synundersökning – barn


Misstänker du att ditt barn ser dåligt? Då kan det vara dags att göra en synundersökning för att se om ditt barn behöver glasögon eller linser. Hos Synsam gör våra optiker barnanpassade synundersökningar för barn från 8 år. Men hur går en synkontroll för barn till? 

Gratis synundersökning för barn mellan 8-12 år 

Synsam erbjuder två olika typer av synundersökningar för barn och ungdomar. Den ena är gratis och gäller för barn mellan 8-12 år och som behöver aktivitetsglasögon. Denna undersökning ingår i Synsams kampanj Alla Ska Se, där man tillsammans med Generation Pep och Essilor erbjuder alla barn kostnadsfria glasögon som är anpassade för lek och idrott.

Den andra synundersökningen för ungdomar gäller mellan 13-19 år och kostar 199 kronor (se länghre ner). Barn som är under 8 år ska undersökas av en ögonläkare innan man besöker optiker för att prova ut glasögon eller linser. 

Optiker undersöker barnets ögon 

Under synundersökningen kollar man först på barnets ögon ute i butiken. Då gör man en så kallad förundersökning för att få ett ungefärligt värde på ditt barns eventuella synfel. Barnet får titta in i ett instrument där man lyser in i ögat och analyserar hur ljuset kommer in i ögat.

Efter det får barnet träffa optikern i undersökningsrummet där man pratar med barnet och föräldrarna om barnets hälsa, vad barnet har för fritidsintressen, tex om barnet idrottar mycket, allt för att försöka förstå barnets behov.

– Här har vi också möjlighet att snappa upp om det tex finns ögonsjukdomar i släkten, och om barnet har några egna funderingar kring sin syn och eventuella problem med ögonen, förklarar Awet Tesfamariam, optiskt ansvarig på Synsam.

Synundersökning för barn tar ca 30 minuter 

Optikern gör flera tester, bland annat ett test för att se om ditt barn skelar, och man kontrollerar också synfältet – alltså hur mycket ditt barn ser omkring sig. När själva ögat är kontrollerat gör optikern tester för att bedöma barnets synfel. Man kollar synen med eventuella glasögon och utan synhjälpmedel och mäter också avståndet mellan barnets ögon.

Barnet får då sitta i en stol och titta igenom ett mätverktyg och försöka urskilja bokstäver på olika digitala skyltar. Här kontrolleras också om barnet har brytningsfel och hur bra barnet ser på långt håll och på nära håll. Instrumenten hjälper optikern att ta reda på vilka styrkor på glas eller linser som barnet behöver för att se bra.

Efter detta är undersökningen klar – den tar ca 30 minuter - och optikern beställer de kostnadsfria aktivitetsglasögonen i rätt styrka till ditt barn. Vill du köpa ytterligare ett par glasögon får du och ditt barn hjälp att prova ut passande glasögonbågar i butiken.

Kontaktlinser eller glasögon för barn?

– Om du upplever att ditt barn är moget nog att hantera linser och det passar bra för ditt barn, rekommenderar vi det också, på samma sätt som vi rekommenderar glasögon, förklarar Awet Tesfamariam.

Annars provar man ut glasögon tillsammans med ditt barn, antingen före eller efter undersökningen. På Synsam får du hjälp av en medarbetare i butiken att hitta passande bågar. Priset på glasögonen beror på val av båge och glas. När glasögonbågarna är utprovade skickas de iväg för att monteras med rätt glas.  

Justeringar på glasögonen

När ditt barns glasögon är klara får du ett besked och då är ni välkomna in i butiken igen för att testa glasögonen. Då kan man tex justera skalmarna för att få glasögonen att sitta riktigt bra bakom öronen och på näsan.

Synundersökning för barn och ungdomar mellan 13-19 år

För barn som är 13 år och upp till och med 19 år gör Synsam anpassade synundersökningar för unga. Denna undersökning är rabatterad och kostar 199 kronor och tar 30 minuter. Då gör man en liknande synundersökning som ovan. Om du misstänker att ditt barn kan behöva glasögon eller linser kan du enkelt boka synundersökning för barn mellan 13-19. 

Boka synundersökning för barn 13-19