras när det träffar ett föremål. I polariserade glas finns ett filter som effektivt avlägsnar reflexer. Resultatet blir en skarpare och tydligare bild men man ska veta att de tar bort information som till exempel reflexer från en isfläck. Polariserade skidglasögon kan göra din skidupplevelse skarpare!

Glas som skiftar färg efter ljusförhållandet


Fotokromatiska glas ändrar färg efter ljusförhållandena. De innehåller kristaller som reagerar på UV-ljuset och blir mörkare vid skapare ljus, så att du får bra synförhållanden i oavsett väder. De kan i vissa lägen kännas mörka exempelvis om solen går i moln. Dessa kallas också för transitionsglas och passar perfekt för skidåkning.  

 

Det börjar med en synundersökning

För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. Vi erbjuder synundersökningar för både glasögon och linser.

Boka synundersökning