Populära sökningar
Synsam

Hitta rätt glasögon för höstens sporter

 

Hösten kan vara en av de bästa tidpunkterna för att njuta av utomhusträning som löpning och cykling. När temperaturen sjunker och löven skiftar färg, blir joggingturen inte bara träning utan även en naturupplevelse.

För att maximera din träning är det viktigt med rätt glasögon, inte bara för att det gör träningen mer njutbar, utan också för att det hjälper dig träna säkert och minskar irritationsmoment som kan störa. 

"Sportglasögon är mer än synkorrigering - de förbättrar skärpa och koncentration, samtidigt som de okrossbara glasen skyddar ögonen för ökad prestation och komfort." 

cykelglasögon

Med ett stort utbud av sportglasögon för både löpning och cykling vet vi att det kan vara svårt att veta vilka sportglasögon som är bäst för just dig. Därför går vi igenom vad du kan tänka på när du väljer sportglasögon för hösten. 

 

Löparglasögon - Att tänka på vid valet av glasögon för löpning

 

Löparglasögon skyddar inte bara mot sol, de skyddar även mot vind, damm, pollen, mygg och annat som kan komma farande i luften när du är ute på löprundan. Passformen är den allra viktigaste aspekten att tänka på när du ska välja löparglasögon då det är avgörande för hur bra de sitter kvar under löpturen och därmed hur ofta du använder dem! 

 

Förutom passformen är det även viktigt att tänka på följande aspekter: höstjoggare med löparglasögon

 1. Skydd: Kolla efter glasögon som erbjuder fullt UV-skydd för att skydda dina ögon från skadliga UV-strålar - även hösten erbjuder soliga dagar.
  Alla sportbågar från Synsam har 100% UV-skydd, även de med klara linser.

 2. Komfort: Välj en modell med en lätt ram och välformat näsparti för att förhindra att de glider ner under din löptur.

 3. Ventilation: För att minska risken för imma bör du överväga glasögon med god ventilation. Funkar inte det är immskyddsmedel alltid en bra ide. 

 4. Synfält: Breda linser kan erbjuda ett större synfält vilket är speciellt användbart i skogslöpning.
 5. Lins: Välj en lins som passar de väder du ska springa i. Kontrasthöjande linser är bra för mulet väder och vid skymning medan fotokromatiska är bra för växlande ljusförhållanden.  

Läs mer: Välj rätt färg på glasen.

Cykelglasögon - Att tänka på vid valet av glasögon för cykling

 

Cykling har länge varit populärt, både som träningsform men även som transport till och från arbetet.

Cykelglasögon är en viktig del av utrustningen både vid landsvägscykling, stadscykling och mountainbikecykling då de skyddar ögonen från solljus, smuts, grenar, insekter och stenskott. De snabba hastigheterna leder även till ordentliga vinddrag som kan både irritera och torka ut ögonen. 

Precis som med löparglasögon är passformen en av de viktigaste aspekterna att tänka på när du väljer dina nya cykelglasögon.

Vidare är det även bra att tänka på följande aspekter:

 1. Ramens utformning: En svepande design eller en ram med breda sidor ger bättre vindskydd och minskar risken för skräp att tränga in.

 2. Justering: Kolla efter modeller som har justerbara näsbryggor och skalmändar för bästa möjliga passform.

 3. Linstyp: Fotokromatiska linser kan vara fördelaktiga när ljusförhållandena ändras, som till exempel när du cyklar genom skuggade områden. Utbytbara linser är även en bra lösning om du cyklar i många olika väderförhållanden.

 4. Användning: Kraven för mountainbike och landsvägscykling är olika, medan fotokromatiska linser är bra för landsväg och stad, kan linsen vid mountainbikecykling ta för lång tid på sig att ställa om, då kan kontrasthöjande linser vara ett bättre alternativ. 

 5. Synfält: glasögonen bör ha bra vidvinkelsyn för bästa möjliga synfält.

Löparglasögon vs Cykelglasögon - vad är skillnaden?

Det kan vara lätt att tänka att ett par cykelglasögon passar lika bra för löpning och vise versa. Men även om de ofta ser ganska lika ut så är det vissa viktiga skillnader mellan de två. 

 • Design och passform: Eftersom det är ett starkare vinddrag vid cykling är cykelglasögon designade för att sitta närmare ansiktet och minska vinddraget. Sportglasögon för löpning är istället ofta designade för att vara mer strömlinjeformade och för att sitta kvar trots upprepade stötar. 

 • Linsens form och färg: Många cykelglasögon har en svepande lins för att ge en bredare synvinkel och bättre vindskydd, de är också ofta mörkare i färgen för att minska bländning. Löparglasögon fokuserar mer på ventilation och förhindrande av imbildning och har en ljusare lins för att ge bättre syn i sämre ljusförhållanden. 

Höstträning inomhus? Populära sportglasögon för inomhussport

 

Om höstvädret inte lockar för utomhusträning kan inomhussport vara ett bra alternativ.
Här är några tips för att välja rätt glasögon för inomhussporter:

 1. Klarhet: Kolla efter glasögon med klara linser som inte förvränger färger, särskilt om du spelar bollsporter inomhus.

 2. Skydd: För sporter som badminton eller squash, överväg glasögon med hållfasta linser för att skydda dina ögon från snabbt flygande bollar.

 3. Ventilation: Även inomhus kan god ventilation vara avgörande för att förhindra imma och hålla ditt synfält klart.

 4. Grepp: Silikon på nässadeln och bågen gör att glasögonen sitter kvar även om du svettas mycket. 

Oavsett vilken sport du ägnar dig åt, kommer rätt typ av sportglasögon att förbättra din upplevelse och prestation samtidigt som de skyddar dina ögon. Ett par väl valda glasögon kan göra höstträningen till ett rent nöje. 

Se till att investera i en modell som tar din träning till nya nivåer!

 

Synsam

Synsam Sport FINNS I ALLA SYNSAM BUTIKER

Vill du ha hjälp med att välja dina nya sportglasögon? Välkommen in till någon av våra butiker för hjälp! Synsam Sport erbjuder ett stort sortiment av sportbågar och i våra butiker kan du få hjälp med slipade sportglasögon för de flesta sporter och fritidsaktiviteter.

Alla Synsam butiker hittar du här