Awet Tesfamariam
Awet Tesfamariam är senior eyecare professional manager på Synsam och svarar på frågor om kontaktlinser. Se fler artiklar från Synsams expert på kontaktlinser.


 

Vanliga frågor

Mina ögon känns väldigt torra. Kan det bero på mina linser?

Det beror mycket på vad du hade för förutsättningar innan du började med linser. Det positiva är att det finns mycket du kan göra. Först och främst är det viktigt att sköta och rengöra linserna rätt så att det inte kommer in bakterier i ögat. Läs vår guide för skötselråd av linser om du behöver friska upp minnet. Om problemet inte försvinner är det alltid bra att rådfråga en optiker så kan de hjälpa dig att hitta rätt behandling eller lins för dig. Det gäller att prata om när problemen uppstår. Är det någon viss tidpunkt på dagen till exempel? Boka en synundersökning så tittar vi på olika lösningar som hjälper dig att behålla fukten bättre. Det kan vara så enkelt att du ska byta till endagslinser i sillikonhydrogel-material. Läs gärna vår guide om vilka linser som passar torra ögon.

Jag ser suddigt trots att jag har linserna i. Vad kan jag göra?

Så ska det självklart inte behöva vara. Om du har progressiva linser är det viktigt att alltid ha bra ljus när du läser. Det kan också vara bra att tänka på att vid bilkörning i starkt solljus kan du förbättra skärpan om du använder solglasögon. Om du fortfarande upplever problem rekommenderar jag att du tar kontakt med din optiker. Om det var länge sedan du var på en synundersökning kan det vara så att du behöver en annan styrka.

Kan jag sova med linser?

Du ska inte sova med linser som inte är utprovade för det. Då får ögat mindre syre och i värsta fall kan du få en infektion. Hör gärna av dig till våra optiker så hjälper vi dig ta reda på om du kan sova med linser. Idag finns också speciella nattlinser som kan korrigera närsynthet. Redan efter den första natten upplevs en tydlig synförbättring och efter 3-12 nätter uppnås linsens fulla effekt. Linserna fungerar för alla med mild till måttlig närsynthet och brytningsfel.


 

MER UR VÅR KUNSKAPSBANK