Populära sökningar

Synundersökning barn


Hos Synsam gör våra optiker barnanpassade synundersökningar för barn från 8 år. Men hur går en undersökning för barn egentligen till? 


Läs mer om våra olika typer av synundersökningar.


 

Synsam
Synsam

Så går en synundersökning för barn till hos synsam

Förundersökning

Under synundersökningen kollar man först på barnets ögon ute i butiken. Då gör man en så kallad förundersökning för att få ett ungefärligt värde på ditt barns eventuella synfel. Barnet får titta in i ett instrument där man lyser in i ögat och analyserar hur ljuset
kommer in i ögat. 

Pratar med optikern om hälsa

Efter det får barnet träffa optikern i undersökningsrummet där man pratar med barnet och föräldrarna om barnets hälsa, vad barnet har för fritidsintressen, tex om barnet idrottar mycket, allt för att försöka förstå barnets behov. Här har optikern också möjlighet att snappa upp om det finns ögonsjukdomar i släkten, och om barnet har några egna funderingar kring sin syn och eventuella problem med ögonen.

Synundersökning på barn

Synundersökning tar ca 30 minuter 

Optikern gör flera tester, bland annat ett test för att se om ditt barn skelar, och man kontrollerar också synfältet – alltså hur mycket ditt barn ser omkring sig. När själva ögat är kontrollerat gör optikern tester för att bedöma barnets synfel. Man kollar synen med eventuella glasögon och utan synhjälpmedel och mäter också avståndet mellan barnets ögon. Barnet får då sitta i en stol och titta igenom ett mätverktyg och försöka urskilja  bokstäver på olika digitala skyltar. Här kontrolleras också om barnet har brytningsfel och hur bra barnet ser på långt håll och på nära håll. Instrumenten hjälper optikern att ta reda på vilka styrkor på glas eller linser som barnet behöver för att se bra.

Optikern beställer aktivitetsglasögon 

När undersökningen är klar beställer optikern de kostnadsfria aktivitetsglasögonen i rätt styrka till ditt barn. Vill du köpa ytterligare ett par glasögon får du och ditt barn hjälp att prova ut passande glasögonbågar i butiken.

Testa, justera och hämta glasögonen

När ditt barns glasögon är klara får du ett besked och ni är välkomna in i butiken igen för att testa glasögonen och justera skalmarna så att glasögonen sitter riktigt bra bakom öronen och på näsan.

Synundersökning för barn är kostnadsfri

Många undrar om synundersökning för barn är gratis. Synsam erbjuder kostnadsfri glasögon till alla barn upp till 19 år. Detta i enlighet med regeringens och regionernas regler som ger alla barn rätt till ett glasögonbidrag via sin region. Synsam erbjuder även kostnadsfri synundersökning för barn från 8–12 år, och halva priset upp till 19 år. 

Synsam

Gratis synundersökning för barn 8-12 år

Alla ska se – gratis aktivitetsglasögon (30 min).

BOKA TID

Synsam

Kontaktlinser eller glasögon för barn?

Om du upplever att ditt barn är moget nog att hantera linser och det passar bra för ditt barn kan vi rekommendera bra linser som passar ditt barn.

LÄS MER OM LINSER FÖR BARN

Synsam

Se hela vårt utbud av barnglasögon

Här hittar du märken som Ray-Ban, Puma, Ai Young.

GLASÖGON FÖR BARN