Populära sökningar

Kontaktlinser och barn – hur fungerar det?

När kan barn börja använda linser? Från vilken ålder? Och är kontaktlinser verkligen bättre än glasögon för barn? Här reder Synsams optiker ut vad som gäller för barn och linser.

Synsam
Synsam

Linser för barn från 8 år

Det finns ingen undre åldersgräns för när barn kan börja använda kontaktlinser, men optiker gör synundersökningar på barn från 8 års ålder. Mindre barn kontrollerar sin syn hos en ögonläkare. Om barnet är moget nog att klara av skötseln, tvätta händerna noga, att ta i och ur linserna och att rengöra dem (om det rör sig om månadslinser, med dagslinser slipper man rengöring), så är barnet moget nog att använda linser.

– Det där kan ju vara väldigt olika mellan barn. En del är inte redo för linser förrän de är i tonåren, men generellt klarar man av att hantera kontaktlinser bättre innan tonåren, förklarar Awet Tesfamariam, optiskt ansvarig på Synsam.

Är det säkert för barn att använda linser?

En del föräldrar kanske tvekar inför att deras barn ska använda linser, men riskerna är små om de sköts på rätt sätt. Barnet ska tex aldrig sova med linserna utan ta ut dem varje natt. Det är just dålig skötsel som ofta är boven i dramat om barnet får tex röda och irriterade ögon av linser.

– När optikern provar ut linser för barnet så gör man en noggrann undersökning och väljer ut linssorter som är särskilt skonsamma för ditt barn. Därför är det viktigt att du som förälder följer upp och påminner ditt barn att följa optikerns råd. Kom ihåg att du när som helst kan kontakta butiken och er optiker när frågor dyker upp, påminner Awet.

Glasögon vs linser för barn

Vad ska man välja? Glasögon eller kontaktlinser till barn? Tidigare var det vanligast att man bara rekommenderade glasögon till barn, men det har förändrats. Numera finns det egentligen inga hinder för barn att börja med linser, och det är enkelt att boka in en tid hos en optiker för att prova ut linser som fungerar för ditt barn.

– Förr i tiden var det inte så vanligt att man rekommenderade linser till barn, men det har hänt mycket sedan dess. Andelen endagslinser som täcker fler synfel har ökat vilket gör det enklare för oss optiker att hitta snällare linser för ögonen, menar Awet. 

Flera fördelar med kontaktlinser för barn:

  • Linser för barn är bra för ögonhälsan.  I dag finns det linser som hjälper till att bromsa utvecklingen av närsynthet hos barn. Dessa linser kan i förlängningen bromsa utveckling av ögonsjukdomar kopplade till synfel hos barn. Här kan du läsa mer om linser som bromsar närsynthet.
  • Möjlighet för barnet att röra sig fritt vid utomhusaktiviteter, idrott och lek. Det kan vara skönt att slippa glasögon när man är aktiv, liksom att slippa imma på glasen och att de glider ned på näsan när man är svettig.
  • Linser ger ett mer naturligt seende. Det betyder att kontaktlinserna hjälper ditt barn att få en bättre så kallad panoramablick, eller ett bättre perifert seende, vilket kan vara bra i olika situationer som vid olika idrotter eller andra aktiviteter.
  • Större frihet att vara sig själv. En del barn trivs inte i glasögon och då kan linser vara ett bra komplement och hjälpa barnet att få bättre självkänsla.
  • Linser är ett bra komplement till glasögon för barn. Om ditt barn trivs i sina glasögon men känner att de är svåra att använda vid olika sporter eller andra aktiviteter, så är linser ett bra komplement för barn. Då kan barnet varva mellan glasögon och kontaktlinser på ett naturligt sätt.

Endagslinser är bäst för barn

Om barnet använder endagslinser så slipper man hantering av linserna med rengöring och linsvätska. Barnet kan enkelt slänga linserna på kvällen, låta ögonen vila under natten och sen enkelt sätta i ett nytt par dagslinser dagen efter. Dagslinser innebär alltså minimalt med skötsel. Man behöver heller inte oroa sig för att de tappas bort eller går sönder, eftersom man ofta har flera par hemma. Det är också enkelt att ta med ett extra par linser i skolväskan eller förvara dem i gympaväskan. Men självklart kan barn också använda månadslinser om det är ett bättre alternativ för barnet, vid en undersökning kommer din optiker att ge er information om vilka alternativ som är bäst.

Kan barn lära sig att hantera linser?

När ditt barn och du bestämmer er för linser ser Synsams optiker till att välja ut de bäst lämpade linserna för ditt barn. I butiken ser vi till att träna med barnet så att det lär sig att hantera sina linser, och sätta i dem och ta ut dem på bästa sätt. Uppföljningar ingår när man provar linser och ni är alltid välkomna in till oss. Vi rekommenderar också att man kommer in för undersökningar oftare i början, för att undvika ev nybörjarproblem. Här kan du boka tid för en synundersökning. 

Linsabonnemang för barn

Med ett linsabonnemang så skickas linser automatiskt hem till dig varje månad, eller varje kvartal, beroende på hur du själv vill lägga upp ditt abonnemang. I Synsams linsabonnemang ingår gratis synundersökning och vi byter också ut linserna kostnadsfritt om ditt barns syn förändras. Så om ditt barn inte längre ser bra med sina nuvarande linser kan de enkelt bytas ut, och då gör optikern först en ny synkontroll. Läs mer om vårt linsabonnemang för barn. 

Bidrag för kontaktlinser för barn 

Sedan 1 mars 2016 gäller en ny lag som innebär att barn och unga mellan 8-19 år har rätt till bidrag från sin region (tidigare kallat landsting) för kontaktlinser eller glasögon. Här kan du läsa mer om hur du kan få gratis linser till ditt barn genom bidraget.

Synsam

Skydda ditt barns ögon mot blått ljus

Glasögon mot blått ljus
Synsam

Linser kan bromsa närsynthet hos barn

Myopikontroll
Synsam

5 saker att tänka på

Solglasögon för barn
Synsam

Gratis aktivitetsglasögon för barn

Alla ska se