Populära sökningar
Kvinna som gör synundersökning på ett barn.

Synsam tar ansvar för barns ögonhälsa

"Ett viktigt steg i rätt riktning" - Synsams arbete för att främja barns rätt till en god ögonhälsa fortsätter.

Synfel uppträder allt längre ner i åldrarna och behov av synhjälp för barn ökar. Synsams optikerkår vittnar om ett ökat söktryck bland barn och ungdomar som behöver hjälp med synkorrigeringar. I maj 2022 öppnade Synsam sin första barnklinik i Stockholm. Ett viktigt steg för att vända den negativa trenden och tillmötesgå de växande behoven.

– Det är mycket viktigt att vi uppmärksammar den ökade ögonohälsan bland barn och ungdomar. Lösningen ligger i ökade möjligheter till regelbundna synundersökningar.

“Optikerbesök borde vara lika självklart som att gå till tandläkaren”

En undersökning från Kanto Sifo från 2022 kan bära på en del av förklaringen till den ökade ögonohälsan: barn och ungdomars skärmtid har ökat med hela tio procent bara under de senaste två åren. 

Den långa tiden framför skärmar, ofta på bekostnad av färre timmar i dagsljus, kan påverka synen negativt. Det handlar också om att ögat inte får den välbehövliga växlingen mellan att fästa blicken på kort ömsom långt håll. Av dessa anledningar blir lättillgängliga synundersökningar allt viktigare. Regelbundna besök hos optikern borde vara lika självklart som att gå till tandläkaren, inte minst för att skärmkonsumtionen ökar drastiskt. 

Synfel hos barn kan få stora konsekvenser, samtidigt som de kan vara svåra att upptäcka. Skolans elevhälsa har på sitt ansvar att genomföra synundersökningar under grundskoletiden, men tyvärr missar man många barns synfel.    

Många färäldrar har svårt att koppla samman att det är svårigheter med synen som gör att deras barn har huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Det kan också vara orsaken bakom att ett barn undviker att läsa och skriva, eller kanske till och med slutar med sina fritidsaktiviteter. Därför är det så viktigt att undersöka synen regelbundet.

Läs mer: Glasögonen som kan bromsa närsynthet hos barn.

Toppmodern klinik

Synsams barn- och ungdomsklinik ligger i en av koncernens modernaste butiker på Hötorget i centrala Stockholm. Kliniken erbjuder specialistkompetens och utrustning med rätt förutsättningar för barn och unga. Barnet eller ungdomen behöver heller ingen remiss, vilket gör steget till en synundersökning mycket lättare. På kliniken finns även möjlighet att utföra kontaktlinsundersökning, samsynsutredning och myopibehandling. 

Samtidigt fortsätter Synsams arbete för att främja barns rätt till en god syn på flera fronter. Sedan 2019 har bland annat över 55 000 aktivitetsglasögon delats ut till barn i hela Norden, tack vare initiavitet “Alla ska se!”.

Boka kostnadsfri synundersökning (gäller barn 8-12)!