Vanliga frågor om sportglasögon


Finns det verkligen speciella glasögon för biljardspelare och pistolskytte? Hur gör jag för att få bort damm från mina cykelglasögon utan att repa glaset? Ingen fråga är för liten att ställa. Vi på Synsam Sports vill hjälpa och delar mer än gärna med oss av vår expertis.
Här hittar du vanliga frågor + våra svar: 

Så rengör och förvarar du dina sportglasögon:
 

 • Förvara glasögonen i fodral när du inte använder dem. Då minskar risken för repor och skador på glasen.
 • Rengör glasögonen regelbundet med en ren putsduk. Har du svettats mycket eller har glasögonen blivit rejält smutsiga? Rengör glasögonen med fönsterputs, ett milt diskmedel eller särskilt putsmedel avsett för glasögon. Använd helst inte tvål, eftersom det ofta innehåller fett som ger en fet hinna på glasögonen.
 • Ta alltid på och av glasögonen med båda händerna. Då behåller bågarna passformen bättre.
 • Undvik repor på glasen genom att aldrig lägga glasögonen med glasen nedåt.
 • Tänk på att hårspray eller andra starka medel kan missfärga eller skada dina glasögon.
   

Skillnaden mellan slipade sportglasögon och insatsoptik


Det finns olika möjligheter för slipade sportglasögon. Du kan få dem direktslipade, dvs att glaset är inslipat i din egen styrka (enkelslipat, med läsruta eller progressiva).

Det finns också sportglas med insatsoptik, alltså en insats som sitter bakom bågen som har dina styrkor. Om du använder insatsoptik i dina glasögon innebär det att du också kan använda sportglasögonen med kontaktlinser eller utan styrka om du plockar bort insatsen. Både slipade sportglasögon och sportglasögon med insats kompenserar optiken för den vinkel som den aktuella bågen ger.

Insatsoptik är en liten plast- eller metallbåge som fästes på insidan av ett par kupade sportglasögon som är förberedda för detta. Du kan alltså inte sätta en insats i ett par sportglasögon som inte är anpassade för det. Med insatsoptik kan man korrigera både brytningsfel och höga styrkor. Man kan också få flerfokusglas som t ex "sportprogressiva" eller bifokalglas.

Blått glas eller blått spegelglas 


Det är stor skillnad på blått glas och glas med blå spegel. Blått glas släpper igenom det blå ljus som diskuteras bland ögonläkare, optiker och forskningsgrupper så som varande skadligt. Graden av skada på näthinnan är inte fullt utredd men man är väldigt klar över att det inte är bra för ögat. Därför rekommenderar vi att undvika blått glas. Tittar man däremot på många av dagens sportglasögon så kan de fås med en blå spegel. Då är inte grundglasets färg blå, utan oftast i en brun, grön, orange eller grå ton - alltså samma färg som i de flesta förekommande solglasögon, vilket vi vet skyddar ögonen.

Tips: Titta på glasögonen från baksidan. Är glaset blått, välj ett annat par. Är det brunt, grönt eller orange kan du vara lugn.

  1. Synsam Sports

   SYNSAM SPORT FINNS I ALLA SYNSAM BUTIKER

   Vill du ha hjälp med att välja dina nya sportglasögon? Välkommen in till någon av våra butiker för hjälp! Synsam Sport erbjuder ett stort sortiment av sportbågar och i våra butiker kan du få hjälp med slipade sportglasögon för de flesta sporter och fritidsaktiviteter.

   Se butiker Efter städer här

  1. Ray-Ban Wayfarer RB2140 902/57 50

  Polariserande glas


  Ljus reflekteras när det träffar ett föremål. I polariserade glas finns ett filter som effektivt avlägsnar reflexer. Resultatet blir en skarpare och tydligare bild men man ska veta att de tar bort information som till exempel reflexer från en isfläck. Polariserade skidglasögon kan göra din skidupplevelse skarpare!

  Det börjar med en synundersökning

  För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. Vi erbjuder synundersökningar för både glasögon och linser.

  Boka synundersökning