Hur ofta ska du kontrollera synen?


Hur ofta ska man egentligen kolla synen? Räcker det att man går till optikern för en synundersökning vartannat år? Synen blir sämre med åldern, men ibland är förändringarna så små att du inte märker dem själv.

  1. Hur ofta ska man göra en synundersökning?

Synförändringar kommer gradvis smygande och kan vara svåra att upptäcka. Därför är det bra att kolla synen vartannat år, oavsett om du märker någon förändring eller inte. Ett besök hos optikern kan bromsa utvecklingen och avslöja eventuella ögonsjukdomar.

Boka synundersökning

Så ofta ska du göra synundersökning efter ålder

• 5 – 18 år: Varje år

• 19 – 65 år: Vartannat år

• Över 65 år: Varje år

• Linsanvändare: Varje år

Kolla ögonen varje år om du har linser 

Även du som använder linser ska gärna kontrollera synen varje år. I dag beställer många sina linser på nätet, och det kan vara lätt att glömma bort hur viktigt det är med en synundersökning för att fånga upp problem eller förändringar i synen. Dessutom lanseras många bättre linser i dag som din optiker kan hjälpa dig att prova ut när ni ses. Synsam har vanlig linsundersökning, och även en undersökning för dig som vill prova kontaktlinser för första gången. 

Synundersökning varje år för barn 

Om ditt barn är i skolåldern är en synundersökning en gång om året att rekommendera. Om det går lång tid utan behandling kan det gå ut över koncentrationsförmågan och skolarbetet. Synsam erbjuder dessutom gratis synundersökning för barn upp till 12 år, och halva priset upp till 19 år. 

Ögonundersökning varje år efter 65 

Efter 65 års ålder rekommenderas tätare kontroller, särskilt om du kör bil mycket. I takt med att man blir äldre så åldras även ögat och det är ganska vanligt att man kan drabbas av olika ögonsjukdomar som grå och grön starr. Dessa kan optikern fånga upp i sin synundersökning. 

Ögonen åldras och synen försämras efter 40 

När man är i 40-årsåldern kan man drabbas av presbyopi - alltså åldersynthet, som gör att man ser sämre på nära håll och har svårt att vänja ögonen vid olika avstånd. Detta kan uppstå även om du inte har haft något synfel innan, och det har enbart med åldern att göra. Det kan vara bra att gå till optikern för en synundersökning om du känner att synen har färsämrats - progressiva linser eller glasögon kan vara en lösning. 

Upptäck ögonsjukdomar med Ögonhälsoundersökning 

Genom att kontrollera synen regelbundet kan dolda ögonsjukdomar upptäckas. De flesta ögonsjukdomar är lätta att behandla men det är viktigt att man snabbt kommer till en ögonläkare. En grundlig kontroll hos optikern kan bland annat visa på begynnande infektioner, grön starr och grå starr. Även tecken på diabetes kan upptäckas under en synundersökning. Hos Synsam kan du göra en så kallad Ögonhälsoundersökning för att kolla sjukdomar, och optikern kan sen remittera dig vidare till rätt vård om det skulle behövas. 

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


 

Boka synundersökning

För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. Vi erbjuder synundersökningar för både glasögon och linser.

Boka här